"Kanadı kırık" çocuklara ücretsiz kreş desteği

Türkiye genelinde geçen yıl maddi imkanı olmayan, şehit-gazi çocuğu, öksüz, yetim, annesi cezaevinde veya kadın konukevinde kalan toplam 2 bin 676 çocuk, devletin sağladığı destekle özel kreş, gündüz bakımevi ve anaokullarından ücretsiz faydalandı

Haberler 16.03.2017 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye genelinde geçen yl maddi imkan olmayan, ehit-gazi çocuu, öksüz, yetim, annesi cezaevinde veya kadn konukevinde kalan toplam 2 bin 676 çocuk, devletin salad destekle özel kre, gündüz bakmevi ve anaokullarndan ücretsiz yararland.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl verilerinden derledii bilgilere göre, Bakanla bal faaliyet gösteren 2 bin 48 özel kre, gündüz bakmevi ve çocuk kulübünde geçen yl baklan toplam çocuk says 79 bin 876 oldu.

Bakanlk tarafndan koruma altna alnan ya da ekonomik gücü yetersiz ailelerin çocuklarnn yan sra anne ve babas ölmü, tek ebeveynli, engelli ebeveynli, annesi kadn konukevinde ya da cezaevinde kalan çocuklar, özel kre ve gündüz bakmevlerinde kontenjan dahilinde ücretsiz yararlandrlyor. Ayrca, ekonomik durumlarna baklmakszn tüm ehit yakn ve gazilerin çocuklar da bu haktan faydalandrlyor.

- 2 bin 146 çocuk kre destei ald

Buna göre 2016 ylnda, 2 bin 146 dezavantajl çocuk bu destek kapsamnda özel kre ve gündüz bakmevlerinden ücretsiz olarak yararland.

Ücretsiz bakm hizmetinden yararlanan çocuklarn 476sn ekonomik gücü yetersiz ailelerin çocuklar, 38ini anne babas vefat eden ve bu nedenle bir yakn tarafndan baklanlar, 964ünü tek ebeveyni ile yaayanlar ve 64ünü de engelli ebeveyni bulunan yoksul durumdaki çocuklar oluturdu.

Bakanlkça bakm ve koruma altna alnan 334, annesi kadn konukevinde bulunan 80 ve annesiyle birlikte cezaevinde kalan 57 çocua da bu destek saland. Ayn zamanda 133 ehit yakn ve gazi çocuu, özel kre ve gündüz bakmevine ücret ödemeden gitti.

- Sevgi Zinciri ile yüzleri güldü

Öte yandan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlna bal çocuk yuvalar ve çocuk evlerinde bulunan 0-6 ya grubu çocuklarn özel kre ve gündüz bakmevleri ile Milli Eitim Bakanlna bal ana snf ve anaokullarndan da ücretsiz yararlanmasna yönelik yürütülen çalmalar kapsamnda ise 344 çocuk kree, 88 çocuk anaokuluna ve 35 çocuk da ana snfna gönderildi.

Sevgi Zinciri ad verilen bu uygulamadan faydalanan çocuklarn says ise 467 oldu.

- Uçurtmay Vurmasnlar

Bakanln Adalet Bakanl ile ortaklaa yürüttüü Uçurtmay Vurmasnlar projesiyle de ceza ve infaz kurumlarnda bulunan hükümlü ve tutuklularn 0-12 ya grubu çocuklarnn, cezaevi yaamnn olumsuz koullarndan bir ölçüde uzaklatrlarak kre ve gündüz bakmevleri ve çocuk kulüplerinden yararlanmalar salanyor.

Bu durumdaki çocuklar gerektiinde koruma altna alnarak, çocuk yuvalarna yerletiriliyor veya Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetinden (SED) faydalanyor.

Verilere göre, bu proje kapsamnda 2016da kre ve gündüz bakmevlerinden faydalanan çocuklarn says 63 olurken, 2 bin 177 çocua da SED hizmeti saland, 52 çocua ise Bakanla bal kurumlarda bakm ve koruma imkan sunuldu. Projenin balad 1997 yl ile 2016 yllar arasnda bu desteklerden yararlanan çocuklarn says 3 bin 751e ulat.

Bakanlkça, 0-6 ya grubuna salanan kre destei ile Sevgi Zinciri ve Uçurtmay Vurmasnlar projeleri kapsamndaki dezavantajl çocuklara salanan özel kre, gündüz bakmevi ve anaokulunda eitim imkanlarndan yararlananlarn says da toplam 2 bin 676y buldu.

Ana Sayfaya Git