Hangi yaşta, hangi spor?

Okulların kapanmasıyla birlikte başlayan yaz tatili, çocuklar için çok önemli bir fırsat sunuyor ki; bu fırsatın adı spor!

Haberler 11.07.2019 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman, Acbadem Sports Spor Hekimi Prof. Dr. Tolga Aydo, Her geçen gün televizyon, bilgisayar, internet, play station ve game boy gibi oturarak yaplan ilere daha çok vakit harcayan çocuklarmz sokaa çkarmak ve onlarn mümkün olduunca çok hareketli bir yaam sürmelerini salamak zorundayz diyor.

Prof. Dr. Tolga Aydo çocuklara küçük yalarda spor/ fiziksel aktivite ve egzersiz alkanl kazandrlmas gerektiini belirtirken, bunlar yaparken de onlar yaplan iin sonucuna göre deil, düzenli ve keyif alabilecekleri ekilde organize etmek gerektiini vurguluyor. Prof. Dr. Tolga Aydo hangi yata hangi spora balanabileceini ve sporda baarnn 8 püf noktasn anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Bu yanla dümeyin

Eer salk ile ilgili herhangi bir engeli yoksa kesinlikle her çocuk her sporu yapabilir. Burada en önemli koul, çocuunuzun ilgi duyduu, arkadalar ile elenebildii ve sizin kolaylkla getirip-götürebileceiniz bir spor kulübü tercih etmeniz. Eer seçilen kulüp doru ise ilk etapta seçilen sporun ne olduunun; futbol, basketbol, voleybol, jimnastik, kou, yüzme, tenis olmasnn, seçilen sporun takm ya da bireysel spor olmasnn fazla önemi yok. çünkü çou sporda temel hareketler birbirinin çok benzeri olduundan sporlar arasnda geçi yaplabiliyor.

Sevmedii alanda zorlamayn!

çocuunuzu kesinlikle sevmedii alanda zorlamay ona baka bir spor brann deneme frsat verin, alternatif sunun. çocuunuzun sporu yaam tarz haline getirmesini istiyorsanz spora giderken mutlaka keyif almas ve çok istekli olmas gerektiini unutmayn.

Duygusal ve fiziksel olarak gözlemleyin

Salkl olan hemen her kiinin, her yata her spora balayabileceini bilin. Burada ana kural yüklenme iddetinin belirlenmesi ki bu görev iyi antrenörlere düüyor. Bir spora balayan çocuk, akranlarndan çok hzl bir gelime gösteriyor ise kendinden daha büyüklerle ya da yava gelime gösteriyorsa daha küçüklerle program yapabilir, bu açdan eiticilerin çocuun geliimini iyi izlemesi ve gereken düzenlemeyi yapmas çok önemli.

Salkl beslenme alkanl kazandrn

çocuunuza mutlaka salkl ve dengeli beslenme alkanl kazandrn. Be ana gday makarna, ekmek gibi karbonhidratlar; tavuk, balk gibi protein; tereya ve zeytinya gibi ya sebze ve meyveden elde edeceiniz vitamin ve mineraller; süt, yourt ve peynir gibi süt ürünlerinin tüketilmesi hedeflenmeli. Düzenli egzersiz/fiziksel aktivite ve spor yapan çocuklarn enerji harcamas artt için daha çok yemesi gerekiyor ki, ana gdalarn miktarn artrarak bunu çok rahat karlayabilirler.

Siz de spor yaparak örnek olun

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman, Spor Hekimi Prof. Dr. Tolga Aydo Spor/fiziksel aktivite ve egzersiz çocuklarn fiziksel, mental ve ruhsal geliimini destekledii gibi, özgüvenlerini, yeni arkada kazanmalarn salayan çok iyi bir araçtr. Yaplan birçok çalma düzenli spor/fiziksel aktivite ve egzersiz yapan çocuklarn okulda ve sosyal hayatta daha baarl olduunu, kendileri ile daha bark ve daha sorumluluk sahibi olduunu ortaya koymaktadr. Aileler bu nedenle çocuklarna çok küçük yalarda spor alkanl kazandrp, buna her ne pahasna olursa olsun devam etmelerini salamaldr. Anne babann da düzenli spor yapmas çocuu motive etmekte büyük rol oynuyor. Bu nedenle ebeveynler önce kendileri spor/fiziksel aktivite veya egzersiz yapp çocuklarna iyi örnek olmaldrlar diyor.

Hrs yapmayn destekleyin!

çocuunuzu sabrl, sakin ve düzenli olarak destekleyin. Sporda kazanmay ana hedef olarak görmeyin; aksi halde kazanmay ilk kriter olarak gören aileler çocuklarn istemeden de olsa yanl yöne sürükleyebiliyor. Maçlarn sonunda bir taraf kazanrken bir tarafn yenileceini unutmayn yenilgiyi olgun bir ekilde karlayn. Onlar ellerinden gelenin en iyisini yapmaya motive edin.

Antrenmanlara düzenli katlmn salayn

Spora gittii yerin evine yakn olmas da sporun devamll açsndan çok önemli. Aksi halde çocuunuzu spora bir hafta götürüp, sonraki hafta götüremezseniz gereken alkanl kazanamaz ve devamllk salanamaz.

Salk kontrolünü ihmal etmeyin

Eer çocuunuzun herhangi bir salk sorunu yoksa, ailede 50 yandan önce kardiyak problemlerden ya da bilinmeyen bir nedenden hayatn kaybetmi kimse yoksa ve sürekli bir hekim kontrolünden (en son muayenesinden bu yana en fazla 6 ay) geçiyorsa, spora balamadan önce yeniden salk muayenesinden geçmesine gerek yok. Ancak akut veya kronik bir hastal var ise spora balamadan önce mutlaka ilgili hekim tarafndan gözden geçirilmeli. Hekimin önerisi dorultusunda bir takm kan tetkikleri ve kalp testleri yaptrlmal.

23 Ya

Koma, yakalama, zplama gibi temel hareketleri yapabildiklerinden; bahçede koma, yürüme, dans etme, suda gözetim altnda oynama, ciddi deneyimli kiiler eliinde jimnastik seçilebilir.

46 Ya

Dans etme, yüzme, jimnastik, ip atlama, elim sende, seksek, üç tekerlekli bisiklete binme seçilebilir. Alt yandan sonra çocuklarda güvenli ve kontrollü hareket yapma yetenei geliir.

710 Ya

Jimnastik, yüzme, futbol, basketbol, voleybol, hentbol, bisiklet, tenis, yüzme gibi sporlarla ilgili temel eitimin yan sra daha ileri egzersizlere ve bunlarn birleimini içeren sporlara balayabilirler.

10 Ya sonras

Daha önceki yalarda baladklar sporlar daha organize olarak yapmaya devam ederken, atletizm, güre ve küree balayabilirler. Birkaç yl sonra ise tekvando, karate gibi daha çok kuvvet gerektiren sporlara balamak uygundur.

Ana Sayfaya Git