Hedef: Entelektüel ve lider öğretmenler

Öğretmen adaylarının eğitim programları, 10 yıl aradan sonra güncellendi. İki yılda hazırlanan programlarda, uygulamaya daha çok ağırlık verildi. Ayrıca tüm bölümlere ‘eğitimde ahlak ve etik’ dersi konuldu. Değişikliklerle, mesleki becerinin yanı sıra entelektüel ve lider öğretmenler yetiştirilmesi hedefleniyor.

Haberler 21.05.2018 - 08:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Öretmenlikle ilgili 25 lisans program, 2009dan sonra ilk defa güncellendi. Yeni Öretmen Yetitirme Lisans Programlarnda çou dersin içerii gelitirildi, bazlar birletirildi, çkarlanlarn yerine yenileri eklendi. Programlarda uygulamaya arlk verilirken, krediler uluslararas standartlara uygun hale getirildi. Ayrca tüm programlarda zorunlu ders olarak, eitimde ahlak ve etik dersine yer verildi.

çalmayla öretmenlerin mesleki bilgi ve becerilerinin geliiminin yan sra sosyal, kültürel, moral, ahlaki, etik, entelektüel yönlerden de donanml ve salam bir kiilie sahip, daha insani ve erdemli bir ülkenin ve dünyann inasnda aktif rol alacak ahlaki ve kültürel liderler olarak yetitirilmesi hedeflendi. Mevcut programlarla eitime balayan örenciler, aynen devam edecek. 2018-2019 öretim ylnda balayacak örenciler ise, YÖK koordinasyonunda iki yldan fazla süredir çallan programlara göre eitim alacak.

UYGULAMAYA AIRLIK VERLD

Lisans programlarndaki dier yeniliklerden bazlar öyle:

Programlardaki dersler, Öretmenlik Meslek Bilgisi (MB), Alan Eitimi (AE) ve Genel Kültür (GK) olmak üzere üç gruptan oluturuldu. MB dersleri yüzde 30-35, GK dersleri yüzde 15-20 ve AE dersleri de yüzde 45-50 orannda yer ald. Özellikle temel eitimle ilgililerde alan bilgisi yannda alan eitimine de arlk verildi. Programlar daha çok temel beceri, tutum, deer kazandrma ve uyum salama üzerine yaplandrld.

Bir dönem olan öretmenlik uygulamas dersi, iki döneme çkartld. Öretmen adaylar daha uzun süre okulda bulunacak ve daha çok öretmenlik uygulamas yapacak.

Öretmenin snf içi deerlendirmesinde standart salamak için uygulama ve örneklere dayal snf içi örenmelerin deerlendirilmesi seçmeli dersi eklendi.

ETM FELSEFES ZORUNLU OLDU

Daha nitelikli ders kitab seçme ve kullanm için ders kitab incelemesi dersi eklendi. Bazlarnda seçmeli olan eitim sosyolojisi, Türk eitim tarihi ve eitim felsefesi dersleri, tüm lisanslar için zorunlu oldu. Yabanc dil 1 ve 2 derslerinin içerii, gündelik hayatla da ilikilendirilerek güncellendi.

Ana Sayfaya Git