İşte kısa cevaplı sorular

Bu yıl üniversiteye girişte LYS'de ilk kez sorulacak kısa cevaplı sorular hakkında ayrıntılar belli oldu. ÖSYM Başkanı Demir, uygulamanın ayrıntılarını anlattı. Kısa cevaplı sorularda şık yok, cevap tek kelime.

Haberler 05.01.2017 - 08:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ÖSYM Bakan Ömer Demir, Lisans Yerletirme Snavnda (LYS) bu yl ilk kez uygulanacak ksa cevapl sorulara ilikin, Bir kelimelik cevaplar öngörüyoruz. Adaylarmz doru cevab ilgili kutucua yazp kodlayacak. Matematikte en fazla 3 basamakl bir rakam yazp kodlamalarn isteyeceiz. Okuma hatalar olmamas için adayn ayn anda yazdn kodlamas gerekecek. dedi.

Demir, yapt açklamada, ÖSYS klavuzunun dün yaymlandn anmsatarak, YGS içeriinin geçen yllar ile ayn olduunu ifade etti.

Geçmi yllarda saylar binleri bulan adayn, kural ihlali nedeniyle snavnn iptal edildiini dile getiren Demir, bu nedenle adaylarn snav binalarna alnma saatlerine ilikin yeni bir karar aldklarn belirtti.

Süresi içinde salonda bulunmama, verilen süreden fazla süre kullanmaya çalma, salona getirilmemesi gereken eya ile gelme gibi snav kurallarnn bulunduunu hatrlatan Demir, ancak son dakikada gelen adaylarn bu uyarlar dinleyemedikleri için kural ihlaline yol açabildiklerine dikkati çekti.

Demir, bu nedenle tüm ÖSYM snavlar için yeni bir düzenleme yaptklarn vurgulayarak, öyle devam etti:

Bu yüzden bundan sonra tüm ÖSYM snavlarnda sabit saat uygulamasna geçtik. Sabah snavlarmz 10.00da balayacak fakat snav binalarna girite son dakika 09.45 olacak. Yani 09.46da gelen bir aday binaya almayacaz. Bu çok önemli bir uyar. Bu uyary giri belgelerinde, her yerde adaylara duyuracaz çünkü bu kurala uymad takdirde aday snava giremeyecek. Bütün adaylarn bu kurala dikkat etmesini istiyoruz.

Demir, öleden sonraki oturumlarn ise saat 14.30da balayacan, snav binasna en son alnma saatinin ise 14.15 olacan söyledi.

- Geometri testi matematik sorularnn içinde sorulacak

YGSdeki matematik testinde yer alacak geometri sorularna ilikin deerlendirmelerde de bulunan Demir, Geometri dersi liselerde, matematiin içinde yer alyor, geometri adnda ayr bir ders yok. Geometri dersi lisede okutulduu arlkta matematik testinin içinde yer alacak. Bu konuyla ilgili YÖKün verdii karar öyle, soru says ayn olacak, sadece geometrinin de içinde olduu sorular matematik testi olarak adaylara verilecek. çerikte bir deiiklik yok. Sadece isimlendirmede bir deiiklik var. dedi.

- Ksa cevapl sorular açklamas

LYSde ksa cevapl sorularn uygulanmasna ilikin açklamalarda da bulunan Demir, LYSde önceden beri konuulan, kamuoyunda Tek tip çoktan seçmeli snavlara çocuklarmz mahkum oluyor, seçenekler verdiinizde ancak cevaba gidebiliyorlar. Bunun dnda da sorular sorulsa iyi olur beklentisini karlamak amacyla çok az sayda soru ile sisteme ksa cevapl sorular tantacaz. diye konutu.

Ksa cevapl sorularn genel adnn açk uçlu soru olduunu dile getiren Demir, bu tür sorularn cevap alan snrlanmam, cevap alan snrlanm ve ksa cevapl olmak üzere çeitli türleri bulunduunu anlatt.

LYSde bu türlerden ksa cevapl sorularn sorulacan bildiren Demir, u bilgileri aktard:

Dolaysyla LYSde her bir oturumda 3er soruyu ksa cevapl olarak soracaz. Burada, adaylara Sorunun cevab aadaki klardan hangisidir? eklinde deil, nedir eklinde soru sorulacak. Bildii cevab rakamsa rakam olarak belirlediimiz yere yazp kodlayacak. u anda bir kelimelik cevaplar öngörüyoruz, uzun cevaplar deil. Adaylarmz, bir kelime olarak doru cevab ilgili kutucuun içine yazp kodlayacak.

Neden kodlama yaptryoruz halen çünkü birçok adayda, benim yazm okunmazsa, el yazmdan dolay bir kayp olursa diye bir kayg var. Bu kayglar gidermek için nasl isimlerini kodluyorlarsa, onun gibi bir kodlama yapmalarn isteyeceiz. Böylelikle hem yeni sorular tantm olacaz hem de acaba yanl okunabilir mi, hakszlk olabilir mi gibi kayglar tamamen ortadan kaldrm olacaz. Amacmz bu. Tek kelimelik ya da matematikte en fazla 3 basamakl bir rakam yazp kodlamalarn isteyeceiz. Okuma hatalar olmamas için adayn ayn anda yazdn kodlamas gerekecek.

Ömer Demir, açk uçlu sorularda yanllarn doruyu götürmeyeceini hatrlatarak, Sadece çoktan seçmeli sorular 4 yanln bir doruyu götürmesine yönelik kurala tabi olacak. diye konutu.

- ALESte de açk uçlu soru hazrl

ÖSYMnin baka snavlarda da açk uçlu soru hazrlnn bulunup bulunmadna ilikin soru üzerine Demir, Özellikle ksa cevapl sorular ALESte olabilir, Sal Güvenlii snavlarnda olabilir. u an yan dal snavlarnda zaten yapyoruz. Açk uçlu soru sorma kültürünü biz küçük snavlarda aa yukar tanttk. Bu, ilk kez büyük ölçekli bir snavda olacak. ifadesini kulland.

Önümüzdeki yllarda açk uçlu sorularn saysnn artmas gündemde mi sorusuna Demir, Sonraki yllar için konuulacak bir konu. Bu yl önemli olan, adaylar tedirgin olmasn. Amaç bilen kiinin bilgisini güzel ölçen bir yöntem olduunu adaylara da göstermek. Ondan sonraki kararlar, daha sonra duruma göre verilebilir. yantn verdi.

Açk uçlu sorular sorulmasnn, ÖSYMnin daha çok çalmasn gerektiren bir karar olduunun altn çizen Demir, Ama çoktan seçmeli dndaki soru tiplerinin bütün adaylar tarafndan görülmesi, dier snavlarda da yaygnlatrlmas ölçme teknii bakmndan bizim istediimiz bir eydir. Bunu dier bütün snavlarmzn bir parças haline getirmek istiyoruz. deerlendirmesini yapt.

KPSSde açk uçlu soru sorulmasna ilikin verilmi bir karar bulunmadn bildiren Demir, Bütün snavlar neden çoktan seçmeli sorularla snrlandrlmt? çünkü teknik imkanlar yetersizdi. Yeni teknolojiler geliti, hatasz okuma imkanlar ve ksa sürede sonuçlar açklama imkanlar olutukça snavlarn bir ksmnda buna doru gideceiz. Bu ilk deneme. Bundan sonra gittikçe yaygnlaacaktr tabii ki. diye konutu.

Açk uçlu sorularn çoktan seçmeli sorulardan daha büyük imkan verdiini dile getiren Demir, Ölçmeyi daha kolaylatryor. Adaylarn ezbere deil de sorunun çözümüne, sonucu bulmaya yönelmesini salyor. Bu çok yararl bir yöntem. imdilik snrl bir ekilde yer alacak testlerimizde. Adaylar için yeni ölçme yöntemlerini tanmann yararl olacan düünüyoruz. bilgisini paylat.

- Örnek soru nasl olacak?

Demir, LYSde çkacak açk uçlu soru örneklerine ilikin de bilgi verdi.

1933te kurulan ayakkab, tekstil, katçlk gibi farkl alanlardaki fabrikalar da bünyesinde toplayan ve ayn zamanda bankaclk faaliyetlerinde bulunan kuruluun ad nedir? eklindeki örnek bir soruyu okuyan Demir, öyle devam etti:

çoktan seçmeli soruda deiik kurulu isimleri yazyorduk. Cevaplardan bir tanesi de bu soru için Sümerbankt. Burada herhangi bir cevap yazmyoruz. Adaydan buraya Sümerbank yazp normal kodlama sistemine göre kodlamasn bekliyoruz. Bu sorunun cevabn bilen bir kii için seçeneklerden herhangi biri hatrlatc olmadndan hiçbir zorluk yok burada.

Matematik testinden de baka bir örnek soru veren Demir, (Bu integralin deeri kaçtr) gibi bir soruya karlk, yanda en fazla 3 basamakl bir deer olacak. Bunun içinden adayn yazarak iaretlemesini bekliyoruz. Burada cevabn yanl okunmas, yanl deerlendirilmesi ihtimali sfr ancak kodlamann doru yaplmas gerekiyor. diye konutu.

Adaylara, konular örenmeye odaklanmalar tavsiyesinde bulunan Ömer Demir, unlar kaydetti:

Ne sorulduunu anlamaya ve cevabn bulmaya odaklanmalarn bekliyoruz. smini kodlamasn bilen herkesin cevab da kodlamas mümkün. Adaylarn kayglanaca herhangi bir sknt görmüyoruz. Tüm testler için hazrladmz örnek sorular web sayfasndan duyuracaz. Zannedildii kadar adaylar için sürpriz, beklenmedik bir durum olmayacak. Sadece çoktan seçmeli yerine cevabn bildikleri eyi yazmalarn ve kodlamalarn istiyoruz.

Açk uçlu sorularn yorum gerektiren farkl türlerini u an için sormayacaz ama u andaki ksa cevapl sorular bunlar. Bunun için herhangi bir kayg tanmasn yersiz buluyoruz.

- Deerlendirmede deiiklik olmayacak

Demir, imdilik ksa, sade, çok kark olmayan cevaplar bulunan sorularla balamak istiyoruz. Adaylarn cevaplamalar için ilave bir zorluk olsun istemiyoruz. Açk uçlu sorularn deerlendirilmesinde de herhangi bir ilave deiiklik yok. dedi.

LYSlerde toplam 15 açk uçlu soru sorulacan bildiren Demir, adaylara da u tavsiyelerde bulundu:

Ksa cevapl sorularda amaç, kiinin verilenler içerisinden bir cevap bulmas deil, bizatihi cevab kendisinin çkarma kabiliyetinin gelitirilmesi. Bu, tüm eitim sistemimiz için de yararldr. Bu sistem deiikliinin amaçlarndan birisi de bu. Adaylar, tümüyle bu ekilde soru çözmeye baladklarnda onlara büyük katk salayacaktr diye düünüyoruz. Bunu baaran adaylarla baaramayan adaylar arasnda kukusuz fark olacaktr. Bu da adaylar için bakalarnn önüne geçmek adna iyi bir frsat.

Adaylarmz, konular örenmeye odaklansn. Ölçtüümüzde zorluk-kolaylk bütün adaylar için geçerli. Zorsa herkes için zor, kolaysa herkes için kolay. Herkes için kolay soruyu çözmü olmak kiiye avantaj salamayacak. Dolaysyla kii, sorulabilecek her türlü soruya göre kendini ayarlayp baar yarnda öne çkmaya çalmaldr. Herkes baarsnn karln alsn istiyoruz.

Ana Sayfaya Git