Kalite Avrupayla uyumlu olacak!

Mesleki Yeterlilik Kurumunca yayımlanan Kalite Güvence Yönetmeliği ile MEB, YÖK ve MYK'nin verdiği diploma, sertifika ve mesleki yeterlilik belgeleri, Avrupa düzeyinde kaliteye sahip olacak.

Haberler 02.04.2018 - 08:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kurum Bakan Ceylan Yeterliliklerin kalite güvencesine yönelik, ilk ulusal mevzuat olma özelliine sahip yönetmelikle Türkiyeden verilen diploma, sertifika ve mesleki yeterlilik belgeleri, Avrupada i verenler ve eitim kurumlarnca daha kolay anlalr ve güvenilir hale gelecek

Mesleki Yeterlilik Kurumunca (MYK) yaymlanan Kalite Güvence Yönetmelii ile Milli Eitim Bakanl (MEB), Yükseköretim Kurulu (YÖK) ve MYK tarafndan verilen diploma, sertifika ve mesleki yeterlilik belgelerinin, Avrupa düzeyinde kaliteye sahip olmas salanacak.

MYK Bakan Adem Ceylan, kurum olarak hazrladklar Türkiye Yeterlilikler çerçevesinde Yer Alacak Yeterliliklerin Kalite Güvencesinin Salanmasna likin Yönetmelikin (Kalite Güvence Yönetmelii) geçen hafta Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdiini bildirdi.

Türkiyede eitim, öretim ve yeterlilik sistemlerinde, diploma, sertifika veya mesleki yeterlilik belgesi gibi birçok yeterliliin düzenlendiini belirten Ceylan, bu yeterliliklerden yalnzca kalite güvencesi salanm olanlarn, Türkiye Yeterlilikler çerçevesine yerletirileceini vurgulad.

Türkiye Yeterlilikler çerçevesinin, ülkedeki yeterlilikleri tanmlayan, seviyelendiren ve kalite güvence koullarn belirleyen bir niteliinin bulunduuna iaret eden Ceylan, bunun, Avrupa Yeterlilikler çerçevesi olarak adlandrlan Avrupa Birlii düzeyindeki çerçeveyle tam uyumlu olduuna dikkati çekti.

- Yönetmelik tartmalar sonlandracak model öneriyor

Ceylan, Türkiye Yeterlilikler çerçevesine yerletirilen yeterliliklerin, Avrupa Yeterlilikler çerçevesine yönelik referansa da sahip olacan bildirerek, unlar kaydetti:

verenlerin, çalanlarn, eitimcilerin, hatta toplumun genelinin, diploma, sertifika ve mesleki yeterlilik belgelerinin kalitesine duyduu güveni artrmak, belirli artlarn salanmasyla mümkündür. Bu artlarn neler olduunu, biz MYK olarak geçen hafta yaymladmz Kalite Güvence Yönetmelii ile açkla kavuturduk. Bu yönetmelii, Avrupa düzeyinde kabul gören kalite güvence modelleriyle uyumlu olarak hazrladk. Bilindii gibi eitim ve öretim programlarnn, i dünyasnn talep ettii bilgi ve becerileri kazandrp kazandrmad, yllardr süregelen bir tartma. Yaymladmz bu yönetmelik, söz konusu tartmalar sonlandracak bir model öneriyor. Bu modele göre, i dünyasnn talep ettii bilgi ve beceriler tanmlanacak, bu bilgi ve becerilere yönelik geçerli ve güvenilir ölçme ve deerlendirme süreçleri izlenecek.

- Belgelendirme daha effaf ve tarafsz yaplacak

Ölçme ve deerlendirme süreçlerini baaryla tamamlayanlara, daha effaf ve tarafsz bir yaklamla, i ve eitim dünyasnn talep ettii bilgi ve becerilere sahip olduklarn kantlayan ve kalitesine güven duyulan diploma, sertifika ve mesleki yeterlilik belgeleri düzenleneceini belirten Ceylan, sözlerini öyle tamamlad:

Bu sayede eitim, öretim ve yeterlilikler sistemimiz, i ve eitim dünyasnn talep ettii bilgi ve becerileri kazandrmayan, geçerli ve güvenilir ölçme ve deerlendirme yöntemlerinin izlenmedii veya belgelendirmenin effaf ve tarafsz yürütülmedii diploma ve sertifikalardan temizlenecek. Yeterliliklerin kalite güvencesine yönelik ilk ulusal mevzuat olma özelliine sahip yönetmelikle Türkiyeden verilen diploma, sertifika ve mesleki yeterlilik belgeleri Avrupada i verenler ve eitim kurumlarnca daha kolay anlalr ve güvenilir hale gelecek.

Ana Sayfaya Git