Kaliteli okul öncesi eğitim, çocuklarda zekayı artırıyor

UZMANLARA göre eğitim hayatının en kritik aşaması okul öncesi dönemde verilen eğitim. Araştırmalara göre nitelikli bir okul öncesi eğitim çocuklarda zekayı artırıyor.

Haberler 12.05.2018 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaamn ilk alt yl, bireyin geliiminde büyük öneme sahip. Uzmanlara göre bu dönemin en etkili ekilde geçmesi ancak çocuklarn okul öncesi eitimle tanmasyla mümkün. Aratrmalar, okul öncesi eitim alan çocuklarn okula devam oranlarnn ve akademik baarlarnn, okul öncesi eitim almayanlara göre daha yüksek olduunu gösteriyor.

ANAOKULU SEçERKEN EN ÖNEML KRTER OKULUN ETM VE YÖNETC KADROSU

ABDde yaplan ve Perspectives on Psychological Science dergisinde yaynlanan aratrmaya göre kaliteli bir okul öncesi eitimin çocuklarn zekasn artrd da kantland. Ancak çocuu anaokulu çana gelen velilerin ortak kaygs ise en iyi ve doru anaokulunu bulmak. Uzmanlara göre anaokulu seçerken dikkat edilmesi gereken kriterlerin banda okulun eitim ve yönetici kadrosu geliyor. Okul öncesi bir kurumun donanml bir kadroya sahip olup olmadn anlamak için öretmenlerin ve okul müdürünün okul öncesi eitim konusunda eitim alp almad, kadronun uzun yllardr ayn kurumda çalp çalmad ve kurumda uzman bir isim tarafndan rehberlik ve psikolojik danmanlk destei verilip verilmedii gibi kriterlere bakmak gerekiyor.

çOCUU OKULDA GÖZLEMLEMEK ç DÜNYASI HAKKINDA PUçLARI VERR

Okul içerisinde ve oyun zamanlarnda yaplan gözlemlerin, çocuun iç dünyas hakknda ipuçlar verdiini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Ezgi Tan, Okul içerisinde ve oyun zamanlarnda yaplan gözlemler çocuun söze dökemedii iç dünyas hakknda bize çok önemli ipuçlar verir. çocuun bu doal ve gelitirici ortamda alannda uzman kiiler tarafndan gözlemlenmesi ve bunlara yönelik aileye geri bildirim verilmesi çok önemli. Okul psikologlar tarafndan gerekli durumlarda geliimiyle alakal önleyici ve destekleyici çalmalar yaplmas, aile ve çocua destek verilmesi, gerekli görülen durumlarda doru adreslere yönlendirmeler yaplarak takip edilmesi okul öncesi kurumlarn tercihinde olmazsa olmaz bir kriter dedi.

ALELER çN KRTK KONU GÜVEN

çocuklarn beceri ve yeteneklerinin desteklenmesinin yan sra, sosyal becerilerinin geliimi için problem çözme tekniklerini destekleyen, ödül - ceza yöntemleri yerine tevik ve takdir anlayn benimseyen, bireysel özelliklerini yanstmasna dair motive eden bir eitim anlay olmas da anaokulu tercihinde öne çkyor. Konuyla ilgili görülerini ifade eden Hayat Anaokulu Kurucu Müdürü emsa Özgentürk Uysala göre kritik konulardan biri güven.

Anne babalarn anaokullarna kar en çok güven konusunda titiz davrandna dikkat çeken Uysal; En deerli varlklarmz emanet ettiimiz okullarmzda aile ile okul yönetiminin ibirlii içinde hareket etmesi önemli bir detay. Her zaman ulalabilir ve effaf bir iletiimin olmas anne - babalar açsndan güven verici. Akademik ak, geliim faaliyetleri, sosyal aktiviteler, kulüp etkinlikleri, yabanc dil gibi farkl içerikler her okulda olabilir fakat en önemli ve en temel husus çocuun güvenlii ve mutluluudur diye konutu.

SINIFLARDA TOPLAM MEVCUDUN 17 18 KDEN FAZLA OLMAMASI GEREKYOR

Anaokulu seçiminde rol oynayan bir dier kriter de öretmen bana düen ve snflardaki toplam çocuk says. Öretmen bana düen çocuk says için ideal rakamlar 3 yana kadar öretmen bana 4 çocuk, 3-6 ya arasnda 12 çocuk. Snflarda ise toplam mevcudun 17 18 kiiden fazla olmamas gerekiyor. Snflarn fiziki koullar, eitim materyallerinin uygunluu ve yaa göre çeitlilii, bahçe kullanmnn olmas gibi kriterler de anaokulu seçiminde dikkat edilmesi gereken dier kriterler. Bunlarn dnda okulun fiziki konumu, hijyene ve beslenmeye verilen önem, güvenlikle ilgili önlemlerin alnp alnmad, servis imkannn verilip verilmedii gibi kriterlere de dikkat edilmesi konusunda uzmanlar uyaryor.

Ana Sayfaya Git