İlköğretim okullarında teneffüs süreleri uzatıldı

Milli Eğitim Bakanlığınca, daha önce 10 dakika olan tam gün eğitim yapılan ilköğretim okullarındaki teneffüs süreleri en az 15 dakikaya çıkarıldı.

Haberler 11.07.2019 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lk ve ortaokullarda teneffüs süreleri 10 dakikadan 15e çkarld. kili eitim yaplan okullarda ise teneffüs süresi en az 10 dakika olacak. Yaplan deiiklie ilikin açklamada, Bir ders saati süresi 40 dakikadr. Okul yönetimince teneffüsler için normal eitim yaplan okullarda en az 15 dakika, ikili eitim yaplan okullarda ise en az 10 dakika süre ayrlr denildi. Kararla okula balama ya da deiti. lkokullarn birinci snfna, kaytlarn yapld yln eylül ay sonu itibaryla 69 ayn dolduran çocuklarn kayd yaplacak. 66, 67 ve 68 aylk çocuklarn da velisinin yazl istei bulunanlar da ilkokul birinci snfa kaydedilebilecek.

HABER MERKEZ

MLL Eitim Bakanl (MEB), tam gün eitim yaplan ilköretim kurumlarnda teneffüs süresini en az 10 dakikadan, en az 15 dakikaya çkard. Ayrca yönetmelik deiikliiyle örencilere iftihar belgesi verilmesi uygulamasna son verildi.

MEB, ilkokula balama yan 66 aydan 69 aya çkaran kanun dorultusunda yönetmelii güncelledi. Milli Eitim Bakanl Okul Öncesi Eitim ve lköretim Kurumlar Yönetmeliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelik, Resmi Gazetenin bugünkü saysnda yaymlanarak yürürlüe girdi. Yeni yönetmelie göre anaokulu, ana snf ve uygulama snflarna eylül ay sonu itibaryla 57-68 aylk çocuklarn kayd yaplacak. Okulun kayt alannda ikamet eden ve bir sonraki eitim ve öretim ylnda ilkokula balayacak çocuklarn kayd yapldktan sonra, fiziki imkanlar yeterli olmak artyla anaokulu ve uygulama snflarna 36-56 aylk, ana snflarna ise 45-56 aylk çocuklar da kaydedilebilecek. Bir grup oluturabilecek kadar çocuk bulunmayan okullarda 36-68 aylk çocuklar ayn ana snfna kaydedilebilecek. lkokula kayd bir yl ertelenen ve bir önceki yl okul öncesi eitim almam olan 69-71 aylk çocuklara, okul öncesi eitim kurumlarna kaytta öncelik tannacak.

DEVAMSIZLIK SMS VEYA E-MAL LE VELYE BLDRLECEK

lkokullarn 1inci snfna ise eylül ay sonu itibaryla 69 ayn dolduran çocuklarn kayd yaplacak. Ayrca 66, 67 ve 68 aylk çocuklardan velisinin yazl istei bulunanlar da ilkokul birinci snfa kaydedilecek. Okul müdürlükleri, yaça kayt hakkn elde eden çocuklardan 69, 70 ve 71 aylk olanlar, velisinin yazl talebi bulunmas halinde okul öncesi eitime yönlendirecek veya kaytlarn bir yl erteleyecek. Velilerden kayt erteleme için salk raporu istenmeyecek. Yeni düzenlemeyle okul öncesi eitim kurumlarnda ikili eitim yaplmas zorunluluu kaldrlarak, tam gün eitime geçildi. Okul öncesi kurumlarda artk güne balama, oyun, beslenme, temizlik, etkinlik, dinlenme ve günü deerlendirme zamanlarn da içerecek ekilde, günde 50er dakikalk aralksz 6 etkinlik saati süre ile tam gün eitim yaplacak. Devamszlk yapan örencilerin durumlar veliye posta, e-posta veya ksa mesaj yolu ile zorunlu olarak bildirilecek. Teneffüs sürelerine ilikin de düzenlemeye gidilirken, tam gün eitim yapan okullarda daha önce 10 dakika olan teneffüs süreleri en az 15 dakikaya çkarld. kili eitim yapan okullarda ise teneffüse en az 10 dakika ayrlacak.

FTHAR BELGES UYGULAMASI KALDIRILDI

Yönetmelikte yaplan deiiklikle iftihar belgesi uygulamasna da son verildi. ftihar belgesi, ilköretim kurumlarnn tüm snflarnda derslerdeki baar durumuna baklmakszn, ulusal ve uluslararas yarmalara katlarak ilk 5 dereceye giren, çeitli sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerde üstün baar gösteren örencilere veriliyordu. Yeni yönetmelik ile birlikte okul öncesi eitimde frsat eitliini artrmay amaçlayan farkl eitime eriim modelleri de hayata geçiriliyor. Okul öncesi eitime eriimi arttrmak için gezici öretmen snf, gezici snf, tama merkezi ana snf, yaz eitimi gibi çeitli modeller uygulamaya konacak. Esnek saat ve zaman esasl farkl eriim modelleri kapsamnda bir ylda en az 200 etkinlik saati eitim yaplacak. Bir günde yaplacak eitim, 2 etkinlik saatinden az olamayacak. Yaz aylarnda yaplan eitime bir sonraki eitim öretim ylnda ilkokula balayacak çocuklar öncelikli olmak üzere okul öncesi eitimden yararlanamam çocuklar kaydedilecek.

REHBERLK SERVSLER OLUTURULACAK

lköretim kurumlarnda örencilere sosyal etkinlikler için rehberlik yaplmas konusunda da düzenlemeye gidildi. Buna göre anaokullar ile ilkokul, ortaokul ve imam-hatip ortaokullarnda, rehberlik hizmetlerini yürütmek amacyla rehberlik servisi oluturulacak. Yeni mevzuatta örencilerin knama yaptrmn gerektiren davranlar düzenleyen hükümlerine de yeni madde eklendi. Daha önce knama gerektiren fiiller arasnda saylan, okul içinde izinsiz görüntü ve ses kaydetmek, biliim araçlar ya da sosyal medya kanalyla kiilik haklarn ihlal edecek ekilde izinsiz ses ya da görüntü kaydetmek veya yaynlamak eklinde yeniden düzenlendi.

Ana Sayfaya Git