Kalfalık sınavına büyük rağbet var

MEB'in kalfalık ve ustalık e-sınavlarına yoğun başvuru

Haberler 19.02.2020 - 10:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca (MEB), kalfa ve usta olmak isteyenlere yönelik 142 daldaki teorik snavlarn tümünün bilgisayar ortamna tanmasnn ardndan son 1,5 ayda 40 bin adaydan elektronik snav (e-snav) bavurusu geldi.

MEB tarafndan, e-snav ortamnda yaplabilmesi için ilk pilot uygulamas geçen yl nisanda Ankarada gerçekletirilen kalfalk ve ustalk snavlarna adaylar youn ilgi gösteriyor.

Bu kapsamda, 2019 Aralk döneminde 19 bin 245 aday e-snava bavurdu. Geçen yln tamamnda toplam 135 bin 959 aday kalfalk belgesi için 96 bin 345 aday da ustalk belgesi için talepte bulundu.

Dönemsel beklemeleri ortadan kaldran ve her ay yaplabilen e-snavlara 2020nin ilk aylarnda 40 bin kalfa ve usta aday bavuru yapt.

Kalfalk ve ustalk snavlar 27 alan ve 142 dalda gerçekletiriliyor. Pilot uygulama sadece bir alanda uygulanmt. MEB, tüm alan ve dallarda teorik snavlarn e-snav olarak yaplabilmesi için hazrlklarn geçen yln sonunda tamamlad. Kalfalk ve ustalk snavlarnn teorik snavlar tüm alan ve dallarda 15 Aralk 2019 itibaryla e-snav olarak uygulanmaya baland.

USTA VE KALFA ADAYLARI E-SINAVI SEVD

Milli Eitim Bakan Yardmcs Mahmut Özer mesleki eitim merkezlerinde baaryla gerçekletirilen kalfalk ve ustalk snavlarna bavurularn giderek arttn belirterek, 2019 yl bavurular, 2018e göre yaklak yüzde 50 artt. dedi.

Snav bekleme süresini ksaltmak ve sanayinin ihtiyac olan kalfa ve ustalarn sektörlerle bulumalarn hzlandrmak için iki alanda iyiletirme yaptklarna iaret eden Özer, daha önce ylda iki kez yaplan kalfalk ve ustalk belgesi teorik snavlarn ylda alt kez yapmaya baladklarn söyledi.

Dier taraftan teorik snavlarn her ay yaplabilmesi için e-snav seçeneini uygulamaya koyduklarn hatrlatan Özer, tek bir alanda yaptklar pilot uygulamann baaryla tamamlandn aktard.

Ekiplerinin 27 alan ve 142 dalda teorik snavlarn e-snav olarak yaplabilmesi için son alt ayda soru hazrlama çalmalarna arlk verdiklerinin ve e-snav için yazlm alt yaps gelitirdiklerinin altn çizen Özer, çalmalar geçen yln sonunda tamamladklarn belirtti.

Artk kalfalk ve ustalk snav yaplan tüm alan ve dallarda teorik snavlarn e-snav olarak yapabilecek duruma geldiini ifade eden Özer, 15 Aralk itibaryla tüm alan ve dallarda kalfalk ve ustalk belgesinin teorik snavlarn e-snav olarak yapmaya baladklarn belirtti.

Özer, e-snav bavurularna ilikin u deerlendirmede bulundu:

E-snavlara youn ilgi oldu. Son 1,5 ay gibi ksa sürede yaklak 40 bin aday bu snavlara bavurdu. Bu bavuru says bile yeni uygulamann ne kadar önemli bir boluu doldurduunu gösteriyor. Proje, ülkemizde hem teorik snavlarda bir standardn olumasn salad hem de artk her ay bu snavlar yaplabilecei için snavlara eriim kolaylat. Böylece koullar salayan kalfa ve usta adaylarnn snav dönemlerini bekleme süresini ksaltm ve sanayimizin ihtiyac olan kalfa ve ustalarn sektörlerle bulumalarn hzlandrm olduk. Bu amaçla 81 ilde bulunan e-snav merkezlerimizi aktif olarak kullanmaya baladk.

Bakan Yardmcs Mahmut Özer, bir yl gibi ksa sürede büyük bir projenin baaryla hayata geçirilmesine büyük emek veren Mesleki ve Teknik Eitim Genel Müdürlüüne ve sürece destek olan Ölçme, Deerlendirme ve Snav Hizmetleri Genel Müdürlüü ile Bilgi lem Dairesi Bakanlna teekkür etti.

Ana Sayfaya Git