İDEV'den sınava girecek öğrencilere planlı ve programlı çalışma tavsiyesi

Sınav tarihlerinin tekrardan haziran ayına alınmasını değerlendiren İdeal Eğitim Vakfı (İDEV) Başkanı Mehmet Ali Doyar, sınav sürecinin verimli geçirilmesi noktasında öğrenci ve ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.

Haberler 13.05.2020 - 01:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2019-2020 eitim öretim yl snav takviminde haziran aynda yaplmas planlanan YKS, AYT,TYT ve LGSnin Covid-19 tedbirleri kapsamnda temmuz ayna ertelenmesi ve tekrardan yeni bir takvim oluturularak haziran ayna alnmas, snava girecek örenciler içerisinde baz tepkilere neden oldu.

Snav takviminin ksa süre içerisinde 2 kez deitirilmesi ve buna yönelik örencilerin endielerini deerlendiren deal Eitim Vakf (DEV) Bakan Mehmet Ali Doyar, belirtilen takvim dönemi içerisinde örencilerin, plan ve programl çalarak bu skntlarn üstesinden gelinebileceine vurgu yapt.

Snav takvimideki deiiklik sürecini hatrlatan Doyar, Malum virüsten dolay bilindii gibi snav tarihlerinde deiiklikler oldu. Her yl snav tarihleri takvime balanyordu. Nitekim bu sene de öyle oldu. Ancak virüs sebebiyle belirtilen tarihlerbe snav yaplamamas düüncesiyle bilim kurulunun da görüleri dorultusunda haziran aynda yaplmas planlanan YKS, AYT,TYT ve LGS snavlarnn temmuz ayna ertelenmesi kararlatrld. dedi.

Covid-19un kontrol altna alnmas sebebiyle snav takviminde güncelleme yapld

Doyar, Bilim Kurulunun görüleri dorultusunda ve ayn zamanda tedbirler sürecinde hastaln kontrol altna alnmas sebebiyle Haziranda yaplabilecei düüncesiyle tekrardan bir güncelleme yapld. Bu durum örenciler arasnda eletirilere ve tartmalara sebebiyet verdi. Örenciler bir bakma ders çalmalarnda kendilerini artlandryorlar. Tabiatlar gerei bir tarihe odaklannca plan ve programlarn ona göre yapyorlar. ifadelerini kulland.

Yaplan deiikliklerin toplum sal açsndan uygulanmas gerektiine dikkat çeken Doyar, Bilinmesi gerekir ki yaplacak bir ey yok. Nihayetinde salgn, tüm dünyay etkisi altna ald. Buna yönelik tüm dünyada olduu gibi Türkiyede de baz tedbirlere bavuruldu. Bu tedbirler bata izolasyon olmak üzere baz önlemler uyguland ki bu artlarda snavn yaplmas zordu. Fakat çok ükür alnan tedbirler netice verdi ve nallah bu hastalk aramzdan çkar, selametle bu süreci atlatrz. temennisinde bulundu.

Örenciler, kendilerini artlanmadan kurtarmak zorundadrlar

Yeni snav takcimi sürecinde örencilere tavsiyelerde bulunan Doyar, Örenciler kesinlikle unu bilsinler ki, kendilerini artlanmadan kurtarmak zorundadrlar. Bir dier husus ise örencilerin kesinlikle en büyük düman olan stresten kurtulmalar lazm. Onun için strese girmemeleri, bu tür ortamlar terketmeleri gerekir. Dolaysyla planl ve programl bir çalmay stressiz bir atmosfer içerisinde sürdürmelerinde fayda vardr. eklinde konutu.

Plan ve program dahilinde çallmas durumunda olabilecek skntlarn giderilebileceine vurgu yapan Doyar, Kendilerini temmuza göre ayarlam olabilirler. Fakat plan ve program dahilinde günde bir saat fazla çalmayla bu telafi edilebilir. Plan ve programdan kasdettiim, öncelikle çalmalar gereken ana konular balklar halinde sralamalar ve bir aylk süre içerisine programa balamalardr. diye belirtti.

Doyar, Yani bir ay süresi içerisinde hangi konular nasl bir sralama ile çalmak zorundaym? Bunu bir aya nasl sktrabilirim? eklinde ana konular balklar halinde programladktan sonra verimli çalmaya younlaarak bunu telafi edebilirler. dedi.

Puanlarn düürülmesi ve snav süresinin uzatlmas birer avantaj olarak deerlendirilmelidir

Örenci puanlarnn düürülmesi ve snav süresinin uzatlmasn bir avantaj olarak görülmesi gerektiini belirten Doyar, Tabiki bu arada örenci puanlar da 10 puan düürüldü, snav süreleride 30 dakika uzatld. Bunlar da kendileri açsndan birer avantaj olarak deerlendirmeleri lazm. ifadelerini kulland.

Ders çalma sürecinde ailenin rolüne de deinen Doyar, Bu süreçte ailelerin katks mutlaka önemlidir. Ailelerin çocuklarna bask yapmamalar, stresten kurtulmalar için onlar rahatlatmalar gerekir, stresten uzaklatrmaya yönelik ellerinden gelen çabay göstermeleri lazm. eklinde konutu.

Doyar, son olarak unlar söyledi:

Örencilerin ders çalma sürecinde kendilerine de zaman ayrmalar lazm. Yani dinlenmeleri gereken, zihin yorgunluunu bertaraf edecek etkinliklerde bulunmalar lazm. Bu zaman boa harcama deildir. Mesela ders çaltnda biraz dinlenirse, spor yaparsa, kitap veya roman okumak gibi farkllklar onun zihin yorgunluunu gidermesinde yardmc olabilir.

Ana Sayfaya Git