Harran Üniversitesinde bağ bozumu başladı

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Döner Sermaye Müdürlüğü tarafından tesis edilen Ar-Ge bağında üzüm hasadı başladı.

Haberler 21.08.2019 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Harran Üniversitesinin öz kaynaklaryla 2014 ylnda yerli ve standart sofralk üzüm çeitleri ülkemizin farkl yörelerinden getirtilmi ve yetitirilmeye balanmt. anlurfann ekolojik artlarna uygun, bölge için yeni üzüm çeitlerinin tespit edilmesi ve yaygnlatrlmas amacyla Harran Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü öretim üyesi Prof. Dr. Sadettin Gürsöz tarafndan balatlan ve Ar. Gör. M. lhan Odabaolu tarafndan sürdürülen proje kapsamnda tesis edilen bada, 9 farkl üzüm çeidi 4 yl boyunca incelendi. Ar-Ge faaliyetleri sonucunda, 3 yerli üzüm çeidinin bölge için ekonomik deere haiz yeni çeitler olarak anlurfal üreticilere önerilebilecei saptand.

lk ürünlerin 2016 ylnda alnmaya baland bada bu yl 5. ba bozumu balad. Ziraat Fakültesi bünyesinde stajlarna devam eden örenciler; ba bozumunda hem mesleki deneyim kazanyorlar hem de kendi hasat ettikleri üzümleri tatmann mutluluunu yayorlar.

Proje sonuçlarna ilikin açklama yapan Bahçe Bitkileri Bölümü öretim eleman Ar. Gör. M. lhan Odabaolu, Ülkemizin yerli asma gen kaynaklarnn yaygnlatrlmas amacyla baladmz bu projede önemli bir yol aldk. Trakya ve Egede yetitiricilii yaplan farkl sofralk üzüm çeitlerinin anlurfa koullarna adaptasyon kabiliyetlerini incelediimiz projede; 1i erkenci olmak üzere 3 yerli çeidin bölgemizde de ekonomik olarak yetitirilebileceini tespit ettik dedi.

Konu ile ilgili açklamada bulunan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Prof. Dr. Bekir Erol Ak; Uzun yllardr baclk yaplan anlurfa ilinde modern bacln yaygnlamas amacyla Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak örnek bir ba alan tesis etmitik. anlurfada ve çevre illerimizde baclktan elde edilen geliri arttrmay ve tüketicilere daha kaliteli üzümler sunmay kendimize hedef olarak belirledik. Bu amaçla 5 yl önce balattmz bir proje kapsamnda ülkemizin yerli üzüm çeitlerinden 9 tanesini üniversitemiz Ar-Ge banda yetitirmeye baladk. Bugün bu çeitlerden orta-geç mevsimde olgunlaanlarnn hasatlarn Ziraat Fakültesi örencileriyle birlikte yapyoruz. Örencilerimiz fakültemizde hem stajlarn yapyorlar hem de yetitiricilii uygulamal olarak öreniyorlar. Ülkemize; deneyim kazanm ve sahada aktif olarak çalmaya balayabilecek ziraat mühendisleri yetitirmek amacyla, yaz stajlarna ve derslerimizin uygulamal olarak yaplmasna özen gösteriyoruz. Fakültemizin yürüttüü bu ve benzeri aratrma projeleri hem çiftçimize güncel bilgileri birinci elden aktarma imkanna sahip olma açsndan hem de örencilerimizin en yeni tekniklere okurken vakf olmalar açsndan oldukça faydal oluyor dedi.

Yürütülmekte olan proje hakknda da bilgi veren Prof. Dr. Bekir Erol Ak, Elde ettiimiz bulgular, üreticimiz için alternatif üzüm çeitlerine yönelme imkan salayacak sonuçlar içermektedir. 1103 P asma ürünümüzün gerek anlurfann yerli çeitleri ile gerekse denemelerini yürüttüümüz çeitlerle alamada yüksek uyum göstermesi ayrca scak-kurak iklim koullarnda üzerine alanan çeitlerin verimliliini korumas bu anacn bölge baclnda kullanmnn yaygnlatrlmas gerektiini bize göstermitir. ncelediimiz çeitlerden olumlu sonuçlar elde ettiimiz Trakya lkeren çeidi erkenci bir çeit olup, Haziran aynn banda anlurfada hasat olgunluuna erimektedir. Üzümün pazarlara yeni ulat ve yüksek fiyatlardan alc bulduu dönemde hasat olgunluuna erimesi, bu çeidin bölgemizde yaygnlatrlmas gerekliliini bize göstermitir. Bar üzüm ürünümüz ise özellikle tüketicilerin çekirdeksiz üzüme olan talepleri dikkate alnarak bu çeidin anlurfa ekolojisine adaptasyon kabiliyeti de projemiz kapsamnda incelenmitir. Bar çeidinin; henüz sulama yaplamayan kraç arazilerde bile kurakla dayankl asma anaçlar üzerinde bölgemizde yetitiriciliinin mümkün olduu saptanmtr dedi.

Ana Sayfaya Git