Kardeşlerde yaş farkı!

Kardeşler arasında yaş farkı azsa kıskançlık daha fazla görülüyor.

Haberler 13.03.2019 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Küçük yataki çocuklarn duygularn sözel olarak ifade etmekte güçlük yaadklar için kardeine kar hissettii kskançlk duygusunun huzursuzluk, huysuzluk, uyku ve yeme sorunlar, hrçnlk eklinde da vurabildiini söyleyen çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzman Dr. Figen Karaceylan çakmakç, çocuklar böylece hem skntlarnn olduunu gösterir hem de ilgiyi üzerlerine çekerler dedi.

Yeni doacak bebek rakip olarak alglanyor

Doum yaklatkça annenin yorgunluk ve halsizlik nedeniyle çocua eskisi kadar ilgi gösterememesi ve zaman ayramamasnn kskançla neden olabildiini anlatan çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzman Dr. Figen Karaceylan çakmakç, Ayrca yeni doacak bebek için yaplan alverilerin çocuun huzursuzluunu arttrmas, aileye yeni katlan kardein evdeki tüm dengeleri deitirmesi ve çocuk tarafndan rakip olarak alglanmas, çocuun herkesin kendinden daha iyi olduunu ve daha az sevildiini düünmeye balamas ve çocuun anne babasnn sevgisinin ve ilgisinin artk onun üzerinde olmadn düünmesi karde kskançlnn balca nedenleri arasnda yer alyor açklamasnda bulundu. Dr. çakmakç, anne-babalara u önerilerde bulundu.

Anne babalara 9 öneri

1.Ebeveynler, karde daha dünyaya gelmeden çocuklarn bir kardei olacana hazrlamal. En önemlisi, anne - baba karde kskançl olacak diye bir beklenti içine girmemeli.

2.çocua kardeini kskanmasnn normal bir ey olduu, bunu yüksek sesle söylemekten korkmamas ve utanmamas gerektii özellikle belirtilmeli.

3.çocuun çevresindeki büyüklerin de karde doumu ile birlikte kskançlk olacak diye beklentiye girmemeleri gerekir.

4.Ebeveynler, çocuklarn sevdiklerini ve önemsediklerini, çocuklarna hissettirmeli.

5.Ebeveynler, dengeli ve tutarl davranmal, kskançl pekitirecek her türlü davran ve tutumdan kaçnmal.

6.çocuu sakinletirmek için yeni gelen karde ebeveynler tarafndan Onu zaten sevmiyoruz, o küçük, Seni daha çok seviyoruz eklinde dlanmamal.

7.Karde doduktan sonra, böyle bir duruma yeterli derecede hazrlanmam çocua Sen artk abla/abi oldun denmemeli.

8.çocua, Seni de seviyoruz kardeini de ancak onun bizim bakmmza ihtiyac var mesaj doru bir ekilde iletilmeli.

9.çocuklarn kendi aralarnda yaadklar sorunlarn çözümünde, anne ya da baba taraf olmamal.

Ana Sayfaya Git