Kırtasiye ürünleri TSE merceğinde

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına günler kala kırtasiye ürünlerinde denetimler sıkılaştırılırken, şüpheli ürünler TSE tarafından testten geçiriliyor.

Haberler 04.09.2019 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni eitim öretim ylnn balamasna günler kala krtasiye ürünlerinde denetimler younlatrlrken, üpheli ürünler Türk Standardlar Enstitüsünün (TSE) testine tabi tutuluyor.

Ticaret Bakanl ile TSE, krtasiye ürünlerini denetleyerek çocuklarn salna zararl olanlar engellemeye çalyor.

Yurt içinde üretilen ve ithal edilen üpheli ürünler TSE laboratuvarlarnda sk denetimden geçirilerek raflardaki yerlerini alyor.

TSE Laboratuvar Yönetim Temsilcisi Selcen Öksüz çelebi, velilerin ürün satn alrken etiketleme bilgilerine dikkat etmeleri gerektiini söyledi.

Satn alnan ürünlerde CE ve TSE iareti bulunmasnn zorunlu olduunu belirten çelebi, CE iareti, ürünün testlerinin yapldn ve Avrupa Birliinde serbest dolam hakknn bulunduunu gösteren bir belgedir. Bunun haricinde ülkemizde TSE uygunluk markas var. Bu da ürünün bütün analizlerinin yaplm ve testlerden geçmi olduunu gösterir. Bunun haricinde ürünün üzerinde aramamz gereken standart numarasdr. dedi.

çelebi, tüketicinin üründen üphe duyduunda ikayetini Ticaret Bakanlnn Tüketicinin Korunmas ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüüne yapabileceini bildirdi.

Krtasiye ürünlerinin içinde bulunan ar metallerin gelecek dönemde vücutta birikerek hastalklara sebep olabileceini vurgulayan çelebi, öyle konutu:

Sala zarar verecek elementler var. Bunlardan biri olan alüminyum zamanla vücudumuzda birikerek alzaymra sebep olabilir. Ürünlerde bulunan kurunun fazlas sinir sistemine zarar verir. Kadmiyum elementi de vücutta birikerek salmz etkiliyor. Tekstil malzemelerinde kullanlan AZO boyar maddeler kanserojen maddelerdir.

- Kokulu silgi uyars

çelebi, plastii yumuatmak için kullanlan maddenin çocuklarn salna ciddi zararlar verdiine iaret ederek, bu kimyasaln büyüme hormonuna etki ettiini aktard.

Söz konusu maddenin çocuklarn hormonunu fazla çaltrrsa erken ergenliine, az çaltrrsa büyüme geriliine sebep olduuna dikkati çeken çelebi, bu etkilerin bir günde olmadn, zaman içinde vücutta birikerek kendini gösterdiini dile getirdi.

çelebi, kokulu silgilerin zararlarna da deinerek, Bu ürünler en çok kullanlan krtasiye malzemeleri arasnda. çocukta astm gibi rahatszlk varsa akcierlere zarar verebilir ve ilerleyen dönemde bu tarz hastalklar tetikleyebilir. deerlendirmesinde bulundu.

Yurt dndan gelen ürünlerin denetiminin Ticaret Bakanlnca dosya kontrolü üzerinde yapldn ifade eden çelebi, bu ürünlerde üphe olutuunda kendilerine analiz için gönderildiini kaydetti.

çelebi, velilerin çocuklarna alacaklar plastik suluklarda aramalar gereken en önemli unsurun Bisfenol A (BPA) etiketi olduunu vurgulayarak, Bu da çocuklarn hormonlarn etkileme ihtimali olan kimyasallardan. Suluklarda BPA içermez logolarna ve etiketlere baklmas gerekiyor. Okul çantasnda da TSE logosuna ve EN-71 standardna baklmal. Ürünlerin fiziksel ve mekanik testlerden geçmi olmas gerekiyor. dedi.

Ana Sayfaya Git