İnsan kişiliğine bağlı

Üniversiteli kızlar sosyal medyayı erkeklerden daha fazla kullanıyor

Haberler 18.05.2020 - 11:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk ve ABDli bilim insanlarnn üniversite örencileri üzerinde yapt ortak çalmada, ar sosyal medya kullanm ile özçekim paylamnn insan kiiliiyle balantl olduu ortaya çkt.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tp Fakültesi çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Bilgiç ve Doç. Dr. Ömer Faruk Akça, ABDde kiilik bozukluklar konusunda önemli bir merkez olan Houston Üniversitesi Psikoloji Bölümüyle ortaklaa bir çalma yürüttü.

Sosyal medya alkanlklar üzerine yaplan çalmada tp ve eitim fakültesindeki 510 üniversite örencisiyle görüüldü. çalmada, ar sosyal medya kullanm ile özçekim paylamnn kiilik özellikleri ile balantlar aratrld.

Üniversite ortamnda yürütülen çalma anket ve ölçekler yüz yüze uyguland.

çalmaya göre, üniversiteli kzlarn sosyal medyada erkeklerden daha aktif olduu görüldü.

SOSYAL MEDYANIN AIRI KULLANIMI ZARARLI

Bilgiç, sosyal medya kullanmnn son yllarda giderek popülerleerek yüz yüze iletiimin yerini almaya baladn söyledi.

Sosyal medya kullanmnn, insan ruh sal üzerinde nasl etkiler gösterdii konusuna olan ilginin de arttna iaret eden Bilgiç, Yaplan çalmalar sosyal medyann ar kullanmnn, insanlarn günlük yaam düzenini bozduuna, i ve yaamyla ilgili sorumluluklarn yerine getirmelerine engel olduuna, depresyon gibi ruhsal bozukluklar tetiklediine ve beyinde dier bamllklara benzer etkiler yapabileceine iaret ediyor. diye konutu.

Bilgiç, ar sosyal medya kullanmnn ruh sal üzerine olan olumsuz etkileri ortaya konulmaya balansa da Neden baz insanlar sosyal medyay daha fazla kullanyor?, Niçin baz insanlar daha fazla özçekim yapyor ve sosyal medya araclyla paylayor?, Kiilik özelliklerimiz sosyal medya kullanm alkanlmz nasl belirliyor? gibi sorularn ise büyük oranda henüz yant bulamam konular arasnda yer aldn bildirdi.

BAZILARI DAHA FAZLA ÖZçEKM YAPIYOR AMA PAYLAMIYOR

Bilgiç, bu sorulara yant bulmak üzere söz konusu çalmay yaptklarn belirterek, öyle konutu:

çalmada ilgi oda olma ve takdir edilme konularnda daha fazla istek duyan ve d görünüüne ar ilgi gösteren bireylerin daha uzun süre sosyal medya kulland, daha fazla sosyal medya bamllna sahip olduu ve sosyal medya üzerinden daha fazla özçekim paylamnda bulunduu ortaya konuldu. Öte yandan, kendini herkesten üstün görme ve kendini ar beenme özelliine sahip bireylerin ise daha fazla özçekim yapmasna ramen fazla paylamda bulunmad saptand. çalma, kz örencilerin erkeklere göre daha uzun süre sosyal medya kullandklarn, sosyal medya bamls olma ihtimallerinin daha fazla olduunu ve daha fazla özçekim paylatklarn ortaya koydu.

Ana Sayfaya Git