Hibrit eğitim geliyor!

Milyonlarca öğrencinin merakla beklediği hibrit eğitim sisteminin detayları belli oldu. Hibrit eğitimde öğrenciler okula kaç gün gidecek? Okullar ne zaman açılacak? İste tüm ayrıntılarıyla eğitim sisteminde yeni dönem...

Haberler 25.07.2020 - 01:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Milli Eitim Komisyonunun sorularn yantlayan Milli Eitim Bakan Selçuk, eitim modeline pandeminin seyrine göre Bilim Kurulunun tavsiyesiyle karar verileceini söyledi. Selçuk, üzerinde çallan hibrit eitimle ilgili de detay verdi.

Koronavirüs salgn nedeniyle büyük sknt yaayan eitim sisteminin yeni dönemde nasl yaplaca konusunda brifing verildi. Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, TBMM Milli Eitim Komisyonu üyelerinin sorularn yantlad. Bakan, temel dersler için düündükleri farkl sistemlerden ders saatlerinin azaltlmasna kadar birçok konuda önemli açklamalarda bulundu. Edinilen bilgiye göre Bakan Selçuk brifinginde daha çok, uzaktan eitimin (EBA) nasl iledii ve yaplacak yenilikler üzerinde durdu. Dezavantajl gruplarn EBAy ve uzaktan eitimi kullanabilmesini salamaya dönük çalmalar yapldn belirten Selçuk, öretmenlerin eitime alnacan anlatt.

OKULLAR AçILACAK MI?

Milli Eitim Bakan, okullarn açlp açlmayaca, açlrsa nasl olaca gibi konularda pandeminin seyrine göre Bilim Kurulunun tavsiyeleri dorultusunda karar vereceklerini söyledi. Selçuk, Vaka says kaç olursa açacaksnz? sorusuna, Bizim için bir rakam yok. Bilim Kurulunun tavsiyesine uyacaz. Ama her türlü ihtimale kar hazrlklarmz yapyoruz. Birkaç senaryo üzerinde duruyoruz dedi. Bakan Selçukun brifingde verdii bilgiler özetle öyle:

TEMEL DERSLER YÜZ YÜZE

Daha önce açkladmz hibrit modele göre, yüz yüze ve uzaktan eitim bir arada verilecek. Haftalk 40 saat olan ders saatleri düürülecek. Ders saatlerinin 20 saat olmas üzerinde duruluyor. Matematik, Türkçe, Fen gibi temel dersler okulda, yüz yüze verilecek. Corafya, beden eitimi, tarih, hayat bilgisi, sanat gibi dersler ise uzaktan eitim olacak. Snflar ikiye bölünecek. Bir grup pazartesi, çaramba, cuma bir dier grup ise sal, perembe, cumartesi günleri okula gidecek.

DERS SAATLER KISALACAK

Seyreltilmi eitim modeline göre, okulda verilen temel derslerin saatlerinin de düürülmesi planlanyor. Örnein, matematik haftalk 6 saat ise 4 saati okulda, 2 saati de EBA üzerinden verilecek. 40 dakika olan ders saatlerinin de 30 dakikaya çekilmesi, snfta kalma süresinin azaltlmas üzerinde de çalld örenildi.

TÜM çOCUKLARIN YARARLANMASI çN

Bakan Selçuk, okullarn açlmamas durumunda uzaktan eitime devam edileceini de söyledi: Bunun için gerekli tüm çalmalar yaplyor. Bu konuda bir tecrübemiz olutu. EBAya eklenecek ve çkarlacaklar, derslerin nasl verileceine ilikin yeniliklere çallyor. Ayn zamanda internet ve EBAya ulamda zorlananlar, kendisine ait bir odas olmayan çocuklarn buradan nasl yararlanabileceine de bakyoruz.

ÖRENC SAYISI ARTTI

Edinilen bilgiye göre, eitimin seyreltilmesi ve ortaya çkacak derslik ihtiyacnn giderilmesiyle ilgili çalmalar da yürütülüyor. Yetkililer, her yl ortaokuldan liseye 1 milyon 200 bin kadar örenci geçtiini, okula balama yann 60 aya çekilmesi ile okula balayan çocuklarn bu yl liseye geçtiini aktardlar. Bu nedenle, örenci says 1 milyon 700 bine kadar çkacak.

BO MAM HATPLER FORMÜLÜ

Atl okul binalarnn yan sra kamuya ait binalar, halk evleri ve örenci says çok düük olan fakülte binalarnn da okul olarak kullanlmas düünülüyor. Türkiye genelinde imam hatiplerde 300 bin kiilik boluk bulunduu, okul ihtiyacnn giderilmesi için bunlarn bir bölümünün kullanlmasnn da planland belirtildi. Milli Eitim Bakan Ziya Selçukun konuyu Cumhurbakan Tayyip Erdoan ile görütüü, Bunlar milletin serveti. Tabii kullanabilirsiniz yant ald dile getirildi. Birkaç imam hatip okulunu ayn binada toplayp, boalan binalarn ilk, orta ve liseye dönütürülmesi planlanyor.

Ana Sayfaya Git