Kara deliklerin manyetik alanı sanılandan daha zayıf

Gökbilimciler kara deliklerin etrafında mevcut varsayımlardan çok daha zayıf bir manyetik alan olduğu ortaya koydu.

Haberler 09.12.2017 - 09:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDnin Florida Üniversitesinden aratrmaclar, Kanarya Adalarndaki Büyük Kanarya Teleskobuyla (GTC) yaptklar gözlemlerde Dünyadan 8 bin k yl uzaklktaki V404 Cygni adl kara deliin etrafnda, daha önceki tahminlerden 400 kat az manyetik enerji bulunduunu belirledi.

Teleskobun gelimi kzlötesi kamera ekipmanyla ölçümler yapan bilim adamlar, kara delikte 2015 ylnda birkaç hafta süren jet akmlarn kayda ald. Bilim adamlar bu süreçte kara deliin etrafndaki manyetik alann kütle çekim etkisinin oldukça cüzi olduunu tespit etti.

Ölçümlerin, bilim adamlarn yarm yüzyldr megul eden, kara deliklerin nasl dev boyuttaki gök cisimlerini etrafndakilerle yutarken, parçack akmlarn, k hznda geri püskürttüü sorusuna yant verebilmek açsndan yeni ufuk salad belirtildi.

Bulgularn maddenin ekstrem koullardaki davran tarzna dair bilgimizi geniletecei, nükleer füzyon enerjisinden küresel konumlama sistemi (GPS) teknolojisine kadar geni alanda uygulama için pratik fayda salayaca kaydedildi.

Aratrmann yazarlarndan Florida Üniversitesi Astronomi Profesörü Stephen Eikenberry, Yaptmz ölçümlerden sürpriz biçimde düük sonuçlar çkmas, parçack akmlarn güçlü manyetik alanlarn yaratt varsaymyla üretilmi daha önceki teorik modeller üzerinde yeni kstlamalar yaratacak. Bu bizim için beklenmedik bir eydi. Bildiimiz birçok ey ters yüz oldu. dedi.

Aratrmaya önderlik eden Florida Üniversitesi doktora örencisi Yiit Dalllar da Bu bir bilim adamnn kariyerinde bir ya da iki kez karlaabilecei bir olay. Keif, evrenin nasl ilediini anlama yolunda atlm yeni bir adm. ifadelerini kulland.

Aratrmann sonuçlar Science dergisinde yaymland.

Ana Sayfaya Git