Jeotermal serada dersle mesleğe hazırlanıyorlar

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Bölümü öğrencileri, Çaldıran ilçesindeki jeotermal su kaynaklarıyla ısıtılan seralarda yetiştirilen domatesleri ve üretim şekillerini inceledi.

Haberler 19.04.2017 - 07:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin en souk yerleim birimlerinden çaldrana bal Ayranclar bölgesinde, Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn desteiyle 34 bin metrekare alana kurulan jeotermal seralar gezen örenciler, sera yetkililerinden üretim, bitkilerin yetitirilmesi ve korunmas çalmalar hakknda detayl bilgi ald. Örenciler, bir süre tesiste ders iledi.

- Tesisten çok etkilendim

YYÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Entomoloji Ana Bilim Dal öretim üyesi Prof. Dr. Remzi Atlhan, AA muhabirine, son snf örencilerinin fitoklinik dersi için seray ziyaret ettiklerini söyledi.

Örencilerin pratik bilgilerini artrmak amacyla bu tür ziyaretler gerçekletirdiklerini anlatan Atlhan, Tesisten çok etkilendim. çaldran gibi bir yerde böyle bir tesisin olmas çok önemli. Bölge istihdam için güzel bir tesis olmu. Ziyaretin örencilerimiz için yararl olduunu düünüyorum. dedi.

YYÜ yüksek lisans örencisi Seda Bilici, tesiste ürünlerin üretim aamas ve yetitirme sürecine dair bilgiler edindiklerini aktard.

Serada iledikleri dersin ve incelemelerin güzel bir tecrübe olduunu ifade eden Bilici, Jeotermal enerjiyle böyle bir tesisin kurulmasndan etkilendim. Tesiste tamamyla teknolojiden faydalanlmas da ayr bir güzellik. Topraksz tarm hastalklar bakmndan riski azaltyor, verimi artryor. Bugünkü dersimizi böyle bir ortamda yaptk ve çok verimli geçti. diye konutu.

- Örenciler topraksz tarm gördü

Tesisin sahibi, çaldran Jeotermal Anonim irketi Yönetim Kurulu Bakan Veli Akda da ziyaretin üniversite ve ilgili sektörler için iyi bir deneyim olduunu vurgulad.

Tesiste bilgilerini, deneyimlerini ve uygulamalarn mühendis aday örencilerle paylamak istediklerini dile getiren Akda, unlar belirtti:

Tesisimiz ilk k deneyimini baarl bir ekilde geçirdi. Bu uygulamayla Türkiye seraclk sektöründe iyi bir deneyim kazanm oldu. Topraksz tarm uygulamasyla ilgili eitime yönelik bir seramz var. Üniversitemize bir uygulama sahas frsatn sunduk. Örenciler burada topraksz tarmla ilgili bir uygulamay görme frsatn buldu. Rahatlkla gelip burada stajlarn yapabilir, gezi düzenleyebilirler.

Akda, stihdam seferberlii kapsamnda 20 kadna daha i imkan saladklarn, termal yatrmlar ve kayak merkezi projelerini hayata geçirerek istihdam saysn 100e çkarmay hedeflediklerini aktard.

Ana Sayfaya Git