Güneş enerjili araç!

Öğrenci Halil İbrahim Tutuş: "İmkan doğrultusunda ürettiğimiz aracımız bu şeklini aldı ama daha da geliştirilebilir"

Haberler 10.12.2019 - 23:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnakn Cizre ilçesinde lise örencileri, güne enerjisiyle saatte 40 kilometre hza ulaan araç yapt.

Cizre ilçesinde Bilim Teknik Koleji Elektrik Elektronik Bölümü 11. snf örencileri Halil brahim Tutu ve Abdurrahman Umdi, Gelecein Dahileri Projesi kapsamnda öretmenlerinin desteiyle güne enerjisiyle çalan araç üretmek için çalma balatt.

Okul idaresinin salad 30 bin lira destekle 250 kilogram arlnda saatte 40 kilometre hza ulaan ve bataryas dolduunda 170 kilometre yol katedebilen araç gelitirildi.

Elektrik Elektronik Öretmeni Orhan verendi, çevre dostu araç üretmenin önemine iaret etti.

verendi, aracn üzerindeki 4 panelin 570 volt enerji ürettiini belirterek, öyle konutu:

570 volt enerji üreten bu paneller 6 aküyü besliyor. Bu sistemle güneten aldmz enerji hareket sistemine dönerek 2 bin voltluk motorda biriken enerjiyle aracmz çalyor. Araç tamamen çevre dostu olan bir araçtr. Biz de öretmenler olarak örencimizin bu fikrini gerekli eyleme dönütürdük ortaya böyle bir araç çkt. mkan salandnda daha iyisini yapma imkanna sahibiz.

Bilim Teknik Koleji Müdürü Kemal Bac da Gelecein Dahileri Projesi kapsamnda iki örencinin fikrini uygulamaya geçirdiklerini ifade ederek, unlar anlatt:

Projemiz 3 ayda bitti ve güne enerjisiyle çalan aracmz ortaya çkt. 30 bin lira maliyetini okul yönetimi olarak kendi bütçemizden karladk, herhangi bir destek almadk. Öretmen ve örencilerimiz çok baarl bir ey ortaya çkard, hepsini tebrik ediyorum. Biz okul olarak her zaman örencilerimizin projelerini önemsiyoruz, daha güzel projeler çkartacaklarna da inanyoruz.

- Masraf da fazla olmuyor

Örenci Halil brahim Tutu, araçlarn egzozunun çevreyi çok kirlettiine iaret ederek, bu nedenle güne enerjisiyle çalabilen araç üretmek istediklerini söyledi.

Tutu, Dier motorlu araçlarda yakt ve parçalarda önemli masraf varken güne enerjisiyle çalan aracn fazla bir masraf olmuyor. Yaktn güneten tedarik ediyor. mkan dorultusunda ürettiimiz aracmz bu eklini ald ama daha da gelitirilebilir. dedi.

Abdurrahman Umdi ise projede yer almaktan duyduu memnuniyeti dile getirerek, yenilenebilir enerjiyle çalan otomobillerin gelecekte çok daha yaygn kullanlacan söyledi.

Ana Sayfaya Git