İdil'de Fen Lisesi yok

Şırnak'ın İdil ilçesi, Liselere Geçiş Sınavı'nda 110 öğrenciyle tüm il genelinde Fen Liselerine en çok öğrenci kazandıran ilçe oldu. Geçmiş yıllarda da bu konuda başarısıyla dikkat çeken ilçede bir Fen Lisesi açılmış değil. Eğitimciler yetkililerin ilçeye eğitim için harekete geçme çağrısında bulunuyor.

Haberler 16.08.2020 - 23:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnakn dil ilçesinde eitim baars her sene olduu gibi bu sene de kararlln sürdürdü. lçe, Liselere Geçi Snav (LGS)nda büyük bir baarya imza att ve il genelinde fen liselerine en çok örenci gönderen ilçe oldu. Ancak ilçenin bu baarsna ramen ilçede Fen Lisesi bulunmuyor. Konutuumuz bir eitimci bu durum için, Her sene 100 ün üzerinde 13 yanda dilli örenci tabiri caizse baka ile ve ilçelere Fen Lisesi adna sürgün ediliyor sözleriyle anlatt.

ÖRENCLER KLOMETRELERCE UZAKLARA GDYOR

dilde bu sene 110a yakn örenci, fen liselerine yerleti. Ayn zamanda yüzlerce örenci de çeitli Anadolu Liselerine girdi. lçede Fen Lisesi olmad için örenciler Cizre veya rnak gibi yerlere yerleti. Ancak bu okullarn da kapasitelerinin az olmasndan kaynakl örenciler, yüzlerce kilometre uzak Suruç, Midyat gibi yerlere gitmek zorunda kalyor.

dil lçe Milli Eitim Müdürü bu baar için, Örencilerimize güzel bir gelecein kaplarn açtmz için mutlu ve gururluyuz sözleriyle paylat. Ancak örencilerin ailelerinden uzak ve yatl okullarda okumalarna eitimciler de tepkili.

CZRE VE IRNAKTAK K OKULUN KAPASTES HEMEN DOLUYOR

Konuyla ilgili bölgede görütüümüz birçok eitimci ilçenin baarsnn her sene katlanarak arttn fakat ilçeye eitim alannda yatrmlarn neredeyse hiç yaplmadn söylüyor. Konuyla ilgili görütüümüz bir eitimci yaanan bu durumu u sözlerle anlatyor: Örencilerimiz her sene olduu gibi büyük çaba sarf etti. Küçük bir ilçede onlarca örenci Fen Liselerine yerleti. lçemizin nüfusu merkezden, Cizreden daha az olmasna ramen Fen Liselerine en çok örenci gönderen ilçe oldu. Fakat Cizre ve rnakta birer tane Fen Lisesi mevcut. Bunlarn da kapasitesi ne yazk ki hemen doluyor.

FEN LSES çN OKUL YAPILDI AMA AçILMADI

lçede u an Fen Lisesi için inaat tamamlanan bir bina mevcut. Fakat bu bina bir türlü Fen Lisesi olarak açlmad ve bo kald.

Peki bu okulun akbeti ne oldu, ilçede neden Fen Lisesi açlmyor? Konuyla ilgili bir eitimci bu soruya u yant veriyor: Fen Lisesi için planlanan ve tamamlanan bir bina u an ilçede mevcut. Bu bina bu hafta itibariyle Atakent Anadolu Lisesi olarak açld. Biz ise bu binann Fen Lisesi olarak açlmasn bekliyorduk. Bakn sadece bu sene 110 dilli örenci Fen Lisesini kazand. Her sene bu say artyor. lçede ayrmclk yapld için Fen Lisesi açlmad. Her sene 100 ün üzerinde 13 yanda dilli örenci tabiri caizse baka ile ve ilçelere Fen Lisesi adna sürgün ediliyor.

Söz konusu Fen Lisesi olarak açlmasn bekledikleri binann Anadolu Lisesi olarak açlmasna tepkiler ise ilçede sürüyor. Baka bir eitimci ise bu durum için öyle konutu: Tüm giriimlere ramen dilde Fen Lisesi açlmasn rnakl yöneticiler kabul etmedi. çünkü oradaki liselerden çkacak örencilerin elde ettii baar dil adna deil Fen Lisesinin olduu yer adna oluyor. 10 tane dilli örenci rnak Fen Lisesinden tp kazanyor, bu baar rnakn baarsym gibi lanse ediliyor. Hatta bu ie siyasiler bile alet ediliyor. çocuu Fen Lisesi çkarm olan insanlar var ama ilçe dna göndermek istemedii için dildeki sradan bir liseye gönderiyor. Örenciye yazk oluyor.

Ana Sayfaya Git