Hukuk 5 yıla çıkarılıyor

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu, 19 Haziran Çarşamba günü yaptığı toplantıda Türkiye’deki hukuk eğitiminin niteliğini değiştirecek düzenlemeleri değerlendirdi.

Haberler 24.06.2019 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toplantda, Türkiyede says 67ye çkan hukuk fakültesi saysnn azaltlmas tartlrken, hukuk fakültelerine girite baar srasnn 100 bine yükseltilmesi ve akademik kadronun oluturulmasnda yeni kriterler belirlenmesi ele alnd. Meslee giri snav ve avukatlk snavnn da tartld toplantda, hukuk eitiminde yaplmas planlanan düzenlemeler deerlendirildi.

KONTENJAN AZALTILACAK

Buna göre Türkiyede 34ü devlet, 33ü vakf üniversitesinde olmak üzere 67 üniversitede hukuk fakültesi var. 34 devlet üniversitesinin 6snda ikinci öretim program bulunurken, vakf üniversitelerinde ücretli, burslu, yüzde 75 burslu, yüzde 50 burslu ve yüzde 25 burslu olmak üzere 115 hukuk program yer alyor. Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetinde (KKTC) 10 üniversitede 34 hukuk program bulunuyor. Türkiyedeki devlet üniversitelerinde 9 bin 502, vakf üniversitelerinde 5 bin 719 olmak üzere 15 bin 221 hukuk kontenjan açk. Kbrsta yer alan üniversitelerle birlikte rakam 16 bin 692 oluyor. Toplantda hukuk fakültelerinin says eletirilirken, baz hukuk fakültelerinin kapatlmas yerine mevcut kontenjanlarn azaltlmas yoluna gidilmesi deerlendirildi.

YEN FAKÜLTE AçILMAYACAK

Hukuk fakültelerinin eitim süresi bir yl hazrlk olmak üzere 4 yldan 5 yla çkarlacak. Yeni hukuk fakültelerinin açlmas ise bir süreliine mümkün olmayacak. Türkiyedeki devlet ve vakf üniversiteleri ile KKTCdeki hukuk fakültelerine girite uygulanan baar sralamas artnda deiiklik yaplmas da planlanyor. Deiiklie göre, üniversite snavnda ilk 100 bine giremeyen hiçbir örenci, hukuk fakültelerini tercih edemeyecek.

AKADEMK NTELKLER YENDEN BELRLENECEK

Hukuk fakültelerinin akademik kadrolarnn nicelii ve niteliiyle ilgili temel ilkeler ve kriterler yeniden belirlenecek. Hukuk fakültelerinde denklik üzerinde çallacak bir konu bal olacak. Yurtdnda üniversitelerin neredeyse hepsinin denklik vermesinin de tartld toplantda, belirlenecek yeni kriterlerle yurtdndaki baz okullarn hukuk fakültesi diplomalarnn denklik kapsamndan çkarlmas da deerlendirildi. Türkiyedeki üniversitelerde hukuk fakültelerinin çerçeve müfredat üzerinde temelli düzenlemelere gidilmesi için çalma yaplacak.

SADECE MEZUN OLMAK YETMEYECEK

- HUKUK fakültesi mezunlar, merkezi olarak yaplacak mesleki geçi snavn kazanamamalar durumunda, kalem müdürü, polis tekilat çalan gibi yan dallarda görev yapabilecek. Hukuk fakültesi mezunlarnn bu snavla ilgili birden fazla hakk olacak. Hkim ve savcla geçi snav, bu snavdan sonra yaplacak. Snav kazananlar ilk etapta yardmc hkim, yardmc savc olabilecek. Hukukla ilgili uzmanlarn da önümüzdeki hafta yaplacak toplantya katlarak bu konuda görü bildirecei örenildi. Toplantlar sonunda oluturulacak çalma rapor halinde Cumhurbakan Tayyip Erdoana sunulacak.

Ana Sayfaya Git