Göz bebekleriyle sandalye hareketi

ERÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü son sınıf öğrencisi üç arkadaş, boyundan aşağısı tutmayan hastalar için kask veya gözlüğe yerleştirilen kamera sayesinde göz bebeklerinin hareketleriyle tekerlekli sandalyelere komut veren proje geliştirdi.

Haberler 22.05.2017 - 08:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendislii bölümü son snf örencisi üç arkada, boyundan aas tutmayan hastalar için kask veya gözlüe yerletirilen kamera sayesinde göz bebeklerinin hareketleriyle tekerlekli sandalyelere komut veren proje gelitirdi.

Son snf örencileri Alperen Kara (24), Kübra Uyank (23) ve Osman Nuri Koç (24), boyundan aas tutmayan hastalar için gelitirdikleri Göz bebei kontrollü tekerlekli sandalye projesinin prototipini üretti.

Örencilerin bitirme tezi olarak hazrlad projede, baa taklan bir kask veya gözlüe yerletirilen kamerayla göz bebeklerinin hareketleri takip edilebiliyor. Kameralar, göz bebeklerinin saa, sola veya ileriye doru hareketlerini özel ileme metoduyla tekerlekli sandalyeye komut gönderiyor.

Prototipi üretilen projenin, TÜBTAK 2209 B Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Program desteiyle temmuz aynda gerçek bir tekerlekli sandalye üzerinde hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Örencilerden Kara, boyundan aas tutmayan hastalara umut olmay ve insanla yararl bir proje gelitirmeyi amaçladklarn belirtti.

Göz bebei kontrollü tekerlekli sandalye projesini ilk kendilerinin gelitirdiini iddia eden Kara, Omurilik felci ve MS hastalarnn, sadece göz bebeklerinin hareketleriyle tekerlekli sandalyelerini kontrol edebilmeleri adna bu projeyi gerçekletirdik. Türkiyede daha önce göz krpmayla hareket ettirilebilen tekerlekli sandalye vard. Bizimki daha özgün bir sürüm olarak sadece göz bebeklerinin saa sola veya ileri bakmasyla beraber tekerlekli sandalyenin kontrolünü içeriyor. u an projemiz prototip haldedir. TÜBTAK destei ile beraber bu prototipi gerçek hayata tayacaz. diye konutu.

- MS ve ALS gibi hastalara umut olmak istedik

Kara, projeyi en ksa sürede gerçek bir tekerlekli sandalyede uygulamaya koymay hedeflediklerini vurgulayarak, proje hakknda u bilgileri verdi:

Özel bir gözlük veya kaskla kamerann sadece hastann gözlerine odaklanmasn salayacaz. Özel ileme metotlaryla göz hareketlerinin alglanmasn salayacaz. Böylece kii bakalarna ihtiyaç duymadan, ellerini kullanmasn gerektirmeden göz bebeklerinin hareketleriyle tekerlekli sandalyesini kontrol edebilecek. TÜBTAKtan aldmz hibe sonras da temmuz sonuna doru bunu tekerlekli sandalyede uygulamay planlyoruz.

Örencilerden Kübra Uyank da insanla yararl bir proje gelitirdiklerine inandklarn ifade etti.

Boynundan aasn tutmayan hastalar için bu projeyi gerçekletirdiklerini aktaran Uyank, MS ve ALS gibi hastalara umut olmak istedik. dedi.

Ana Sayfaya Git