İtfaiyeden öğrencilere yangın eğitimi

300 öğrenciye itfaiyenin görevleri, nelere müdahalede bulunduğu, yangın söndürmede kullanılan, kıyafetler, araç ve malzemeler hakkında eğitim verdi.

Haberler 18.04.2018 - 08:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi tfaiye Daire Bakanl, kent merkezinde okul öncesi ve ortaokullarda eitim gören 300 örenciye yangn eitimi verdi. Kayapnar ilçesi Mahabad Bulvarnda tfaiye Daire Bakanl Merkezindeki eitime Nuriye çelebi Eser Anasnf Kuran Kursu 150,Afacanlar Anaokulu 50 ve Gazi Ortaokulundan 100 olmak üzere toplam 300 örenci katld. Örenciler tfaiye merkezinde gruplar eklinde gezdirildi. Eitimde itfaiye ekipleri, örencilere yangn söndürmede kullandklar araç, malzeme, tfaiye erlerinin giydikleri klk ve kyafetleri ile tfaiye binasnn fiziksel yapsn tant.

YANGINA MÜDAHALE

Genel tantmn ardndan itfaiyenin görevlerinin neler olduu, itfaiyenin sadece yangnlara deil doal afetlere, boulma vakalarna herhangi bir mekanda mahsur kalan vatanda ve hayvanlar mahsur kaldklar yerde kurtarma amaçl müdahalede bulunduunu aktard. Örenciler itfaiye, yangn, arama ve kurtarma çalmalarnda merak ettikleri sorular itfaiye personeline yöneltti. Örencilerin merak ettikleri sorular yantlayan personeller ayrca yangn annda örencilerin neler yapmalar gerektii konusunda bilgilendirmelerde de bulundu. Eitim örencilere yangn çeitlerinin anlatlmas ve örencilerin itfaiye araçlarna bindirilerek alanda gezdirilmesiyle devam etti. Eitimi tamamlanan örenciler itfaiye ekipleri ile birlikte fotoraf çektirdi.

Eitim Gazi Ortaokulu örencilerine yönelik yaplan yangn söndürme tatbikat ile sona erdi. Tava üzerinde oluturulan yangn tam teçhizatl itfaiye klk ve kyafeti giyen personeller tarafndan söndürüldü. Bu bölümde örenciler yangna nasl müdahale edildii ve ne ekilde söndürülebileceini pratikte görme ans yakalad.

++++

Meslek liseli mühendisler geliyor

Milli Eitim Bakanlnca, bu yl merkezi snavla örenci yerletirilecek 449 Anadolu teknik program uygulayan lisede çekirdekten mühendis yetitirilmesi vizyonu dorultusunda fen liseleri ayarnda müfredat uygulanacak

Bu liselerde, 4 yl boyunca fen liselerinde olduu gibi çounlukla dil ve anlatm, Türk Dili ve Edebiyat, matematik, fizik, kimya ve biyoloji arlkl dersler ilenecek. Alanlarna direkt merkezi snavla yerletirilecek örenciler, 11inci ve 12nci snf sonunda, yaz aylarnda iletmelere giderek sektör deneyimi kazanacak.

DYARBAKIR-Milli Eitim Bakanlnca (MEB), bu yl merkezi snavla örenci yerletirilecek 449 Anadolu teknik programnda, çekirdekten mühendis yetitirilmesi vizyonu dorultusunda fen liseleri ayarnda müfredat uygulanacak.

MEB yetkililerinden alnan bilgiye göre,Türkiye genelinde 3 bin 583 meslek lisesi bulunuyor. Bu okullardan 449u Anadolu teknik program uygulayan liseden oluuyor. MEBin merkezi snav ile örenci alacak okullar arasnda bulunan 449 meslek lisesinin Anadolu teknik programlarna merkezi snavla örenci yerletirilecek. Meslek lisesi bünyesinde hem meslek hem Anadolu teknik program varsa meslek bölümlerine snavsz örenci kaydedilecek.

Mesleki ve teknik Anadolu lisesi saysnn, açklanan bin 366 okul arasnda sayca fazla olmasnn tesadüfi olmad, son yllarda mesleki ve teknik eitimde yaplan olumlu çalmalarn bir sonucu olduu belirtildi.

Meslek liselerinde eitim, sektörle birlikte planlanmaya baland. Bu liselerde, sektörün istekleri dorultusunda alanlar açlyor, öretmenler fabrikalarda eitim alyor, dil eitimi için yurt dna gönderiliyor. Protokoller imzalanarak okullarn atölyeleri donatlyor. Örenciler, okulda aldklar teorik eitimi fabrikalarda pratie dökerken isterlerse iletmelerin eitim birimlerinde iletmenin uzmanlarndan da eitim alabiliyorlar.

- Kontenjan 19 binin üzerinde

Türkiyede aratran, gelitiren, tasarlayan, üreten ve keif yapan çekirdekten yetimi mühendislere ihtiyaç duyuluyor.

Meslek liselerinde de bu vizyon dorultusunda deiiklik yaplarak fen liseleri ayarnda bir program oluturuldu. Bu kapsamda 81 ilde planlanan 449 mesleki ve teknik Anadolu lisesinde 19 bin 140 kontenjan oluturuldu. Bunlardan 26s özel program ve proje uygulayan (tematik) lise olarak belirlendi. Örenciler, 449 Anadolu teknik lisesinde, 48 farkl alanda eitim alacak.

Örenciler, 449 okuldan birini tercih ettiklerinde 4 yl boyunca fen liselerinde olduu gibi çounlukla dil ve anlatm, Türk Dili ve Edebiyat, matematik, fizik, kimya ve biyoloji arlkl dersler görecekler. Bu çerçevede, örenciler 11inci ve12inci snf sonunda, yaz aylarnda da iletmelere giderek sektör deneyimi kazanacak. Örenciler, tercihlerini yaparken istedikleri alana dorudan yerletirilecek. Dier programlarda olduu gibi 12inci snfta 3 gün iletmeye gitmeyecekler, onun yerine yaz aylarnda staj yapacak.

Ayrca denizcilik alann tercih etmek isteyen örenciler için de yetenek snav yaplacak. Yetenek snavnda baarl olmayan örenciler denizcilik alann tercih edemeyecek.

Ana Sayfaya Git