“Gençlerin özerkleşmesine izin verin”

Üniversiteye yeni başlayan gençlere tavsiyeler veren Klinik Psikolog Dr. Kahraman Güler, ailelere de uyarılarda bulundu. Gençlerin özerkleşmesine ailelerinin izin vermesi gerektiğini söyleyen Güler, “Ailelerin gençlerin kendi koşullarını yaratabilmesi için rahat bırakmaları, kendi arkadaş ilişkilerini kurabilmesi için alan sunmaları çok önemli. Gençlerin özerkleşmesine izin vermek gerekir yoksa ilişkisinde, iş hayatında zorluklar yaşayabilir” dedi.

Haberler 21.09.2021 - 01:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pandemi nedeniyle uzaktan eitimlerle devam eden üniversitelerin 2021-2022 eitim öretim yl akademik takvimi balad. lk kez üniversiteye balayanlara, ehir deitirerek üniversite hayatna atlacak örencilere tavsiyelerde bulunan Öretim Üyesi Dr. Kahraman Güler, aileleri de örencilere destek olmas konusunda uyard.

ORTAMI TANIMAYA çALIMAK BELRSZL ORTADAN KALDIRACAK

nsanlar rahatsz eden eyin belirsizlikle savamak olduuna deinen Güler, örencilere u tavsiyelerde bulundu:

Okul, okul ortam, insanlar ve sosyal çevrelerini henüz bilmedikleri için belirsizlikten endie duyuyorlar. Okulu tanmak, aratrmak, okul çevresine bakmak, ulam güzergahlarn örenmek, kalabilecekleri yerlerin önceden belirlenmesi ilerini kolaylatracaktr. Eskiden bu iler daha zordu ama imdi daha kolay. Sosyal medya gruplar var, okul tantmlar yaplyor, çocuklar birbirlerini çok hzl takip edebiliyorlar. Burada kendilerinin çabas ie yarayacaktr. Ortam tanmaya çalmak o belirsizlii ortadan kaldracaktr. Bu her örenci için olan bir ey.

GERGNLKLE MÜCADELE EDN

Yeni ortamlarn, insanlarn ve deneyimlerin kii üzerinde muhakkak gerginlik yaratabileceini dile getiren Güler, Uyum sorunu yaayacak, çevre edinmede zorlanacaksnz. Bunu tümüyle olumsuz kabul edip geri çekilmektense bekleyip ilikileri sürdürmek ii kolaylatracaktr. Bamza zorlayc bir olay geldiinde öz gücümüzü ortaya koyabilmemiz ve mücadele etmemiz lazm. Tüm bunlara ramen iletiimde problem yayorsak o zaman bir destek aray ii kolaylatrabilir dedi.

DI DÜNYANIN BEKLENTSNE DAHA AZ KULAK VERN

Bir gencin özgüvenini tamamen kazanmas için kendini tanmas gerektiini söyleyen Güler, Güven krlmas nerede balam, hangi olaylarda ortaya çkm bunu bilmek gerekiyor. Kendi krld yerle, bakalarnn bunu nasl düündüüyle uramaktan vazgeçmek gerekiyor. Sk sk onay almaya çalmak, bakalarnn beenisine sunmak ve potansiyelimizi göstermemek konusunda burada bir çeliki yaratyor. Ksacas kiinin kendi potansiyeli ile d dünyann beklentileri arasnda oluan dengesizlik onun özgüven problemleri yaamasna neden oluyor. Kendi potansiyelimizi yükseltmek, d dünyann beklentilerine biraz daha az kulak vermek ii kolaylatracaktr ifadelerini kulland.

ALELER DKKAT; GENçLERN ÖZERKLEMESNE ENGEL OLMAYIN

Üniversiteye yeni balayacak çocuu olan ailelere de uyarlarda bulunan Güler, bir kiinin yeni hayata atldnda, ya da baka ehre geldiinde kiileraras ilikilerde zorluk yaayabileceini hatrlatt.

Belli bir yatan sonra bireylerin özerklemesini istediklerini belirten Güler, Ortaokul çocuunun tek bana tercih yapmas zor olabilir ama üniversiteye gelmi bir bireyin tercih yapmas daha gerçekçidir. Kendi hayatyla ilgili kararlar vermesi lazm. Ailelerin bu gençleri kendi koullarn yaratabilmesi için rahat brakmalar, kendi arkada ilikilerini kurabilmesi için alan sunmalar son derece önemli. Bu, kiinin yeterlilik duygusunu gelitirecektir ve olumlu bir kimlik algs oluturmasna yardmc olacaktr dedi.

BAIMLI VE YAPIIK çOCUKLAR YETTRMEYN

Ailelerin kendi kayglarndan kurtulamadklar için baml, yapk çocuklar yetitirdiklerini vurgulayan Güler, sözlerini öyle sürdürdü:

Bu da çocuun ya da gencin kiilik geliiminde baz problemler yaratacaktr. likisinde, i hayatnda zorluklara neden olacaktr. Bu yüzden en önemli detay gencin özerklemesine izin vermektir. Tabi ki ihtiyac olduunda arayp sormak, maddi manevi yannda olmak, hastalk olduunda yannda olmak gerekiyor ve bu önemli. Ama hiçbir sorun yokken, Büyükehirde bana bir ey gelecek, yeni bir durum, tek çocuumuz gibi söylemler çocuun faydasna deil zararna olacaktr.

Ana Sayfaya Git