Karagöz-Hacivat tasvirleri MŞÜ'de yaşatılıyor

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Okulöncesi Eğitimi Anabilim Dalı tarafından yürütülen projeyle Karagöz-Hacivat tasvirleri hayat buluyor.

Haberler 17.10.2017 - 08:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara Büyükehir Belediyesi Bakent Tiyatrolarnda 16 yl yönetmen, oyuncu, sahne amiri, drama eitmeni olarak görev yapan Kültür ve Turizm Bakanl Geleneksel Türk Tiyatrosu sanatçs ve MÜ Okulöncesi Eitimi Anabilim Dal Öretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdinç Öcal, Muta göreve baladktan sonra Karagöz ve Hacivat kültürünü yaatmak için kollar svad. MÜ yönetiminin de desteini alan Yrd. Doç. Dr. Erdinç Öcal, Karagöz-Hacivat Türk Gölge Oyunu çocuklarn Ellerinde Hayat Buluyor projesini hazrlayarak Kültür ve Turizm Bakanlna sundu. Kültür ve Turizm Bakanl tarafndan GENç-DES program kapsamnda kabul edilen ve desteklenen projeyle 23 örenciye Karagöz-Hacivat tasvirleri eitimi verilmeye baland. Haftann 5 günü verilen eitim kapsamnda Karagöz-Hacivat tasvirleri örencilerin elinde hayat bulmaya balad.

Projeyle ilgili HA muhabirine açklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Erdinç Öcal, Kültür ve Turizm Bakanl tarafndan GENç-DES kapsamnda desteklenen Karagöz Hacivat Türk Gölge Oyunu çocuklarn Ellerinde Hayat Buluyor projesiyle üniversite örencilerine Karagöz-Hacivat tasvirleri yaptklarn söyledi. Öcal, Yaplan tasvirler ve oluturulan senaryolarla Muun anaokullarnda gösteri yapmalarn amaçlyoruz. Bu anlamda çalmalarmz balattk. Sadece bu i için hazrlanan tabaklanm dana derisinden tasvirlerimizi yapyoruz. Daha sonra bu deriye kendi çizdikleri tasvirleri iliyorlar ve el içiliiyle bu tasvirleri çkartmaya çalyorlar dedi.

Özellikle okulöncesi öretmen adaylarn seçtik

Okulöncesi öretmen adaylaryla çaltklarn dile getiren Öcal, çünkü okulöncesi dönemde, özellikle çocuklarmz bu kültürü sahiplenirlerse ve onun öelerini sahiplenirlerse önümüzdeki yllarda da sahipleneceklerini düünüyoruz. Zaten Karagöz ve Hacivat, bizim unutulmaya yüz tutmu, kaybolan bir deerimiz. Biz aslnda bu minval üzerinden projeye balamak istedik ve projeyi yaplandrdk. Karagöz-Hacivata, geleneksel kültürümüze sahip çkmazsak, kendi özümüzü, kendi rengimizi kaybederiz. Bunu kaybetmemek adna böyle bir çalmaya adm attk diye konutu.

Gölgemize sahip çkacaz

Yaptklar tasvirleri daha sonra düzenleyecekleri sergide gösterime açacaklarn belirten Öcal, Bizim Türkiyede bununla ilgili bir tane müzemiz var, o da Bursada. Bu alan sahiplenen dier bir ülke ise Yunanistan. Türkiyede müzemizin says zaten az, yaplan gösteri saymz da az. Bu anlamda böyle bir sergi yaparak da hem üniversite örencilerinde farkndalk oluturmak ve bu alann ne kadar önemli olduunu, bizim için ne kadar önemli bir kültürel deer olduunu benimsetmeyi amaçlyoruz. Biz kültürümüze, geleneimize sahip çkacaz. Üniversite olarak öncelikle gölgemize sahip çkacaz, bu sayede bu kültürü yaatmaya çalacaz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git