Kantinlerde sağlık dönemi

Okul kantinlerinde ‘logo’lu gıda satışı 16 Eylül’den itibaren başlıyor. Okul Sağlığı Bilim Kurulu’nun belirlediği kriterleri karşılamayan gıdalar kantine giremeyecek. ‘Okul gıdası’ logosu taşıyan gıdalar kantinlerde pakette satılacak. 22.5 gramdan fazla şeker içeren ürün satılamayacak.

Haberler 19.07.2019 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Obezite sorunu Türkiye genelinde 3 milyona yakn çocuu tehdit ediyor. Türkiyedeki çocuklarn Avrupaya göre obezleme hz 2 kat fazla. çocukluk ça obezitesi ve kronik hastalklarn artna engel olmak için Tarm ve Orman Bakanl, Salk Bakanl ve Milli Eitim Bakanlnn ortaklaa hayata geçirdii Okul Gdas Logosu uygulamas 16 Eylülden itibaren kantinlerde uygulanmaya balanacak. Yeni uygulama kapsamnda Okul Sal Bilim Kurulunun belirledii kriterleri karlamayan gdalar kantine giremeyecek. Kriteri tayan gdalara Okul Gdas logosu verilecek ve kantinlerde sadece bu paketli gdalar satlacak.

Hangi gdalar?

Okul Sal Bilim Kurulu tarafndan sat uygun bulunmayan yiyecek ve içeceklerin banda ekerli, kolal, gazl ve aromal içecekler ile cips ve tatlandrc katlm yiyecekler geliyor. Okul Gdas logosunu ise çi tüketilen sebze ve meyveler, süt, ayran, peynir, uygun ekmekler, taze sklm meyve ve sebze sular ve kriterlere uygun paketli yiyecek ve içecekler tayacak.

Tuz oran 1.5 gramla snrl

Okul kantinlerinde salkl gda döneminin hedefi obezite ve salksz beslenmeyi engellemek. Okullar açldnda 1.5 gramdan fazla tuz barndran 100 gramlk cips ve krakerler, 22.5 gramdan fazla eker içeren ürünler, 100 gramlk ürünlerde 0.3 gram üzerinde trans ya içeren ürünler kantinlerde satlamayacak.

Tam budayl sandviç

Yeni uygulama ile okul kantinlerinde satlacak 100 gramlk cips ve krakerlerde trans ya oran en fazla 0.3 gram, tuz miktar ise 1.5 gramn üzerinde olmayacak. Piyasada satlan gazl, kolal içecekler, enerji içecekleri, aromal içecekler, aroma tozlu veya meyveli içecekler de kantinlere giremeyecek. Bu ürünlerin yerine taze sklm meyve ve sebze sular, ayran, kefir satlar yaplacak. Kakaolu, ekerli ürünlerde de 100 gramlk paketlerdeki eker ve niasta oran 22.5 gramn üzerinde olmayacak. Kantinlerde jöleli, krema ve hindistan cevizi sütü ile erbetli tatllar, guarana ve guarana özü eklenmi kafeinli içecekler satlamayacak. Kuruyemiler sossuz olarak 30 gramlk paketlerde pazarlanacak. Günlük halanm yumurta, çenili, kepekli, tam buday ve çavdarl ekmeklerle yaplacak sandviçler, ekersiz sakz, doal mineralli sular ile çi sebze ve meyvelerin satnda kstlama olmayacak.

Gözümüz logoda

Uygulamaya destek veren Türk Böbrek Vakf dün logolar tantt. Vakf Bakan Timur Erk, okul gdas logolu gda ürünlerini endüstrinin üreteceini belirterek unlar anlatt: Standartlara uyan firmalara logoyu kullanma ve kantinde sat hakk verilecek. Endüstri krmz yani zararl damgas yememek için ürünlerdeki tuz orann 1.5 gramn altna çekmek zorunda. Obeziteye sadece ekerli ürünler yol açmyor. Tuzlu ürünler de gazl içecek tüketiminin artmasn tetikliyor. Türkiyede her yl yüzde 8 orannda çocuk obezitesi artyor. Okul logolu gda ürünleri sayesinde 2 yllk sürede bu orann yüzde 4e düürülmesi hedefleniyor.

Denetim yaplacak

Okul gdas kriterleri, Milli Eitim Bakanl araclyla gda iletmelerine bildirilecek. Okul, kurum müdürlükleri, bünyelerinde faaliyet gösteren gda iletmelerinin kriterlere uyum salayp salamadklar konusunda denetim yapacak. Logosuz gda sat yapan iletmeler Mill Eitim Bakanlna bildirilecek.

Ana Sayfaya Git