"Hukuk ve Adalet" dersinin kapsamı genişletildi

Öğrencilerde hukuk bilincinin geliştirilmesi, hak, özgürlük ve sorumluluklarının farkında, adil bireyler yetiştirilmesi amacıyla 5 yıl önce ortaöğretim müfredatına alınan "hukuk ve adalet" dersi, yeni öğretim yılında 8. sınıflarda da seçmeli ders olarak okutulacak.

Haberler 11.09.2018 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakanl ve Milli Eitim Bakanl arasnda imzalanan Türkiyede Adalete Daha yi Eriim çin Koruyucu Hukuk Uygulamalarnn Gelitirilmesi Projesi kapsamnda, 2013-2014 örenim ylndan bu yana 6 ve 7. snflarda seçmeli okutulan ders, bu yldan itibaren 8. snf örencileri tarafndan da seçilebilecek.

Dersi seçen örenciler, sosyal bilimler öretmenleri tarafndan haftada iki saat verilecek ortak derse katlacak.

Derse katlacaklarn kullanm için, evrensel hukuka ve çada metodolojiye uygun olarak gelitirilip güncellenen yeni ders kitab basld.

Yaammzda hukuk ve adalet, Haklarmz ve sorumluluklarmz, Hukuki sorunlarmz ile Hukuki çözümlerimiz üniteleri altnda ilenecek derslerde, adalet, eitlik, duyarllk, özgüven, sorumluluk, bar, tarafszlk, özgürlük, dürüstlük gibi deerlere vurgu yaplacak.

Kadnlar, çocuklar, yallar, ehit yaknlar ve gaziler ile özel gereksinimli bireylere ilikin pozitif ayrmclk ve madur haklar gibi kavramlarn ilenecei derslerde, düünce özgürlüü, kii dokunulmazl, mülkiyet hakk, ailenin korunmas ve çocuk haklar, özel hayatn gizlilii, tüketici hakk gibi konulara özel önem verilecek.

- stismar ve iddet konular da ilenecek

Adil yarglanma hakk ve bununla ilikili Hak arama hürriyeti ile snrlar, Savunma hakk ve Adli yardm konularnda da örenciler bilgilendirilecek. Bu kapsamda, CMER, BMER gibi e-devlet uygulamalar da tantlacak.

ikayet, tanklk, dilekçe, dava ve itiraz hakkndan da bahsedilecek derslerde, erken yata ve zorla evlilik, madur çocuklar, suça sürüklenen çocuklar, çocuklarn çalmas ve sosyal güvenlii ile aile içi ve okulda ihmal, istismar ve iddet gibi konularda bilinç kazandrlacak.

Ayrca iddet türleri ile iddetten korunma yollar da pedagojik olarak örencilere anlatlacak. Yeni neslin, haklarn hukuksal yollarla koruyabilecek bir ekilde yetitirilmesini amaçlayan derslerde, imza atmann hukuki balaycl, gerçek ve sanal ortamda kiisel verilerin korunmas ve paylalmas gibi konular üzerinde de durulacak.

Ana Sayfaya Git