Kardeşler arası çatışmayı önlemenin 12 yolu

Çocuklar için aile ilk sosyalleşme ortamıdır. Ebeveynlerle kurulan ilişki; benlik algısı, temel güven duygusunun oluşması gibi temel kişilik gelişimini destekler. Kardeşler arasındaki ilişki de sosyalleşme becerilerini geliştirir. Ancak birden fazla çocuğu olan ailelerin özellikle karşılaştığı bir durum vardır ki o da “kardeşler arası çatışma”.

Haberler 10.12.2017 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm Üstün Zekallar Dernei TÜZDER Genel Müdürü Tunahan Cokun, kardeler aras çatmay önlemenin yöntemleri hakknda anne babalara u önerilerde bulunuyor:

* Kskançln ykc bir hal almasn engelleyin; durumu kabul edip sabrl davranabilirsiniz.

* Büyük çocuunuzun kendisini güvende hissetmesini salayn. Onu sevdiiniz gibi bebei de seveceinizi söyleyin.

* Duygularn ifade etmesine frsat verin. Duygularndan dolay suçlamayn, hogörü ile dinleyin.

* Durumu kabullenebilmesi için zaman tanyn.

* Herhangi bir eyay örnein bir oyunca paylaamadklar için kavga ederlerse oyunca almak zorunda olduunuzu eer sakinleirlerse vereceinizi söyleyin.

* Unutmayn çocuklara verilen kozlardan biri de onlara sen büyüksün ama... ya da sen küçüksün ablann/aabeyinin sözünü dinle gibi uyarlarda bulunmak. Bu tür uyarlar birbirlerini ezmelerine ya da üstünlük taslamalarna neden olabilir.

* Kardeler arasnda çkan anlamazlklara (küçük ya da büyük olsun) bazen kulak tkayn ki sorunlarn kendi balarna halletmeyi örenebilsinler.

KAVGA VE TARTIMA

* Ayrca kavga ve tartmalarna odaklanmak yerine birbirleri ile iyi geçindikleri olumlu davranlara younlamak anlamazlklarnn nedenini de etkisizletirir.

* Ebeveynleri zorlayan durumlardan biri de haklym/hakszsn türü çekimelerde taraf olmak zorunda braklmalar. Kardeler aras bu üstün olma çabalarna katlmamakta direnin. çünkü birini hakl bulmanz durumunda dieri mutsuz olur.

* çocuklarnzla birlikte bir etkinlik gerçekletirirken ya da darda gezme srasnda kavga etmeye balarlarsa; durup kavgay bitirmedikleri sürece etkinliin balamayacan ya da gezmeye devam etmeyeceini söyleyebilirsiniz.

* Davranlarn eletirirken birbirlerini örnek olarak göstermeyin ya da kyaslamayn. Bu aralarndaki rekabet ve kskançl daha da arttrr.

* Kardelerin farkl kiiliklerinden kaynaklanan özellikleri olabilir. Özel eyalarna kar tutumlarn ve bireysel snrlarn fark edin ve onlar paylamaya zorlamak yerine birbirlerinin snrlarna sayg göstermeleri gerektiini vurgulayn.

Ana Sayfaya Git