"İnternet masallarına kanmayın"

Emniyet Genel Müdürlüğü, hazırladığı broşürle çocukları internet ortamındaki kötü niyetli kişilere karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Haberler 24.02.2017 - 08:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emniyet Genel Müdürlüü, hazrlad broürlerle çocuklar internet ortamndaki kötü niyetli kiilere kar dikkatli olmalar konusunda uyard.

Emniyet Genel Müdürlüü Siber Suçlarla Mücadele Daire Bakanl, çocuklarn internet ortamnda kötü niyetli kiilerle karlamalar veya cep telefonlarnn çalnmas durumunda izleyebilecekleri yöntemlere ilikin uyarlarn yer ald broür hazrlad.

nternetin masal dünyas gibi büyülü olduuna vurgu yaplan broürde, Pamuk Prenses masalndan esinlenilerek, Masallarda cadlar varsa internette de kötü insanlar var uyars yapld.

nternette her zaman iyi bir kullanc olmann gerektii belirtilerek, yasal olmayan ve bakalarna zarar verebilecek davran ve paylamlardan kaçnlmas istendi.

Kötü ve rahatsz edici mesajlara cevap verilmemesinin maduriyeti engelledii vurgulanarak, böyle bir mesajla karlaldnda anne, baba veya güvenilen bir yetikine durumun iletilmesi gerektii kaydedildi.

Ev adresi, telefon numaras, okul ismi ve yerinin yan sra ebeveynlerin kiisel bilgilerinin internette kullanlmamas, internetten fotoraflarn kime gönderildiine dikkat edilmesi ve tannmayan veya güvenilmeyen hesaplardan gelen mesaj eklerinin virüs tayabilecei ihtimaline karlk açlmamas gerektiinin alt çizildi.

Telefon uygulamalarnn ebeveynlerin kontrolünde yüklemesinin önemine deinilerek, basit tedbirlerin sanal dünyadaki büyük kayplar engellediine iaret edildi.

- Yaplmas gerekenler

Kiisel bilgilerin kötü niyetli kiilerin eline geçmesi halinde sosyal medya hesaplarnn ifrelerinin deitirilmesi ve banka hesaplaryla ilgili sorun yaamamak için durumun bankaya bildirilmesi gerekiyor.

Akll telefon deitirirken ve tamirciye verirken kiisel bilgi, belge ve görüntülerin temizlenerek verilmesi, biten özel yazmalarn telefondan silinmesi, en önemli uyarlar arasnda yer alyor.

Telefonun gasbedilmesi veya kaybedilmesi durumunda, telefonun iletiiminin kesilmesi amacyla Bilgi Teknolojileri Kurumu aranarak durumun ihbar edilmesi, Cumhuriyet savclna IMEI numarasnn yazl olduu ikayet dilekçesinin verilmesi ve 155 Polis mdat hattna ihbarda bulunulmas gerekiyor.

- Lisansl yazlmlar kullann

nternette tannmayan kiilerin görüntülü konuma istek mesajlarna itibar edilmemesi, kötü niyetli kiilerin bu tarz görümelerde elde ettikleri görüntüleri kiinin aleyhinde kullanabileceinin unutulmamas istendi.

Cihazlara yüklenen uygulamalarla ilgili uyarlar ise öyle:

Lisansl yazlmlar, güncel antivirüs yazlmlar kullann. Toplu internet hizmeti sunan yerlere dikkat edin. Telefonunuzun ekran ifresi olsun. Akll telefonunuzdaki mobil uygulamalara ve hesaplara dikkat edin.

Broürde ayrca, e-posta hesaplarnn birçok uygulama ve internet hizmetine giri noktas olduu anmsatlarak, birden fazla e-posta ve farkl ifreler kullanmann maduriyetleri azaltabileceine iaret edildi.

Ana Sayfaya Git