Hobiyle başlayıp kamıştan ürettiği neyleri dünyaya satıyor

ŞANLIURFA'da, 30 yaşındaki Ahmet Ateş, çocuk yaşlarda ilgi duyduğu ney merakını mesleğe dönüştürdü. Ateş, artık Asi Nehri'nde toplanan kamışlardan uzun uğraşlar sonucu ürettiği neyleri, yurt içi ve yurt dışına satıyor.

Haberler 20.03.2017 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Neyzen Ahmet Ate, çocuk yalarda gittii tekkelerde ney sesine ilgili duyup enstrümana üflemeyi örendi. Birçok neyzenden eitim alan Ate, 10 yl önce anlurfada açt atölyede ney üretmeye balad. Ate, Asi Nehrinden toplanan tohumsuz kam atölyesinde ileyip neye dönütürüyor. Ate, ürettii neyleri yurt içindeki kentlerin yan sra birçok ülkeye de 100- 300 lira arasnda satyor. 10 yldr ney ürettiini anlatan Ate, metrelerce uzunluktaki kam uzun süreli çabayla enstrümana dönütürdüünü söyledi. Toplanan kamlarn 2 yl kurutmaya brakldn anlatan Ate, öyl ededi:

HOB OLARAK BALAMITI

Su kam olarak bilinen, tohumu olmayan, tamamen neme dayal yetien bir bitki türünden ney yapyorum. Topladmz bu kamlar, 2 yl kurutulmaya braklyor. yi bir ney için dere yataklarnn güne gören tarafnda ilk sradaki kamlar, k mevsiminde kesilmeli. 9 boumdan oluan ney kamnn boumlar arasndaki uzunluk 4 santimetreden az, 9 santimetreden fazla olmamal. yi kurumal, içi iyi temizlenmelidir. Daha sonra boum ölçüleri yerine getirilerek, üfleye üfleye 13 çeit akort oluan bir enstrümana dönütürüyoruz.

Atölyesinde günde ortalama 2 ney yaptn ifade eden Ate, öyle devam etti:

Ney yapmak, ar sabr ve özen gerektiren bir meslektir. Kurutulmaya braklan kamlar, s ve buhar uygulayarak dorultup, nota deliklerini açyorum. Dudak ksmna bapare denilen parçay yerletiriyorum. Kamn çatlamamas için üst ve alt ksma parazvane denilen yüzük takyorum. çok detayl olan neyin yapm aamasnda hayat boyunca ilk defa yaplrken, akortlanan bir enstrümandr. Sonrasnda akordunun düzeltilme ans yoktur. O yüzden çok hassasiyet gerektiren bir enstrümandr. Bölgede benim dmda ney yapan usta yoktur. Benim yaptm neyleri, yurt içi ve yurt dna gönderiyorum.

Ana Sayfaya Git