"Gönüllülük Çalışmaları" üniversitelerde seçmeli ders olacak

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) arasında imzalanan iş birliği protokolüyle, "Gönüllülük Çalışmaları" üniversitelerde seçmeli ders olacak.

Haberler 17.04.2020 - 01:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gençlik ve Spor Bakanl bünyesinde Sen de gönül ver! sloganyla ülkede gönüllülük kültürü oluturmak amacyla hayata geçirilen faaliyetlere bir yenisi daha eklendi.

Örencilerin ve öretim görevlilerinin gönüllülük faaliyetlerine katlmn arttrmak amacyla Gençlik ve Spor Bakanl ile YÖK arasnda i birlii protokolü imzaland.

Bakanlktan yaplan açklamaya göre, protokol çerçevesinde lisans ve ön lisans örencilerinin ortak seçmeli derslerine, Gönüllülük çalmalar adyla yeni bir ders eklendi.

Örencilerin eitim yaantlar boyunca edindikleri bilgi, beceri ve birikimleri kullanarak üniversiteler ile toplum arasndaki ba güçlendirmesinin amaçland seçmeli ders, hem teorik hem de uygulamal olacak.

Dersin ilk dört haftalk teori uygulamasnn ardndan üniversite örencileri, bireysel veya takm olarak STKlarn çalmalarna gönüllü sfatyla katlm salayabilecek.

Dersin kapsamnda ise Yönetim ve Organizasyon Kavramlar, Gönüllülük Kavram ve Gönüllü Yönetimi, Temel Gönüllülük, Kamu Kurumlar ile Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Kurulularnda Gönüllü çalmalara Katlm, Toplumda Risk Gruplar ve Gönüllülük, Göçmenler ve Gönüllülük konular yer alacak.

- Kasapolu: Bu adm gönüllülük bilinci için çok önemli

Hayata geçirilen protokolle ilgili deerlendirmelerde bulunan Gençlik ve Spor Bakan Mehmet Muharrem Kasapolu, atlan admn önemini vurgulayarak, YÖK ile sürdürdüümüz güçlü i birliimiz kapsamnda, gönüllülüün seçmeli ders olarak üniversitelerde uygulanmas için çalmalarmz vard. Sürecin tamamlandn ve artk gönüllülüün seçmeli ders olarak akademik takvimde yer aldn belirtmek istiyorum. ifadelerini kulland.

Ders içeriinin, teorik eitimin yannda saha çalmalarn da kapsadn belirten Kasapolu, öyle devam etti:

Bu nedenle gerek bireysel çalmalarda, gerekse STKlarla, kamu kurumlaryla, belediyelerle gerçekletirilen takm çalmalarnda önemli bir ivme salanacak. Ayrca bunun, gönüllülük bilincinin yerlemesi ve toplumumuzda sistematik olarak uygulanmas noktasnda son derece kritik bir adm olduu kanaatindeyiz. Gençlerimiz, akademi dünyamz, milletimiz için hayrl olmasn diliyorum. YÖK Bakan Prof. Dr. Yekta Saraça ve tüm YÖK ailesine de özellikle teekkürlerimi sunuyorum.

- Gönüllülük içerikli projeleri destekliyoruz

Gönüllülük faaliyetleri hakknda bilgiler veren Mehmet Muharrem Kasapolu, bakanlk olarak bu tip projeleri desteklediklerinin altn çizdi.

Gençlik Merkezleri ve üniversitelerde açlan Genç Ofislerin önemini vurgulayan Kasapolu, Bakanlmzca gönüllü faaliyetlerin, gençlerin ruh dünyalarna yeni ufuklar açaca, kiilik ve ahsiyetlerinin biçimlenmesinde etkili olaca, sorumluluk bilinçlerini ve toplumsal sorunlara duyarllklarn artraca düünülmektedir. Bu kapsamda gönüllülük içerikli projeler tevik edilmekte ve maddi olarak desteklenmektedir. Gençlik Merkezleri ve üniversitelerde açlan Genç Ofislerin temel faaliyetlerinin banda, gençlerin toplumsal sorunlarn çözümünde aktif rol almas için gönüllü faaliyetlere tevik edilmesi, yönlendirilmesi için gerekli çalmalarn yaplmas gelmektedir. eklinde görü belirtti.

Kasapolu, ilgili bakanlklarla koordineli bir ekilde çaltklarn ifade ederek, unlar kaydetti:

Bakanlmz ile ilgili bakanlklar arasnda protokol yaplarak, üniversitelerimizin eitim fakülteleri bata olmak üzere, spor bilimleri ve güzel sanatlar fakültelerinde okuyan gençlerimiz, aldklar akademik eitime uygun ekilde dezavantajl okullarda etüt, çeitli kültür, sanat ve spor içerikli kurslar gerçekletirmitir. Salk ve sosyal hizmet alannda eitim gören gönüllü gençlerimizin, sevgi evlerine, huzur evlerine ve hastanelere vb. yönlendirilerek, yaplan çalmalara destek olmalar salanmtr.

- Gönüllülük faaliyetlerimizi el ele vererek gelitireceiz

Gençlik ve Spor Bakanl olarak 2019u gönüllülük yl ilan ettiklerini hatrlatan Bakan Kasapolu, gençlere bir de çarda bulundu.

Gönüllülük faaliyetlerine hz kesmeden devam edeceklerini vurgulayan Kasapolu, Bundan sonra her yl bizim için gönüllülük yl. 20 milyonu aan genç nüfusumuzla Avrupann en genç ülkesiyiz. Bugün Türkiye emin admlarla gelecek hedeflerine yürürken, en büyük güvencemiz yine gençlerimizdir. Her bir gencimizin, oluturduumuz Genç Gönüllüler Platformuna (https://www.gencgonulluler.gov.tr/) katlmalarn istiyoruz. Gönüllülük faaliyetlerimizi el ele vererek gelitireceiz. sözleriyle açklamasn tamamlad.

Ana Sayfaya Git