Görgü okullarda ders olarak okutulmalı

Zarafet Akademisi Kurucusu Gökhan Dumanlı "Sayın Cumhurbaşkanımızın değerler eğitimini ne kadar önemsediğini biliyoruz. Zaman zaman yaptığı açıklamalarla da bunu dile getiriyor. Değerlerimiz ve görgü konusunun şu an okullarda ders olarak okutulması en önemli önceliğimiz durumundadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın değerler ve görgünün okullarda ders olarak okutulması konusunda bir çalışma yaptırmasını çok isterim"

Haberler 29.08.2018 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Zarafet Akademisi Kurucusu Gökhan Dumanl, ilk, orta ve lise eitimlerinde görgü kurallar eitimi verilmesi gerektiini belirterek, Sayn Cumhurbakanmzn deerler eitimini ne kadar önemsediini biliyoruz. Zaman zaman yapt açklamalarla da bunu dile getiriyor. Deerlerimiz ve görgü konusunun u an okullarda ders olarak okutulmas en önemli önceliimiz durumundadr. Sayn Cumhurbakanmzn deerler ve görgünün okullarda ders olarak okutulmas konusunda bir çalma yaptrmasn çok isterim. dedi.

Gökhan Dumanl, görgü ve deerler konusunda eitim veren, Zarafet Akademisini kurarken insanlarn zarafet kavramn öncelikler listesine tamalarn hedeflediini anlatarak, Hayatnda ve Sosyal Yaamda ve Zarafet ve Gençler için Görgü ve Zarafet kitaplarnn ardndan örenciler için klavuz olabilecek bir çalmay tamamladn söyledi.

Zarafet Akademisini kurduktan sonra 7den 70e her ya ve meslek grubundan insanlara eitimler vererek zarafet, nezaket ve görgüyü insanlarn öncelikler listesinde üst sralara tadn aktaran Dumanl, millet olarak, tarih boyunca belirli evrensel deerlere ve bunlar da koruyan bir kültüre sahip iken bugün bir takm deerlerin unutulduunu, teknoloji, nüfus younluu, çok kültürlülük, televizyon ve tüketim odakl mesajlarn bu bozulmay hzlandrdn söyledi.

Nezaket kurallarnn modasnn geçtiini düündük diyen Dumanl, sosyal açdan ilerlemenin, gelimenin medeni olmak, kibar olmak, görgü kurallarna uymak demek olduunun unutulduunu tam da böyle bir dönemde ilkokul 1. snftan 4. snfa kadar her snf için ayr ayr Disiplinleraras Deerlerimiz ve Görgü kitabn yazdn dile getirdi.

-çocukken aldmz eitim yarn kim olacamza k tutuyor

Dumanl, öyle konutu:

Özellikle son yllarda ülkemizin gündemini oldukça megul eden kadna, çocua, hayvana taciz ve iddet konularnda da hepimizin ortak noktas u ki çocukken aldmz eitim yarn kim olacamza k tutuyor. çocuklarmza nasl yaamalar gerektii hususunda rehberlik eden deerleri ve görgüyü öretmek daha dorusu yaatarak içselletirmelerini salamak en önemli önceliimiz olmak zorunda. imdiye kadar deerler eitimi kapsamnda her okul, her öretmen kendi imkanlar ile bir ekilde örencilerine bu konularda çalmalar yapmaya çalyordu. Ancak yeterli deildi ve bunun bir kitab yoktu. Öretmenler de kaynak eksikliinden nasl yol almalar gerektii konusunda sknt yayordu.

Ben buradan sizin araclnzla Sayn Cumhurbakanmza seslenmek istiyorum. Kendisinin deerler eitimini ne kadar önemsediini biliyoruz. Zaman zaman yapt açklamalarla da bunu dile getiriyor. Deerlerimiz ve görgü konusunun u an okullarda ders olarak okutulmas en önemli önceliimiz durumundadr. Sayn Cumhurbakanmzn deerler ve görgünün okullarda ders olarak okutulmas konusunda bir çalma yaptrmasn çok isterim. Bu olursa bütün örencilerin deerler ve görgü kurallar konusunda tek bir kaynaktan ayn seviyede eitim almalar salanacak. Görgü kurallar üzerinden adalet, sevgi, sayg, dürüstlük, vatanseverlik, yardmseverlik, sorumluluk, öz denetim, sabr, dostluk gibi deerleri, örencilerin okulda ve evde yapacak olduu etkinliklerle küçük yatan itibaren içselletirmelerini amaçladm kitap, Milli Eitim Bakanl Talim ve Terbiye Kurulu Bakanlnn 2018de yaymlad ders programlarnda yer alan kök deerlere göre hazrland ve örenciler ile buluacak.

Okulun görevlerinden birinin deerleri öretmek, örencileri belirlenen kurallar dorultusunda disipline etmek, onlarn ahlaki geliimine katkda bulunmak ve karakterlerini olumlu yönde etkilemek olduunun altn çizen Dumanl, Sevgi, sayg, dostluk, dürüstlük, paylamak, vatanseverlik, sorumluluk sahibi olmak, öz denetim, görgü ve nezaket gibi birçok deerin eitim kurumlarnn genel hedeflerinin içerisinde olmas gerekir. Deerlerimiz ve nezaket-görgü ayrlmaz iki parçadr. Kibar insanlar, kendi deerlerine olduu gibi çevresindekilerin deerlerine de saygldr. Adil, dürüst, arkada canls, saygl, sevgi dolu, empati yapabilen, sorumluluk sahibi, vatann seven ve yardmsever bireyler kibar davranlaryla hem bulunduu ortam hem ülkesini hem de dünyay güzelletirir.

- Eitim kurumlarnn görevlerinden biri de deer eitimidir

Gökhan Dumanl, sözlerini öyle tamamlad:

Tüm bu ihtiyaçlardan yola çkarak, 2018-2019 eitim öretim ylnda okutulmas için 1. snftan 4. snfa kadar her snf için ayr ayr yazdm Disiplinleraras Deerlerimiz ve Görgü uygulamal ders kitab, ders programlarnda deerler eitimi ve görgü kurallar üzerine çalmalar yapan ve bu kitaplar derslerinde okutmak isteyen tüm okullarn ilköretim örencileri ile buluacak. Bütün örencilerin, deerler ve görgü kurallar konusunda tek bir kaynaktan ayn seviyede eitim almalarn salayacak. Toplumun iyiliine ve esenliine yönelik davranlar kazandrma gibi temel bir amaçla hareket eden eitim kurumlarnn görevlerinden biri, geçmite olduu gibi günümüzde de deer eitimidir.

Ana Sayfaya Git