Görme engelliler için sensörlü baston

Siirt'te lise öğrencileri, "TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı Sergisi" kapsamında görme engelliler için sensörlü baston yaptı.

Haberler 04.05.2018 - 08:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirt Zübeyde Hanm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi örencileri, TÜBTAK 4006 Bilim Fuar Sergisi kapsamnda görme engelliler için sensörlü baston tasarlad.

Okulda düzenlenen fuarn açlna Vali Ali Fuat Atikin ei Fulya Atik, l Milli Eitim Müdürü sa Güne ve kamu kurum müdürleri katld.

Okul Müdürü dris Yolba, örencilerin farkl alanlarda hazrlad 25 projeyi sergilediklerini söyledi.

çok ilginç projelerin de sergide yer aldn ifade eden Yolba, emei geçen öretmen ve örencilere teekkür etti.

- Sensörlü baston projesi

Proje koordinatörü ve kimya öretmeni smet Kudekli, hayat kolaylatracak projeler gelitirmeye çaltklarn belirtti.

Görme engelli vatandalar için tasarlanan sensörlü baston hakknda bilgi veren Kudekli, bu bastonun engellilerin hayatn kolaylatracan dile getirdi.

Kudekli, bastonun herhangi bir engel karsnda uyardn ifade eden Kudekli, unlar kaydetti:

Bu proje, görme engelli vatandalarmzn herhangi bir engele çarpmadan daha rahat yürüyebilmeleri adna tasarlanm bir projedir. Bizim yaptmz projede 50-60 santimetrelik bir mesafede engelle karlatnda görme engelli vatandamz uyarlp, engele çarpmadan ortamdan uzaklaabilmektedir. Tamamen engele tasarlanm bir projedir. Bu proje ilerleyen zamanlar çukur, yükselti gibi farkl boyutlardaki engellere tasarlanacak ekilde düzenlenebilir.

Kudekli, proje park sensörü üzerine kurulduu için maliyetinin yaklak 200 lira civarnda olduunu, seri üretim yaplmas durumunda maliyetin çok daha düük olacan vurgulad.

Projede yer alan örencilerden Esra Tekçe de 2 ay üzerinde çaltklar projede baston, park sensörü, yaptrc ve pil kullandklarn anlatt.

Görme engelli bir vatanda gördükten sonra böyle bir projenin aklna geldiini anlatan Tekçe, Öretmenime bildirdim o da mantkl bir ey olduunu söyledi. Bu ekilde projeye baladk. dedi.

Örencilerden Kevser Honaz da projeyi tamamen engellilere yönelik olduunu belirtti.

Görme engellilerin hayatn kolaylatrmay amaçladklarn aktaran Honaz, Görme engellilerin hayatlar boyunca karlatklar zorluklar aratrarak bu ie baladk. Öncelikle bu baston, görme engellilerin kulland baston üzerine taklm otomobil park sensörüdür. Bu sensör, engellere kar ötüyor. Bu da görme engellileri tehlikelere kar koruyor. dedi.

Ana Sayfaya Git