Hırsızlığa teşvik edici

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, zincir marketlerde satılan savaş oyunu şifrelerinin çocukları oyun bağımlısı haline getirerek, ebeveynlerden izinsiz para almaya yönettiğini, bu nedenle 18 yaş altına zincir marketlerde oyun şifrelerinin satılmaması gerektiğini belirtti.

Haberler 05.01.2022 - 11:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Tüketiciler Birlii Genel Bakan Mahmut ahin, zincir marketlerde satlan sava oyunu ifrelerinin çocuklar oyun bamls haline getirerek, ebeveynlerden izinsiz para almaya yönettiini, bu nedenle 18 ya altna zincir marketlerde oyun ifrelerinin satlmamas gerektiini belirtti.

ahin, bamllkla mücadelede akllara sadece sigara ve uyuturucunun gelmemesi gerektiini söyledi.

- Baz bamllklar çocuklar hedef alyor

nsanlarn farknda olmad, sinsi bamllklarn olduunu belirten ahin, Baz bamllklar çocuklarmz hedef alyor. çocuklar hedef alan bamllklarn banda oyun bamll yer alyor. Oyun bamll en az sigara ve uyuturucu kadar çok tehlikeli. dedi.

- Asosyalleme ve iddete meyli arttryor

ahin, çocuklarn son dönemlerde özellikle sava oyunlarna çok baml hale geldiini anlatarak, Bamllk yapan sava oyunlarnda iddet, acmaszlk, her türlü kar tarafa zarar verme duygusu var. çocuklar, bu oyunlar denetleme olmadan rahatlkla oynayabiliyorlar. çocuklar bilgisayarn banda çok uzun zaman geçirdikleri gibi asosyalleme ve iddete meyilleri de gittikçe artyor. Bu durum çocuklarn baka yerlerde kavga çkarmalarna neden oluyor. te bunun temelinde bu oyunlar var. diye konutu.

- ifre için ebeveynlerin cebinden habersiz para alyorlar

çocuklarn sava oyunlarna çok rahat bir ekilde eriebildiini dile getiren ahin, öyle devam etti:

çocuklarn bu oyunlara rahat ulamas baz sorunlar da ortaya çkaryor. çocuklar sava oyunlarnda kullanmak için baz ifreleri zincir marketlerden para karl ailesinden habersiz alabiliyor. Bu ifreleri oyunlarda kullanarak silah, malzeme gibi farkl eyler alarak oyun oynuyor. 18 ya altna sigara satmak yasaksa, salmz, gençlii, neslimizi korumak için bu oyun bamllnn kesinlikle denetim altna alnmas gerekiyor. Marketler oyun ifrelerini satarken satt kiinin yana, velinin izin verip vermemesine dikkat etmiyor. çocuk, sava oyunu ifrelerine ulamak için daha çok para harcyor. Bu paray harcamasndan velinin haberi yok. çocuklar oyun ifresi alabilmek için anne babann cebinden para çalmaya balyorlar. Bamllk, çocuklar böyle bir noktaya getiriyor. Bu tehlikenin farkna varlmas ve gerekli önlemlerin alnmas gerekiyor. 18 yan altndaki çocuklara bamllk yapan, iddete yönelten oyunlarn ifreleri rahatlkla zincir marketlerde satlmamaldr. Satlan yerler de denetim altnda olmaldr.

ahin, ailelerin, oyun ifresi almak için çocuklarn ceplerinden izinsiz para aldn sonradan fark ettiini ifade ederek, Aileler bu durumu çöpten bulduklar filerle fark etmiler. Baz çocuklar velisinin kira parasn bile oyun ifresi almaya harcam. dedi.

Uzman Klinik Psikolog Dilara Boztepe de oyun bamllnn her ya grubunda görülse de özellikle çocuklarda ve ergen ya grubunda daha fazla olduunu ifade etti.

çocuklarn oyun oynama süresini gizlemek için yalan söyleme davranna yöneldiini aktaran Boztepe, Oyun bamll çocuklarda özellikle dikkat ve konsantrasyon eksiklii, dürtüsellik ve iddeti de arttrmaktadr. ifadelerini kulland.

Boztepe, çocuklarda oyun bamllnn nedenleri arasnda aile içi yetersiz ve kalitesiz iletiim ile ailenin çocuklarla fazla ilgilenmemesinin olduunu belirterek, unlar kaydetti:

Ailelerin çocuklarn oynad oyunlara dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle iddet içerikli sava oyunlar, tehlikeli ve acmasz sahnelerin olduu, yumruklama, öldürme gibi oyunlar çocuklarda iddeti arttrmakta ve iddeti normalletirmektedir. Bu normallemeyle birlikte çocuklar ve ergenlerde öfke kontrolü bozukluklar ortaya çkmaktadr. Bunu önlemek adna aile içinde kaliteli ve yeterli bir iletiim olmaldr. Anne ve baba gün içinde çocuklaryla vakit geçirip günün nasl geçtiini çocuklarna sormaldr. Hem ev içinde hem de ev dnda çocuklarnda dahil olduu aktiviteler planlanmaldr ve aileler çocuklarn hangi oyunlar oynad konusunda bilgi sahibi olmaldrlar. Oyun bamll mutlaka ciddiye alnmaldr. Ayrca oyun bamll çocuklarda ailesinden izinsiz para alma gibi durumlara da neden olabilmektedir. çocuklarda psikolojik olarak daha kötü sonuçlar olumamas adna aileler mutlaka psikolojik destek de almallardr.

Ana Sayfaya Git