Gençlik tehdit altında

"Teknoloji bağımlılığının sonuçları kötü olabiliyor. Bağımlının insan ilişkileri bozuluyor, akademik başarı düşüyor. İşe gitmiyor, sağlığı bozuluyor, hijyenine dikkat etmiyor, yeterince uyumuyor ve benzer sonuçlar yaşanıyor. Bağımlı kişi, teknolojiden uzak kalınca öfke ve huzursuzluk gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor"

Haberler 18.06.2018 - 09:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ailelere burada çok büyük i düüyor. Ebeveynler bu konuda bilinçlenmeli. Doru anne ve baba olmak çok önemli. çocuklarn her eyden önce doru anne ve babaya ihtiyac var. Arkadalarn bir ekilde okulda, sosyal medyada veya baka yerlerde bulabiliyorlar ama anne ve baba bir tane. Onlarn da eitimli, bilgili, bilinçli olmas gerekiyor

Yeilay Genel Müdürü Sava Ylmaz, teknoloji bamllnn sonuçlarnn kötü olabileceini belirterek, Bamlnn insan ilikileri bozuluyor, akademik baar düüyor, ie gitmiyor. Sal bozuluyor, hijyenine dikkat etmiyor, yeterince uyumuyor ve benzer sonuçlar yaanyor. Baml kii, teknolojiden uzak kalnca öfke ve huzursuzluk gibi belirtiler ortaya çkabiliyor. dedi.

Ylmaz, teknoloji bamllna ilikin açklamalarda bulundu.

Bamlln bir madde veya davrann, kiinin hayatn kontrol etmeye balamas olarak yorumlandn aktaran Ylmaz, Bir ey kiinin hayatn kontrol etmeye balyorsa, bütün gününüz onu bulmak veya brakmaya çalmakla geçiyorsa, artk bir baml profilinden bahsedebiliriz. Bu açdan bakldnda, teknolojide de benzer süreçler ve benzer sonuçlar yaanyor. ifadelerini kulland.

Söz konusu materyali ar kullanan kiinin arkada ilikilerinin olumsuz etkilenmesi, yemek yemeyi ertelemesi veya unutmas olutuunda, artk davransal bir bamllktan bahsedilebileceini anlatan Ylmaz, öyle devam etti:

Geçen yl Yeilay olarak stanbulda çok önemli bir etkinlik yaptk. Uluslararas Teknoloji Bamll Kongresi. Bu kongrede yaklak 30 ülkeden konumaclar yer ald. Teknoloji bamll konusundaki uzmanlarn katlmyla bir gündem olumas ve bilimsel anlamda alt yap hazrlanmas amacyla toplantlar düzenlendi. Akabinde Dünya Salk Örgütü uzmanlar, teknoloji bamllnn bir hastalk olarak tanmlanmasyla ilgili bir toplant yapt. Bu toplantya da biz ev sahiplii yaptk. çok kritik bir toplantyd. Teknoloji bamllnn bir hastalk olarak belirlenmesiyle ilgili iki balk öne çkt. Birincisi, online oyun, dieri de online kumar olmak üzere. Tabii bu anlamda teknoloji bamllnn hayatmz olumsuz etkilemeye baladn söyleyebiliriz.

- Gençler spor ve sanatla ilgilenmeli

Yeilayn teknoloji bamllnda farkndalk çalmas yapan dünyadaki çok az kurulutan biri olduunu söyleyen Ylmaz, Aslnda bizim eitim içeriklerimiz anaokulunda balyor. Anaokulunda iki eitim balmz var. Birisi teknoloji bamll, dieri de salkl yaam. Yani anaokulundan itibaren çocuklarda farkndalk olmas gerekir. çocuklarn ya grubuna uygun içerikler aktarmaya çalyoruz. Tabii bunun dnda teknoloji bamlln her ya grubuna anlatyoruz. dedi.

Sava Ylmaz, bamlln önüne geçilmesi noktasnda bo zamanlarn doldurulmas için alternatif bir yaam sürülmesi gerektiini belirterek, gençlerin sanatla ve sporla ilgilenmesi amacyla Yeilayn projeler gelitirdiini aktard.

Bamllklarn tümünün hayattaki bir boluktan yararlanarak kiiye ulatna deinen Ylmaz, Boluklar doldurmanz lazm. Teknoloji bamll da ayn ekilde giriyor hayatnza. Hayatnzdaki boluu daha pozitif eylerle, sporla ve sanatla doldurabilirsiniz. Bunu yaptnzda bamllk oluturacak materyallere yer kalmyor hayatnzda. Maalesef ebeveynlerimizin bu konuda duyarl olmadn görüyoruz. Belki duyarllklarn gelitirilmesi lazm. Baz ebeveynlerimizin çocuklarn teknolojiye yönlendirmesi konusu da var ve bilinçsizlikten kaynaklanan bu süreç, bamllk olarak ortaya çkyor. deerlendirmesinde bulundu.

- Ailelere çok büyük i düüyor

Kiinin bilgisayar, tablet veya telefon banda geçirdii zamann artmasyla teknoloji bamllnn baladn ya da balamak üzere olduunu dile getiren Ylmaz, Teknoloji bamllnn sonuçlar kötü olabiliyor. Bamlnn insan ilikileri bozuluyor, akademik baar düüyor. e gitmiyor, sal bozuluyor, hijyenine dikkat etmiyor, yeterince uyumuyor ve benzer sonuçlar yaanyor. Baml kii, teknolojiden uzak kalnca öfke ve huzursuzluk gibi belirtiler ortaya çkabiliyor. diye konutu.

nsanlarn bamllk noktasna bir anda gelmediini, bu sürecin adm adm ilerlediini anlatan Ylmaz, sözlerini öyle sürdürdü:

Yaplan aratrmalarda, Türkiyede gençlerin yaklak yüzde 20sinin teknoloji bamll riski altnda olduu görülüyor. Bu oran, dier bamllklardan çok yüksek. Dier bamllklarla karlatrdnzda, yüksek bir oran olarak karmza çkyor. Dolaysyla teknoloji bamllna önlem alnmal. Özellikle spor, sanat gibi alternatifler sunmamz lazm gençlere ve çocuklara.

Her türlü bamllkta olduu gibi teknoloji bamll konusunda da ailelere çok büyük i dütüünü kaydeden Ylmaz, ebeveynlerin bu konuda bilinçlenmesi gerektiini vurgulad.

Yeilay Genel Müdürü Sava Ylmaz, doru anne ve baba olmann önemine dikkati çekerek, çocuklarn her eyden önce doru anne ve babaya ihtiyac var. Arkadalarn bir ekilde okulda, sosyal medyada veya baka yerlerde bulabiliyorlar ama anne ve baba bir tane. Onlarn da eitimli, bilgili, bilinçli olmas gerekiyor. O nedenle anne ve babalarn önce kendini eitmesi lazm. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git