Gurbetçiden köyüne kütüphane

Almanya'nın Freiburg kentinde yaşayan Hasan Kuyuldar, Bingöl'deki köyüne kütüphane açtı.

Haberler 25.07.2018 - 08:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Almanyann Freiburg kentinde yaayan Bingöllü Hasan Kuyuldar, doduu topraklara vefa borcunu ödemek amacyla köyünde kütüphane açt.

Yaklak 20 yl önce Almanyada içi olarak çalan babasnn yanna annesi ve kardeleriyle giden 37 yandaki Kuyuldar, kardei Hüseyin ile birlikte merkeze bal Ilcalar beldesinin Ilca köyündeki çocuklar okumaya tevik etmek için okuma salonu kurmay kararlatrd.

Ancak geçen yl kardei Hüseyinin Fransann Mulhouse kentinde piknik yaparken dütüü nehirde boulmas üzerine proje yarm kald. Kuyuldar, bunun üzerine bata köyün ileri gelenlerinin kar çkmasna ramen Zazaca Veng ma (Sizin sesiniz) adn tayan kütüphaneyi açt.

Yallarn tepkisi dolaysyla ilk balarda bo kalan kütüphane, en çok kitap okuyana bisiklet sürme, uçurtma hediye etme ile meyve suyu ikram edilmesiyle çocuklarn kütüphaneye yönelmesi saland. çocuklar hem kitap okuyarak hem de oyun oynayarak tatilin keyfini çkaryor.

Hasan Kuyuldar, AA muhabirine yapt açklamada, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann içerisinde kütüphanenin yer ald Millet Kraathanesi projesini hayata geçirilmesinden duyduu memnuniyeti dile getirdi.

Kardeinin hayalini gerçekletirdii için sevinçli olduunu vurgulayan Kuyuldar, Gençlerimizi kahvehane ortamndan, oyun salonlarndan ve sosyal medyadan alp gerçek kitapla tantrmamz lazm. çünkü okuyan bir toplumun hayata bak açs farkl olur. Okuyan bir insan kötülük yapmaz. diye konutu.

- 4 ayda 7 bin 100 kitap okundu

Ilca Mahallesi Muhtar Suphi Korkut ise açlan kraathanenin bütün köyler için örnek proje nitelii tadn söyledi.

Bu sayede çocuk ve gençlerin kitap okuma alkanl kazandn vurgulayan Korkut, çocuklarmz kitap okuyarak zaman geçiriyor. 4 ayda 7 bin 100 kitap okundu. Okuyucularmzn çou 15 ya ve alt. dedi.

Köy sakinlerinden Abdulhakim Korkut ise köyde kütüphane açlmasnn takdire ayan bir davran olduunu aktard.

çocuklarn ve gençlerin kitapla bulumasndan duyduu memnuniyeti dile getiren Korkut, çocuklar kitap okumaya tevik etmek için farkl etkinlikler yaplyor. Bisiklete binme, piknie götürme ve uçurtma hediye edilerek çocuklar okumaya tevik ediliyor. eklinde konutu.

Abdulhakim Korkut, kitaplarn, mahallenin öretmen ve imamnn tavsiyesi dorultusunda alndn, dünya klasiklerinden dini eitime kadar çok sayda kitabn olduunu belirtti.

Kütüphane sorumlusu Bar Korkut, kitap okumaya gelen örencilere kek ve meyve suyu ikramnda bulunduklarn ifade ederek, Kütüphanemizde en çok kitap okuyan çocuklarn günlük 30 dakika bisiklete binmesini salyoruz. Bu bisikletler de hayrseverler tarafndan baland. Kütüphanede uzun vakit geçiren çocuklara kek ve meyve suyu veya uçurtma, oyuncak araba hediye ediyoruz. dedi.

çocuklardan Elif Bulut da Burada oynuyoruz, kitap okuyoruz ve bisiklete biniyoruz derken, Berat Toker ise Her gün kütüphaneye geliyorum, arkadalarmla oyun oynuyorum, bisiklete biniyorum. eklinde duygularn aktard.

Ana Sayfaya Git