"İç bu suyu açtır Afrika'da bir kuyu"

Diyarbakır Sosyal Bilimler Lisesi'nde bir grup öğrenci, bir firmadan temin ettikleri suyu "Kuyu" ismi ile okullarda satışa sundu.

Haberler 24.03.2018 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Sosyal Bilimler Lisesinde bir grup örenci, Afrikallarn susuzluunu gidermeye katk sunmak için çalma balatt.

Liseli gençler, l Milli Eitim Müdürlüü, Karacada Kalknma Ajans ve 16-18 ya grubu örenciler için Uluslararas irket Program yürüten Genç Baar Eitim Vakf arasnda imzalanan Eitimde Giriimciliin Gelitirilmesine Yönelik birlii Protokolü kapsamnda, 22 Mash isminde irket kurdu.

Örenciler, ç bu suyu açtr Afrikada bir kuyu sloganyla yürüttükleri faaliyet kapsamnda, bir firmadan temin ettikleri suyu Kuyu markasyla Milli Eitim Bakanlna bal okullarda sata sundu. 10 bin örenciye ulalmas planlanan faaliyetten elde edilecek gelirle Afrikada su kuyusu açlmas hedefleniyor.

- Diyarbakrdan Afrikaya gönül ba

irketin Genel Müdürü 11. snf örencisi Zelan Sena Özen Afrikallarn yannda olduklarn göstermek için bir proje hazrladklarn söyledi.

Özen, amaçlarnn su satarak elde edecekleri gelirle Afrikada su kuyusu açmak olduunu dile getirerek, Diyarbakrdan Afrikaya gönül ba kurarak, oradaki susuzlua dikkat çekerek su sat yapyoruz. dedi.

irketin Halkla likiler Müdürü 10. snf örencisi Cansal Deveci, Afrikada susuz kalan insanlarn susuzluunu gidermeye bir nebze de olsa katk sunmak istediklerini aktard.

Bu su boazmzdan geçtiinde aslnda Afrikada bir çocua can olmu oluyoruz. diyen Deveci, Afrikadaki insanlarn temiz suya ulamasn istediklerini belirtti.

- nsanlar içecek su bulamyorlar

Tarih öretmeni Atila Altnda, ç bu suyu açtr Afrikada bir kuyu sloganyla Diyarbakrda Milli Eitim Bakanlna bal okullardaki örenci ve öretmenlere su satarak, salanacak gelirle Afrikaya temiz su konusunda destek sunmak istediklerini dile getirdi.

Hedeflerinin kent genelinde 10 bin örenciye ulamak olduunu ifade eden Altnda, örencilerin ve öretmenlerin verecekleri her bir lirann Afrikada açlacak kuyuya bir kazma vurulmas anlamna geldiini anlatt.

Altnda, bu proje ile Diyarbakrdan Afrikann bir köyüne kardelik tohumlar ekileceini belirterek, unlar kaydetti:

Afrikada susuzluk çeken kardelerimize bir damla da olsa katkda bulunmak istedik. Onlar için Türk birlii ve Koordinasyon Ajans Bakanl (TKA) araclyla projemizden elde edilecek gelirle Afrikada su kuyusu açmay planlyoruz. Baz hayrsever vatandalarmz, su alp bize balyor. Biz de onlardan aldmz suyu yeni etiketlerle sata sunuyoruz. Bu projeyle suyun israf edilmemesi için de farkndalk oluturduk. Biz bol su bulabiliyoruz ama baka yerlerde insanlar içecek su bulamyorlar. Hayvanlarn su içtii yerlerden ya da çamurlu alandan su içen çocuklar var.

- Farkndalk oluturuluyor

Türk dilli ve edebiyat öretmeni Kübra Aksoy, örencilerin hazrlad bu projeyi çok deerli ve anlaml bulduklarn, kilometrelerce ötede susuzluktan hayatn kaybeden insanlarn olduunu vurgulad.

Aksoy, Afrikallarn susuzluk sorununu gidermeye katk sunmak isteyen örencilerin duyarlln takdir ettiklerini aktard.

Dünyada kimi zaman suyun hoyratça kullanldn ancak eksikliinde ölümlere dahi neden olduunu belirten Aksoy, Afrikann da yllardr susuzluun acsn yaadn anmsatt.

Aksoy, örencilerin çalmasn farkndalk oluturma noktasnda önemli bir adm olarak deerlendirerek, gençleri tebrik etti.

Ana Sayfaya Git