"Karne çocuğun kimliği değil"

Karnenin çocuğun zekâsını ölçen test olmadığını ifade eden Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Doç. Dr. Sevcan Karakoç Demirkaya ailelere seslendi. ‘Unutmayın karneler çocuğunuzun kimliği veya kişiliği değil' diyen Doç. Dr. Demirkaya, “Çocukların yetenekleri belirlenmeli ve çocuklar buna göre yönlendirmeli” ifadelerini kullandı.

Haberler 18.01.2020 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güzel ve yüksek notlarn bulunduu, sonunda baar belgeleri verilen karneler olduu kadar, düük notlarn bulunduu karneler de bir gerçek. yi bir karne çocuk ve ailesi için övünç kayna iken kötü karne de ailede kriz, hayal krkl ve ciddi çatmalara yol açabiliyor. çocuk ve Ergen Psikiyatristi Doç. Dr. Sevcan Karakoç Demirkaya, karne sürecini salkl yönetmeleri adna ailelere önemli uyar ve tavsiyelerde bulundu.

Aileler karnenin çocuun kimlii olmadn unutmamal diyen Doç. Dr. Sevcan Karakoç Demirkaya, Karne, sadece akademik becerilerinin o dönemki koullara göre ölçüldüü birer belge. Düük karneler ne çocuunuzun geri olduunu ne de her zaman baarsz olacann göstergesi deildir. Bu nedenle sakin ve serinkanl yaklamak önemlidir diye konutu.

çOCUUNUZA KIZMAYIN

Karnenin çocuun zeksn ölçen test olmadn ifade eden Doç. Dr. Sevcan Karakoç Demirkaya, Yaryl karnesi, çocuun o ilk dönemki okul durumunu deerlendiren bir belgedir, yetersiz olduu alanlar varsa ailenin de görmesi ve ikinci döneme hazrlk yaplmas için önlem almasna araclk eder. Baarsz olunan dersler bilinirse veya ders baarszlnn nedenleri anlalr ve sorunlar çözülürse 2.dönem ders notlar daha iyi olabilir. Notlardan da önemlisi çocuun örenmesi ile engel bir durumu varsa bu anlalabilir. Yaryl tatili bunun için frsattr. Düük notlar nedeniyle çocuunuza kzmayn dedi.

BAARISIZLIIN NEDENLER

Okul baarszlnn pek çok nedeni olabileceini belirten Demirkaya, Bunlar, çocukta dikkat eksiklii, snav kaygs veya örenme problemleri olabilir. Aileler çocuklarna uygun çalma ortam sunmam ve okul programn takip etmemi olabilirler. Ar ilgili ve hrsl ebeveyen olmalar çocuk üzerinde kayg oluturabilecei gibi, ailelerin ilgisiz, ödev ve notlaryla ilgilenmiyor olmalar da çocukta amaçszlk ve motivasyon düüklüüne sebep olabilir. Bu nedenle aile tutumlar çok önemlidir. Ayrca eitim sistemindeki yanl öretme biçimleri, kalabalk snflar ve sürekli deien snav sistemleri de baarszlk ve düük karne sebebi olabilir ifadelerini kulland.

çOCUUNUZU ANLAYIN

Karnesinde düük notlar olan ebeveynlerin çocuklarna nasl davranmalar konusunda tavsiyelerde bulunan Demirkaya, Tekrar edersek karne zeka veya kiilik göstergesi deildir. O süre içinde öretilen konularla ilgili bilginin ne kadarnn özümseyip ve bunu deerlendiren snavlarda ve snf içerisinde davranlarla gösterdiinin ölçütüdür. Bu nedenle düük notlarn olduu bir karne karsnda serinkanl olmak ailelerin görevidir. çocua yönelik incitici sözler söylenmesi, duygusal ve fiziksel örselenmesi, çocua küsülmesi, kzlmas ve ara tatilin ceza olarak sunulmas uygun yaklamlar deildir. çocuunuzu anlayn ve bunu hissettirin. Baarszln nedenlerinin neler olabileceini çocuk ile aratrmal ve paylamaldrlar. Anne babas tarafndan onaylanan, desteklenen çocuk daha çabal ve baarl olmaya gayret gösterecektir. Ayrca kötü puanlarn olduu karne gelmi olsa bile varsa iyi olan ders veya dier ders d alanlardaki çocuun baarlar, en azndan çabas desteklenmeli ve gecikmeden uygun ödüllerle pekitirilmelidir uyarsnda bulundu.

Ailenin yapc tutumunun çocuun psikolojik iyi oluunu destekleyeceini ve çocuun ailesine güvenini artracana vurgu yapan Demirkaya, Ailede iletiim güçlenir. Anne babas tarafndan onaylanan, desteklenen çocuk daha çabal ve baarl olmaya gayret gösterecektir dedi.

ONU BAKALARI LE KIYASLAMAYIN

Doç. Dr. Sevcan Karakoç Demirkaya ailelere çocuklarn baka çocuklarla kyaslamamalar konusunda uyard ve öyle konutu:

çocuu dier arkadalarnn baars ya da kardeleri ile kyaslamamak gerekir. Her çocuk fiziksel, sosyal, zihinsel geliimi ile ayr bir bireydir, her çocuk biriciktir. Karne çocuun kimlii deildir. çocuktan beklenti bu yönde olmaldr. Baarsz geçen bir dönemin telafisi için altta yatan nedenler mutlaka gözden geçirilmelidir. çocuun örenme ve alglamasna uygun bireysel eitim destei, psikolojik durumu için çocuk psikiyatrisi uzmannn deerlendirmesi ve tedavisi ve ailenin katlm ile çocuunuz baar merdiveninden yava ama emin admlarla çkabilir.

ETM HEDEF KOYMADA ÖNEML ROL OYNUYOR

stanbul Geliim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Bakan Abdulkadir Gayretli de çocuktan önce ailenin bir hedefi olmas gerektiine deinerek öyle konutu:

çocuun ailede örnek alabilecek hedefleri görmesi gerekiyor. Aile bireylerinin de hedefleri olmas önemli. Aile çocuun hedefini çocukla birlikte kararlatrmal, konumal. Ulalabilir hedefler belirleme ve aile hedefleri konusunda çocuklarn her zaman desteklemeli. Eitim, hedef koymada önemi bir rol oynar. çocuklarn yetenekleri belirlenmeli ve yetenekleri konusunda yönlendirmeli.

Ana Sayfaya Git