Halk kütüphanelerinde "e-kitap" dönemi

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Türkiye'nin 81 ili ve 19 ilçesinde bulunan 100 halk kütüphanesi üzerinden okuyuculara 7 gün 24 saat ücretsiz hizmet verecek "e-kitap" uygulaması başlatıldı

Haberler 28.11.2017 - 08:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültür ve Turizm Bakanl tarafndan, Türkiyenin 81 ili ve 19 ilçesinde bulunan toplam 100 halk kütüphanesi üzerinden okuyuculara 7 gün 24 saat ücretsiz hizmet verecek e-kitap uygulamas hayata geçirildi.

Kütüphaneler ve Yaymlar Genel Müdürlüü öncülüünde kitapseverlerin binlerce kitaba bir tkla eriebilmesini salayan ve dünyada da hzla yaylan e-kitap uygulamas için önemli bir adm atld.

Kasm ay itibaryla pilot uygulama olarak balatlan proje kapsamnda, 81 il halk ve 19 ilçe halk kütüphanesinde okuyuculara e-kitap hizmeti verilmeye baland.

Kütüphanelerde halen kullanlan Koha Kütüphane Otomasyon Sistemi ile entegre çalan e-kitap uygulamasyla okuyucular, zaman ve mekandan bamsz, 28 temel konu balnda 17 binden fazla e-kitaba 7 gün 24 saat herhangi bir ücret ödemeden eriebiliyor.

- Halk kütüphanelerine üye olmak gerekiyor

Söz konusu pilot uygulamadan Türkiye genelindeki 100 halk kütüphanesine kaytl üyeler faydalanabiliyor. Halk kütüphanelerinin toplam üye saysnn yüzde 80ine karlk gelen bu üyeler, http://koha.ekutuphane.gov.tr/ adresinden Türkçe e-kitaplara eriebiliyor.

çevrimiçi okunabilen, bilgisayar ya da mobil cihazlara süreli olarak ödünç de alnabilen e- kitaplara, telif haklar kapsamnda, maksimum 60 sayfaya kadar çkt alma veya e-posta yoluyla gönderme izni veriliyor. Ayrca her e-kitap için 60 günlük okuma süresi bulunurken, bu süre bittikten sonra ayn materyal tekrar ayn süreyle ödünç alnabiliyor.

E-kitap hizmetinden faydalanmak isteyen kütüphane üyelerinin, kütüphaneye kayt olduklar esnada bir kullanc ad ve ifre edinmesi gerekiyor.

- E-devlet üzerinden de eriime açlacak

Bakanlk, e-kitap hizmetini pilot uygulamann ardndan dier kütüphanelerde de yaygnlatrmay hedefliyor. Daha sonra da e-kitaplarn e-devlet sistemiyle de entegre edilmesi ve buradan da eriime açlmas planlanyor.

Türkiyenin 81 ilindeki halk kütüphanelerinin yan sra üyelerine e-kitap hizmetini veren 19 ilçe halk kütüphanesinin isimleri öyle:

Adyaman Kahta, Amasya Merzifon, Ankara Gölba, Ankara Polatl, Diyarbakr Ergani, Hatay skenderun, Hatay Krkhan N.Ulviye Civelek, stanbul Gaziosmanpaa, zmir Bornova, Kocaeli Gebze, Kütahya Tavanl Zeytinolu, Manisa Akhisar Zeynelzade, Manisa Salihli, Manisa Turgutlu, Mardin Kzltepe, Osmaniye Kadirli, anlurfa Siverek, Tekirda çorlu, Van Erci ilçe halk kütüphaneleri.

Ana Sayfaya Git