Hedefe odaklan!

LGS öncesinde sınava psikolojik hazırlık için öğrencilerle uyarı ve tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Aylin İlden Koçkar, “Sınav öncesinde öğrenciler, kendilerini iyi hissettiren, mutlu eden etkinliklere ağırlık vermelidir. Olumsuzluklara değil hedeflerine odaklanmalılar” diye konuştu.

Haberler 01.06.2021 - 01:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Öretim Üyesi Prof. Dr. Aylin lden Koçkar, 6 Haziran Pazar günü yaplacak LGS öncesinde snava psikolojik hazrlk için örencilere önerilerde bulundu. Snav öncesi endie, kayg gibi durumlarn normal olduunu ve adaylarn bunlar yönetme konusunda kendi kiisel baa çkma yöntemlerini bulmalar gerektiini söyleyen Koçkar, belirli bir seviyede stresin aday motive ederek çalma performansn olumlu yönde etkileyeceine dikkat çekti.

YOUN STRES BAARISIZLIA YOL AçABLR

Prof. Dr. Koçkar, Ancak youn stres düzeyi, snav performansn ve motivasyonu düürerek baarszla yol açabilir. Stresin fazla ve youn olduu durumda, örenci motivasyon kayb yaayabilir, endieli ve yorgun hissedebilir. Aileler, çocuklarnn stres seviyesine dikkat etmeli, stres belirtilerini gözlemleyerek gerektiinde profesyonel yardma yönlenmelidirler ifadelerini kulland.

Snav stresini yönetmenin baz örenciler için daha kolay, bazlar için daha zorlayc bir süreç olduunu ve bu gibi durumlarda yaplabileceklerin zihinsel hazrlktan geçtiini ifade eden Koçkar u ifadeleri kulland:

Ailenizin sizden beklentisi, arkadalarnzla puan karlatrmalar gibi durumlar kayg seviyenizi arttrabilir. lk olarak size stres, kayg yaratan durumlar tanyn, bu durumun veya olayn sizi neden stresli hissettirdiini belirleyin. Stres kaynanz yönetebilmek adna alternatif bulmak oldukça önemlidir. Örnein, snavda baarsz olacam düüncesi sizi endielendiriyorsa, elimden geleni yapacam demek bu düünceden uzaklamanza yardmc olacaktr.

KISA ARALAR VERP NEFES EGZERSZLER YAPIN

Snava hazrlanrken son günlere yeni konularn braklmamasn ifade eden Prof. Dr. Koçkar, Bu dönemin bol bol tekrar yaplarak bilgilerin hatrlanma sürecinin kolaylatrlmasna ayrlmas önerilir. Ne kadar çok tekrar yaplrsa bilgilerin net bir ekilde hatrlanmas o kadar kolaylar. Stres seviyenizin arttn veya yorulduunuzu hissettiinizde ksa aralar vermek, bu sürede masadan kalkp fiziksel olarak hareket etmek veya nefes egzersizi yapmak yararldr. Burundan derin nefesler almak ve nefes alrken karn boluunu iirip ardndan nefesi 3-4 saniye tuttuktan sonra yavaça adeta bir mum ya da scak bir çorbaya üfler gibi verme çalmalar yaplabilir diye konutu.

NEGATF EYLERE ODAKLANMAYIN

Prof. Dr. Koçkar sözlerine öyle devam etti:

Baka bir çalma da kas gevetme egzersizleridir. Derin bir nefes alp tutarken birkaç saniye boyunca yumruklar, çene, boyun ve bacak kaslar skarak bedeni bir yay gibi gerilmi hale getirmek ve nefes verme süresi boyunca sklm kaslar gevetip bedenin bir balon gibi söndüünü hissetmeye odaklanmak önerilmektedir. Bu egzersizi birkaç defa üst üste, kendinizi daha sakin hissedene kadar yapabilirsiniz.

Olumsuza odaklanmak ve negatif durumlar zihinde canlandrmak, bu dönemde hem çalma motivasyonunuzu hem de günlük rutinlerinizi olumsuz yönde etkileyecektir. Bu yüzden, bu zamana kadar yaptklarnz, baardklarnz düünüp kendinizi içsel olarak motive etmenin yollarn arayn.

Hedeflerinizi kendinize hatrlatn, böylelikle ne için çaltnz, neyi baarmak istediinizi zihinsel ve görsel olarak canlandrm olacaksnz. Kazanmay hayal ettiiniz okulun fotorafna bakp orada örenci olduunuzu hayal etmek sizi snava yönelik motive edecektir.

Ana Sayfaya Git