Göz Sağlığı Okul Başarısını Etkiliyor

Çocuğunuzun göz sağlığı ilgili ihmaller ileride hiç de istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Doğumdan itibaren göz muayenesinin çok önemli olduğunu söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tuğrul Altan özellikle okul zamanı çocuklarda göz ardı edilen göz sağlığının çocuğun başarısını etkileyebileceğini söylüyor.

Haberler 21.11.2017 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Düzeltilebilecek sorunlarn erken tans tbbn tüm dier alanlarnda olduu gibi göz hastalklarnda da büyük önem tayor. Bunlarn banda miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi krma kusurlar gelir. Eer varsa okul ça öncesi bu sorunlarn saptanmas çocukluk çanda mümkün olduu halde ileri yalarda tedavisi mümkün olmayan göz tembelliine bal kayplarn yaanmasna engel olur. Gözlerdeki kaymalar da bazen ebeveynler tarafndan net olarak anlalamayabilir. Düzeltilmemi kaymalar da görme fonksiyonunda ileri yalarda düzeltilemeyecek kayplara neden olabilir.

IIK HASSASYET, GÖZLERDE KISMA VARSA DKKAT!

En çok bilineni televizyonu yakndan izlemektir. Fakat bu, TVyi yakndan izleyen tüm çocuklarn krma kusuru olduu anlamna gelmez. çocuklar izledikleri eye daha konsantre olabilmek için de yaklar. çocuun uzaktaki nesneleri ayrt edememesi en önemli bulgudur. Fakat bazen dikkat eksiklii, ilgisizlik görme bozuklaryla kartrlabilir. Kre öretmenleri çocuun görmesini bazen aileden daha iyi deerlendirebilir. çocuklarn gözlerini sk outurmas, bir yere dikkatli bakarken gözlerini ksmas, normalden fazla k hassasiyeti ve ar sulanma da göz bozukluklarna iaret edebilen dier bulgulardr.

GÖRME KALTES YAAM BOYU BAARIYI ETKLER

Görme derecesi ve kalitesinin yüksekli görsel uyaranlarn daha iyi, daha hzl ve daha doru ekilde alglanmasn salar. Bu da yalnzca okulda deil, tüm alanlarda ve yaam boyunca baary etkiler. yi görme hedeflenen nesnenin görüntüsünün hzl ve doru bir biçimde beyne aktarlmasn ve bilginin ilenmesini salar. Bu da örenmenin hzn ve niteliini olumlu yönde etkiler.

çOCUUNUZUN GÖZ SALIINI KORUYUN

Uzun süre yakna odaklanmann miyopinin geliimini artrd biliniyor. Bu nedenle özellikle günümüzde çok kullanlan akll telefon, tablet ve bilgisayar kullanmna kstlama getirilmesi ve çocuklarn açk hava aktivitelerine yönlendirilmesi uygun olacaktr.

Ellerin gözlere temas, göz enfeksiyonlarnn oluumunda önemli bir kaynaktr. Bu nedenle çocuklarn buna kar uyarlmas gerekir. çocuk gözüne eliyle çok sk temas ediyorsa bunun nedeni göz muayenesiyle aratrlmaldr.

çocukluk çann en önemli sorunlarndan biri de travmalardr. Travma evde, okulda veya sokakta olabilir. Eitim ve alnacak basit koruyucu önlemlerle bu olaylarn çounun önüne geçilebilir. Bunlar delici, sivri, frlatlabilen, patlayc maddelere çocuklarn ulamnn ve oynamasnn engellenmesi, çocuklarn oyun esnasnda izlenmesi gibi önlemlerdir. Böyle bir olayla karlaldnda da mutlaka bir göz muayenesinden geçilmesi gereklidir.

Büyük çocuklarda spor aktivitelerinde, yaplan spora uygun önlemler alnmaldr. Örnein yüzmede konjonktivitten korunmak için yüzücü gözlüü, teniste hem ultraviyole nlarn bloke eden hem de darbelere dayankl gözlükler gibi.

Ana Sayfaya Git