Harçlık verirken dikkat!

Çocuklara harçlık vermek onlara para kullanma becerilerinin öğretilmesinde ve kendi küçük ihtiyaçlarını karşılamalarında teşvik edilmeleri için erken yaşta öğrenebilecekleri en etkili yollardan biri. Bütçe yönetimi, tasarruf, yatırım gibi kavramların temeli çocuklukta edinilen alışkanlıklara ve ebeveynlerin tutumlarına dayanıyor. Çocuklara harçlık verirken ise dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken bazı konular var. Para Koçu, Yazar Pelin Narin Tekinsoy çocuklara harçlık verirken dikkat edilmesi gereken konuları açıkladı.

Haberler 26.10.2021 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocukluk döneminde örenilen para kullanm modeli yetikinlikte gösterdiimiz para harcamayla ilgili davranlarn temelini oluturuyor. Özellikle okul öncesi dönemde ebeveynlerin çocuklara olan yaklamlar da bu konuda belirleyici. Para Koçu, Yazar Pelin Narin Tekinsoy çocuklara verilen harçln ne zaman ne ekilde ve ne kadar verileceinin önemli olduunu belirterek baz aileler için harçlk vermek basit bir davran gibi görünse de belli noktalara dikkat edilmesi gerektiini vurgulad.

çOCUKLARA PARAYI YÖNETME EGZERSZLER YAPTIRILMALI

Yetikinlerin bugün doru para yönetimi yapabilmeleri için çocukluklarnda bunun egzersizini yapm olmalar gerekiyor. Günümüz ebeveynlerinin kontrolcü yaklamlar veya çocuklara harçlk kullanma bilinci verememeleri sebebiyle çocuklar para yönetimini yetikin olana kadar örenemiyorlar. Ebeveynler çocuklarn bakmn üstlenirken ayn zamanda çocuun paraya ihtiyac olmadn düünebilir veya çocuklarn parann nasl elde edildiini önemsemediklerini zannedebilirler. Fakat bu inanç ve tutumlar çocuklara kar fazla duygusal yaklamalarna ve çocuun para kullanmna dair merak ettii konular geçitirmelerine sebep olur. çocuklarda erken yalardan itibaren parann anlamn, nasl elde edildiini ve birikince neler yaplabileceiyle ilgili merak uyandrmal ve bunun için onlara yalarna uygun bilgiler verilmelidir.

PARA çOCUKLARA KARI RÜVET, ÖDÜL, CEZA ARACI OLARAK KULLANILMAMALI

Bazen ebeveynler çocuklarna ödevini yapmas, odasn toplamas gibi konularda para vermeyi teklif edebiliyorlar. Bazen de görevi olan bir eyi yapmadnda harçlndan kesebiliyorlar. Para çocuklar için ödül veya ceza arac olarak kullanlmamal. Rüvet vermek ise etik bir davran deildir ve bunun çocuklara erken yata öretilmesi aileler tarafndan istenmezken, farknda olmadan ödül davranlar rüvete dönebilir. Ebeveynlerin bilinçli bir tutum içinde olmalar, çocuklarna görevlerini doru anlatmalar çok önemlidir.

BORç, TASARRUF, BRKM GB KAVRAMLAR ÖRETLMEL

çocuklara tpk atee yaklama desek de ancak kendisinin yaklap dokunmamas gerektiini örenmesi misali, para kullanma konusunda da hatalar yapmasna erken yalarda frsat verilmelidir. Para kullanmay yetikin olduunda örenirse yine hatalar yapacak ve hatalarn zararlar da büyük ve gerçek olacaktr. Ebeveynler erken yata düzenli olarak harçlk verirken; harcama listesi belirlemeli, çocukla birlikte ihtiyaç ve istek çizelgesi yapmaldr. Tasarrufa özendirmeli ve gerektiinde aile içinde borç verilerek bir anlamaya balanacak küçük senaryolar gerçekletirmelidir. çocua, seçimler yaparak ve sorumluluklar göz önünde bulundurarak para kullanm konusunda deneyim kazandrmay amaçlamak ve istek ile ihtiyaçlar arasndaki fark anlamasna destek olmak önemlidir.

çOCUKLARA HARçLIK VERRKEN BUNLARA DKKAT

Harçlklar ailenin gelir durumu, imkanlar, çocuun ya, ihtiyaçlar, çevresi, karde says göz önünde bulundurularak verilmeli. Harçlklar yalnzca bayramlarda, özel günlerde deil bir rutin halde ve çocuun da harçlk tarihini bilecei istikrarl bir ekilde verilmeli. Harçlk verilirken bunun bir eyin karl olmad belirtilmeli. Kendi bütçesinin yönetiminin sorumluluunu almas salanmal ve harçlk miktarlar deien koullara göre zaman zaman güncellenmeli. Harçlk miktarlar belirlenirken arkada çevresinden çok üstte veya altta kalmayaca ekilde olmasna da özen gösterilmeli. Fazla olmas gruptaki dier çocuklar olumsuz etkilerken eksik olmas yeterliliini sorgulamasna sebep olabilir.

Para Koçu, Yazar Pelin Narin Tekinsoy doru ve tutarl bir ekilde harçlk vermenin çocuklara bütçe yönetimini öretmesinin yannda matematik konularnda doal bir ekilde çalmasna, çeitli hesaplamalar yapmasna, kstl kaynaklar ile neler yapabileceini bulmak için çözümler gelitirmesine hatta çeitli ba ve yardmlarda bulunarak topluma faydal olmay da tecrübe etmesine yarayacan söyledi ve ailelere her eyden önce para kullanm konusunda çocuklarna doru birer örnek olmalarn tavsiye etti.

Ana Sayfaya Git