İşitme engellinin uçak yapma azmi

Diyarbakır’da model uçak eğitimi alan işitme engelli öğrenciler, yaptıkları ilk uçaklarını uçurmanın mutluluğunu yaşadı.

Haberler 29.05.2017 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Havaclk Kulübü (DÜHAVK) ve Sur Halk Eitim Merkezi Müdürlüü i birliiyle 8 iitme engelliye model uçak eitimi verildi. Örenciler, 4 günlük kursta yaptklar model uçaklar uçurdu.

- Mutluluklarn iaret diliyle anlattlar

Örencilerden Perian Kaçan, yaad mutluluu iaret dilini kullanarak paylat.

Kaçan, bu tür eitimlerin devam etmesine yönelik isteini iletti.

itme engelli olduklar için ilk bata kursta çok zorlandklarna iaret eden Kaçan, tercüman araclyla unlar kaydetti:

Hocamz sabrla bize yardmc olarak bu eitimi tamamlamamz salad. Bir iitme engelli olarak bu kursta hiçbir eyin örenmeye engel olmadn gördük. Arkadalarmla model uçak yapmaktan çok mutlu olduk. itme engelli olmamz, model uçak uçurmaya engelleyemedi. Baka alanlarda da eitim almak istiyoruz.

Kurs sayesinde uçaklara ilgi duymaya baladn belirten Koçan, uçaa binmek istediini kaydetti.

- Pilot olmak istiyorum

Kursiyerlerden Kudret Elinç, kursa balamadan önce iitme engelinden dolay baz endieleri olduuna dikkati çekerek, unlar aktard:

Bu eitimi alabilir miyiz diye endiem vard. Atölyede uçaklar ilk gördüümde çok heyecanlandm ve eitimin zor olacan düündüm. Derse baladktan sonra hocamzn yardmyla ilerin kolaylatn, iitme engellimizin çalmaya engel olmadn anladm. Kurs srasnda arkadalarmla çok mutlu günler yaadk. Daha önce uçaa binmitim ama uça yapmak daha zevkli. Pilot olmay çok istiyorum. Kursa gelmeden böyle bir düüncem yoktu, imdi pilot olma hayalim var.

- Örencilere ders vermek için iaret dili kursuna gitti

DÜHAVK Bakan Veysel pek, iitme engelli örencilerde farkndalk oluturmak adna eitimi düzenlediklerini ve güzel sonuç aldklarn belirterek, gelecek sefer simülasyon ve model uçaklarn kumandal uçuuyla ilgili eitim vereceklerini söyledi.

Önceki kurslarndan farkl olarak iitme engelli örencilerle çalmann kendisini mutlu ettiini ifade eden pek, öyle konutu:

Gözlerinin içindeki o gülüü yürekten hissettim. Toplumda kendilerini yönelik sosyal faaliyet says çok az. Dolaysyla bu tür faaliyetlerin olmas onlar adna çok sevindirici, çok mutluluk verici. Bu eitim bittiinde çok üzüldüler. Ama onlara mutlu haberi verdik. nallah ikinci, üçüncü eitimlerimiz olacak.

pek, iitme engelli örencilerle rahat iletiim kurmak için iaret dili kursuna gitmeye baladn belirtti.

Ana Sayfaya Git