Karne değil süreç değerlendirilmeli!

2021 – 2022 Eğitim ve Öğretim yılının ilk dönemi bugün günü sona eriyor. Karne zamanlarında öğrencilerin büyük stres yaşadıklarını belirten uzmanlar, aile içinde değerlendirme yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın karne notu değil, çocuğun çalışma performansının yani süreç değerlendirilmesinin yapılması olduğunu ifade ediyor. Uzmanlar, benlik sayıgısını ve özgüveni düşüreceği için çocuklarla konuşurken suçlayıcı, kıyaslayıcı ve yargılayıcı ifadelerden uzak durulmasını tavsiye ediyor. Ödül ve ceza yöntemini doğru bulmayan uzmanlara göre bu yaklaşım, çocukların gelişimini ve ailesi ile arasındaki ilişkiyi olumsuz etkiliyor.

Haberler 21.01.2022 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Seda Aydodu, 21 Ocakta tatile girecek olan örencilere verilecek karnelerin deerlendirilmesi ile ilgili ebeveynlere tavsiyelerde bulundu.

Deerlendirmede öncelik notlar olmamal

Karne zamanlar ya da snav sonuçlarnn açkland zaman dilimlerinin örencilerin büyük stres yaadklar zaman dilimleri olduunu belirten Seda Aydodu, Bu durum hem örenci hem de aile için zorlayc oluyor. Ayn zamanda ebeveyn ve çocuk ilikisini de olumsuz etkileyen bir süreç yaanabiliyor. Ev içi salkl iletiimin desteklenmesi ve bireylerin birbirlerini anlayp talep ve beklentilerin net bir ekilde bilinmesi için anne, baba ve çocuun kitle iletiim araçlar olmadan konuabilecekleri sakin bir ortam yaratlmal. Karneye kadar olan ders çalma sistemi ve notlar deerlendirilirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta karne notunun deil, çocuun çalma performansnn yani süreç deerlendirilmesinin yaplmasdr. dedi.

Suçlayc ve kyaslayc ifadeler kullanlmamal

Uzman Klinik Psikolog Seda Aydodu, ebeveynlerin performans anlamnda çocuklarnn daha iyi olabileceklerini düündüklerini ve bundan dolay hayal krkl hissetmelerinin mümkün olduunu söyledi ve sözlerine öyle devam etti:

Ebeveynler duygularn çocuklar ile sakince paylaabilir ama duygu ifadelerinde dikkat etmeleri gereken çok önemli bir nokta vardr. Duygu, düünce ve beklentilerini ifade ederken suçlayc, yarglayc ve dier arkadalaryla kyaslayc ifadelerden kesinlikle ve kesinlikle uzak durulmal. Suçlayc ya da kyaslayc ifadeler çocuun benlik saygsn ve özgüvenini düürür, kendisini deersiz, yetersiz ve sevilmeyen biri olduunu düünmesine sebep olur. Bu durum da içe kapanmasn beraberinde getirir. çocukta olumlu bir benlik saygs gelimesi isteniyorsa ve özgüveninin yüksek olmas bekleniyorsa ona kar kyaslayc ve incitici söylemlerden kaçnlmas gerekiyor. Karne notlarnn deerlendirilmesinde süreç ön planda olmal ve çalma performansyla ilgili düünceler paylaldktan sonra neyi nasl yapabileceine dair yönlendirmelerde bulunulabilir.

Nota göre ödül veya ceza vermek doru deil

Ödül ve ceza kavramnn çocuklar için çok hassas kavramlar olduunu vurgulayan Aydodu, Özellikle küçük ya grubu çocuklar, aldklar ödüller veya cezalar üzerinden sevilip sevilmediklerine dair çkarmda bulunabilirler. Yala birlikte bu durum ailem beni sadece derslerim iyi olursa sever eklinde daha net çkarmlarda bulunmalarna sebep olabiliyor. Bu sebeple çocuun ald karne notlar üzerinden ödül veya ceza vermenin doru bir yol olmadnn altn çizmekte fayda var. Süreç deerlendirmesi hakknda olumlu veya olumsuz geri bildirimler verilebilir. Ayrca çocuun sürekli ders çalmasn beklemek çok gerçekçi bir beklenti olmayacaktr. Sosyal hayatn ve ilikilerinin de geliimi için oldukça önemli olduunun bilinmesi büyük önem tayor. Bu sebeple konulan snrlamalarn kesinlikle bir dengesi olmal. ifadelerini kulland.

çocuun geliim dönemi dikkate alnmal

Ödül istenilen bir davran pekitirmek için verilirken cezann istenilmeyen bir davran ortaya çktnda çocuk onu tekrar yapmasn diye verilen bir durum olduunu belirten Uzman Klinik Psikolog Seda Aydodu, sözlerini öyle tamamlad:

Ödül ve ceza dengesi kurulurken ebeveynlerin yapt en büyük hata, çocuun hangi geliim dönemi içerisinde olduunu düünmeden hareket etmeleridir. çocuun içerisinde bulunduu geliim dönemi bilinmeli ve o döneme ait ihtiyaçlar da fark edilmeli. Bu ihtiyaçlar yok saylarak konulan snrlamalarn çocuk üzerinde ve çocukla kurulan iliki üzerinde olumsuz etkiler yaratabilecei unutulmamaldr. Ödülde ise maddi olarak çok büyük ödüller verilmemeli veya özellikle okul döneminde konulan teknoloji kullanmnn çok üzerine çklmamal. Bu durum tatil dönüü çocuun okula ve derslerine adapte olmasn zorlatraca gibi sosyal geliimini de sekteye uratabiliyor.

Ana Sayfaya Git