İcazeti aldılar

Ergani'de İslami ilimlerde başarı göstererek icazet almayı hak kazanan talebelere, düzenlenen merasimle icazetleri verildi.

Haberler 15.11.2021 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Ergani ilçesinde TTHADUL ULEMA bünyesinde verilen slami ilimlerde baar göstererek icazet almay hak kazanan talebelere, düzenlenen merasimle icazetleri verildi.

Talebelerin aileleri ve halktan youn katlmn olduu programa konumac olarak TTHADUL ULEMA üyeleri Mehmet enlik ve Mustafa Durgun katld.

CAZET BÖLGEMZN KADM BR KÜLTÜRÜDÜR

Alnan icazetlerin ümmetin slah yolunda kullanlacak ve ahirette de Rabbimize sunulacak birer vesika olmas temennisinde bulunan Mehmet enlik, cazet önemli bir meseledir, bölgemizin kadim kültürüdür. cazet alan örenci artk farkl bir kiidir. Artk talebelik devri bitti hocalk devri balad. Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Sizin en hayrlnz Kuran örenen ve öretendir buyuruyor. Medresede okuduumuz ilimler Kuran ve sünneti daha iyi anlamak için vesiledir. Medresede okuduumuz dersler birer araçtr, Kuran ve sünneti anlamak için vesiledir. Bu araç ilimlerini okumayan bir insan Kuran ve sünneti anlayamaz, hadisleri okuyamaz, yorumlayamaz. Önce bu alet ilimlerini okumak lazmdr. Sarf, nahiv, usul gibi ilimler özel ilimlerdir. Bu ilimleri okuyan biri ben artk alleme oldum diyemez. Bu icazet yetki belgesidir. Bu icazetten sonra bu ilimlerin dersi balyor. Kuran ve sünnetin güzel bir ekilde anlatlmas lazmdr. nallah icazeti alanlar gidip evde oturacak deildirler. dedi.

Ailelere de seslenen enlik son olarak u ifadeleri kulland:

Ailelere de unu diyorum: cazet alan bu çocuklara Bu çocuklarn ii bitti, gel artk mutfak iine bala. Temizlik, yemek ve çeyiz iinde geri kalmsn, arkadalarn çeyiz hazrlam, evleneceksin çeyiz hazrla diye bir yöntem uygularsanz çocuunuzun kendisi talebe olur. Nak iini yapan da onun seydas olur. Sakn icazet aldktan sonra kimsenin talebesi olmayn, kendi ilimlerinizi öretin.

LM PEYGAMBERLERN MRASIDIR

Yapt konumada ilmin faziletine deinen Molla Mustafa Durgun öyle konutu:

Allah için olmayan bütün ameller bounadr. lim örenmek bütün Müslüman kadn ve erkeklere farzdr. imdiye kadar deniliyordu ki ilim sadece erkeklere farzdr. Hazreti Ali Efendimize sordular; lim mi efdal? Mal m efdal? Hazreti Ali, ilim dedi. çünkü ilim Hazreti Peygamberin mirasdr, mal ise Karunlarn, eddadlarn mirasdr. Yine sordular; lim mi yoksa mal m efdal? Hazreti Ali yine lim dedi, çünkü ilim sahiplerinin dostlar, mal sahiplerinin dümanlar çoktur. Tekrar sordular; lim mi efdal? yoksa mal m? Yine lim dedi. çünkü mal kalrsa çürür, ilim çürümez. Birkaç kez daha sordular, Hazreti Ali hep lim dedi. Rabbimden temennim ilme k olanlar, ilmi okumak isteyenlerin saysn artrsn ve bizi bu hizmette daim klsn. Bu i bir yllk i deildir. Bu i ömür boyudur. nallah bir meale yaklmtr ve gün be gün ilim, ders alma, ders verme devam edecek.

Yaplan konumalarn ve okunan iirlerin ardndan icazet alan kz talebelerin isimleri okunduktan sonra toplu icazet metni okundu. Ardndan, yaklak 4 yldr aldklar Sarf, Nahiv, Tefsir, Hadis, Fkh gibi ilimlerde baar gösterip eitimlerini tamamlayan talebelere tek tek icazetleri verildi.

Ana Sayfaya Git