İhtişamına kavuşacak

Van Kalesi'nin kuzeyinde yer alan höyükte yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan Urartu yapıları, kerpiçlerle yeniden ayağa kaldırılıyor.

Haberler 27.07.2019 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Van Kalesinin kuzeyinde yer alan höyükte yürütülen kaz çalmalarnda ortaya çkarlan 2 bin 700 yl öncesine ait Urartu yaplar, orijinaline uygun kerpiçlerle yeniden ina ediliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlnn izniyle Van Kalesinin kuzeyindeki höyükte yürütülen çalmalar, Urartu ve Osmanl dönemleri bata olmak üzere 7 bin yllk tarihe k tutuyor.

stanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar bakanlnda, 50 kiilik ekiple yürütülen kaz çalmalar bu yl da devam ediyor.

Höyük alannda yürütülen kazlar srasnda ortaya çkarlan mimari yaplarn, bu yl Urartu döneminde ina edilen kerpiçlerin benzeriyle tamamlanarak eski ihtiamna kavuturulmas planlanyor.

Urartularn en büyük yerleim yerlerinden biri olan höyüün, çalmalarn tamamlanmasnn ardndan turizme kazandrlmas hedefleniyor.

Doç. Dr. Konyar, Van Kalesinin kuzeyindeki alanda on yldr yürüttükleri kaz çalmasna bu yl, 10 üniversitede görevli arkeolog ve bilim adamlarndan oluan 50 kiilik ekiple baladklarn söyledi.

Höyükte kentin 7 bin yllk geçmiine dair kalntlar ortaya çkarmaya çaltklarn ifade eden Konyar, Burada çok geni bir Urartu yerlemesi var. Yaklak 40-50 bin insann yaad Urartu döneminden kalan büyük bir metropol. Urartu döneminin en büyük kenti. dedi.

- Orijinal Urartu duvarlar gibi restore ediyoruz

Höyükte kerpiç bedenli bir Urartu mahallesi ortaya çkardklarn anlatan Konyar, ekipteki mimar ve restoratörlerle Urartu kerpiçlerinin analizlerini yaparak ürettikleri yeni kerpiçlerle, bu duvarlar tamamladklarn ifade etti.

Urartu duvarlarn orijinali gibi restore ettiklerini kaydeden Konyar, u bilgileri verdi:

Böylece bir Urartu evinin gerçekten nasl olutuunu görmü oluyoruz. Buras turistik bir bölge. Bilimsel açdan verilerimizi aldktan sonra buraya bir görünürlük de kazandrmamz gerekiyor. kinci bir çalmayla alan fileleyip sva uygulamasyla ayakta tutacaz. Bir dier uygulama da ahap çerçeve sistemi. Duvarn niteliine göre farkl metotlar uyguluyoruz. çalmalar 10 bin metrekarelik alanda yaplyor. Bu yl bu alann neredeyse yarsn pasif korumayla oldukça görünür hale getireceiz. Buraya gelen ziyaretçiler, 2 bin 700 yl önce nasl bir mimari dokunun olduunu görecekler. Bu anlamda Urartularn yaam modelini aslnda bir ekilde alglam olacaklar. Yaklak 7-8 evden oluan 20-30 odalk bir bölüm. Bunlar aristokratlarn, tüccarlarn yaad alanlar. çünkü içerisinde kil tabletler, mühürler çkyor. Dolaysyla bu bölgenin geleneksel mimarisini de bir anlamda göstereceiz.

Ana Sayfaya Git