Hayatları eğitimle değişti

Diyarbakır'da İl Milli Eğitim Müdürlüğünce, yürütülen çalışmalar sonucu son 3 yılda bini aşkın kız çocuğu yeniden okul ile buluşturuldu.

Haberler 09.06.2018 - 08:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda l Milli Eitim Müdürlüünün yürüttüü çalmalar sonucu yeniden okul ile buluturulan kz çocuklar gelecee umutla bakyor.

çeitli projeler hayata geçiren l Milli Eitim Müdürlüü ekipleri, hane ziyaretleri ile aileleri ikna ederek kz çocuklarnn eitimini sürdürmesini salyor. Kentte bu kapsamda yürütülen çeitli çalmalar sonucu son 3 ylda binin üzerinde kz çocuu yeniden okul ile buluturuldu.

Bini akn çocuktan 400ü ise l Milli Eitim Müdürlüünce bu yl hayata geçirilen Diyarbakrn Kz çocuklar Okullayor Projesi ile pilot seçilen 20 okulda yaplan çalma dorultusunda okula kazandrld.

Yeniden okulun yolunu tutan kz çocuklar, hayallerine kavumann ve yaamlarna yön vermenin sevincini yayor.

Pilot okullardan biri olan merkez Sur ilçesindeki Sur Meslek Anadolu Teknik Lisesinde okula kazandrlan kz çocuklar yl sonu etkinlii kapsamnda tiyatro oyunu sahneledi ve folklor gösterisi sundu. l Milli Eitim Müdürlüü yetkilileri de proje kapsamndaki kz çocuklarna çeitli hediyeler verdi.

- Okula gitmelerine engel olan sorunlar çözülüyor

l Milli Eitim Müdürlüü ube Müdürü Ramazan Tekdemir, AA muhabirine, genelde tüm çocuklar, özelde de kz çocuklarn eitime kazandrmak amacyla yürüttükleri çalmalarn sürdüünü söyledi.

Bu yl Diyarbakrn Kz çocuklar Okullayor Projesini hayata geçirdiklerini, proje kapsamnda 20 pilot okul belirlediklerini aktaran Tekdemir, bu sayede 400 kz örenciyi eitime kazandrmann sevincini yaadklarn belirtti.

Tekdemir, kz çocuklarn okula kazandrmak için hedeflerini her yl bir önceki yla göre daha üst seviyeye çkarmaya çaltklarn aktararak bu amaçla Aile ve Sosyal Politikalar l Müdürlüü ile i birlii yaparak kzlarn okula göndermeyen ya da gönderemeyen ailelere yönelik hane ziyaretleri gerçekletirdiklerini dile getirdi. Tekdemir, Örencinin okula gitmesine engel olan sorunlarna Valilik ve kaymakamlklarn desteiyle çözüm buluyoruz ve örencilerimizin eitimlere devamlarn salyoruz. dedi.

Projeyi önümüzdeki eitim öretim döneminde de devam ettireceklerini ve yaygnlatracaklarn bildiren Tekdemir, yaplan çalmalar sayesinde son 3 ylda binin üzerinde kz çocuunu eitime kazandrdklarn sözlerine ekledi.

- Bütün kz çocuklar çok deerli

Proje koordinatörü Esra Yüksel de Bakanlk bünyesinde farkl çalmalar yürüttüklerini, yaptklar hane ziyaretlerinde kz çocuklarnn okutulmasn engelleyen çeitli nedenleri ortaya çkardklarn anlatt.

Okula kazandrlan çocuklarn çok mutlu olduunu ifade eden Yüksel, öyle konutu:

Birine yeni bir hayat veriyorsunuz, hatta hiç sahip olamad bir hayat veriyorsunuz. Okula kazandrdmz kz çocuklarnn çou yl sonunda karnelerinin fotorafn çekip bize gönderiyor. Okula kazandrdmz kz çocuklarnn hepsi çok baarl. Üniversiteye yerleenler, meslek sahibi olanlar var. Onlarn duygular anlatlmaz, yaamak gerekiyor.

Kz çocuklarn okula kazandrdklar zaman çok mutlu olduklarna, bütün çocuklarn okumasn istediklerine dikkati çeken Yüksel, asl hedeflerinin bütün çocuklarn okumasn salamak olduunu vurgulad.

Yüksel, Bizim için okula kazandrlan bütün kz çocuklar çok deerli. Gelecek ve ülke için çok deerli. Toplum kadnlar üzerinden ekilleniyor. O nedenle ulatmz kz çocuklar da kendilerine yeni bir hayat verilmi gibi hissediyorlar. Bunu da bize yanstyorlar. dedi.

- Okula döndüüm için çok mutluyum

Sur Meslek Anadolu Teknik Lisesinde 10. snf örencisi Sinem Perihan (17), 6 karde olduklarn, okumasna izin vermeyen ailesini öretmenlerinin ikna ettiini söyledi.

Perihan, Ailem, Okuyup da ne yapacaksn? diyordu. Öretmenlerim ailem ile görütü ve onlar ikna etti. Öretmenlerim sayesinde okumaya baladm. çok mutluyum, okumak ve doktor olmak istiyorum. dedi.

10. snf örencisi ükran Güne (17) de 6 karde olduklarn, ailesinin kar çkmas üzerine okula gelmediine iaret ederek Öretmenlerim ailem ile görütü ve okula yeniden baladm. çocuk geliim öretmeni olmak istiyorum. Okumak çok güzel. diye konutu.

Aye Deveci, ailesi izin vermeyince okulu brakmak zorunda kaldn ancak öretmenlerinin çabasyla yeniden okuluna kavutuunu kaydetti.

Okulu brakt dönemde eitimin önemini daha iyi anladn aktaran Deveci, Okula döndüüm için çok mutluyum. Hemire olmak istiyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git