Heyecanı yönetmek!

YKS’de elde edilecek başarının, yüzde 50’sinin çalışmayla yüzde 50’sinin ise sınav anını ve öncesini iyi yönetmekle elde edileceğini söyleyen Rehberlik Uzmanı Elif Aluç Gülşen, “Sınava giriş yerlerinin açıklanmasıyla daha somut bir hal alacak olan sınav düşüncesi ile heyecanlı bekleyiş yerini kaygıya bırakabilir. Bu nedenle öğrencilerin bu süreci iyi yönetmesi çok önemli” dedi.

Haberler 12.06.2021 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ki buçuk milyondan fazla örencinin girecei Yükseköretim Kurumlar Snavna (YKS) sayl günler kald. Snava girecek örenciler kadar ailelerin de heyecan ve stres içerisinde bekledii YKS, 26 27 Haziran tarihlerinde gerçekleecek. Üç oturum eklinde gerçekleecek snavn ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) 26 Haziran Cumartesi günü 10.15te, ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) 27 Haziran Pazar günü 10.15te, üçüncü oturumu Yabanc Dil Testi (YDT) 27 Haziran Pazar günü 15.45te yaplacak.

DENEME SINAVI çÖZMEYE DEVAM EDN

Konu çalmalarnn tamamland bu süreçte örencilerin deneme snavlar çözmeye devam etmesi gerektiini ifade eden Rehberlik Uzman Elif Aluç Gülen, Yaplacak deneme snavlarnn snavn gerçekleecei saatte balatlmas ve gerçek snav süresinde sonlandrlmas hem biyolojik saati ayarlamak açsndan hem de snav düüncesinin yerlemesi açsndan önemlidir. Deneme snavlarnda çkan soru hatalarndan dolay endieye kaplmamakta fayda var çünkü henüz gerçek snav gerçeklemedii için örencilerin henüz eksiklerini tamamlamaya vakitlerinin olduu göz önünde bulundurulmaldr diye konutu.

OLUMSUZ DÜÜNCELERE ZN VERMEYN

Zaman zaman snavla ilgili ya da sonrasna yönelik endielerin oluabileceini belirten Gülen u ifadeleri kulland:

Bunlar düünmek yerine balangçtan bu zamana kadar kat ettiiniz mesafeyi aklnzda tutun. Nereden nereye vardnz, ne kadar çaba sarf ettiinizi düünün. Snav hakknda olumsuz fikirlerin üretildii tartmalardan uzak durun, bu tarz konumalarn sizlere faydas olmayaca gibi kayg düzeyinizi de arttrma ihtimali yüksektir. Odaklanmanz gereken snav bittikten sonra uzun zamandr sürdürdüünüz çalmalarn karln alacanz bir maratonun güzel bir ekilde sona erdii olmaldr. Bu rahatlama hissi sizleri motive edecektir.

BR RUTN OLUTURUN

Snav günü yaplacaklarla ilgili rutin oluturmann önemli olduuna vurgu yapan Gülen, Belirli bir saatte uyuyup belirli bir saatte uyanmak, kahvaltnz belirli bir saatte yapmak ve gerçek snav saatinde deneme çözmeye balamak snav gününü prova etmek açsndan önemli ifadelerini kulland.

SINAVA K GÜN KALA YOUN çALIMALARDAN UZAK DURUN

Youn çalmay sürdürmenin snava yorgun girmeye sebebiyet vereceini söyleyen Gülen, çalmalarnz bitiremediiniz endiesiyle kayg düzeyinizin artmasna da sebep olacaktr. Bu nedenle son iki günü kendinizi dinlendirmeye, motive olmaya ayrmalsnz. Bu dönemde bünyeniz hassas olacandan dolay gda zehirlenmelerine sebebiyet vermemek adna son iki gün yemeklerinizi evinizde yemeye özen gösterin. Herhangi bir sakatlanma ve yaralanma motivasyonunuzu düüreceinden youn spordan ve el akalarndan uzak durun dedi.

KAYGINIZI KONTROL ETMEK çN BUNLARI DENEYN

Snav baladnda heyecan yaamann normal olduunu söyleyen Gülen, lk sorular okuduunuz halde anlamayabilirsiniz. Hemen kt-kalemi brakn, gözlerinizi kapayp derin nefes aln. Baaracanza dair kendinizi telkin edin. Snav heyecannz snav sonuna kadar devam etmeyecektir. Bunun bilincinde olarak snavn ilk dakikalarn en iyi olduunuz testten balayarak geçiriniz. Bu size vakit kazandrmann yan sra ksa sürede daha çok puan almanz salayacaktr. Soru köklerinin tamamn dikkatlice okuyun ezbere davranmayn. Uzun sorular örencilerin önyargl olduu sorulardr. Uzun sorulardan korkmayn genellikle bu sorular iyi açklanm sorulardr. Dikkatiniz daldnda 10-15 saniye gözlerinizi kapatarak zihninizi dinlendirin diye konutu.

Ana Sayfaya Git