Karne için ceza da ödül de yanlış

Uzman Psikolog Selin Karabulut ebeveynlere hem karne için hem de tatil sürecinde çocuğa karşı uygulanması gereken davranışlar konusunda önerilerde bulundu.

Haberler 09.06.2017 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Karabulut, karnesi zayf gelen çocuu cezalandrmak kadar, karnesi iyi gelen çocuu ödüllendirmenin de yanl olduunu belirterek çocuk, arkadalaryla vakit geçirmek yerine elinde tabletle saatlerce oturuyorsa, seslendiinizde sizinle ilgilenmiyorsa bir sorun var demektir diye konutu.

Okul çanda çocuu olan tüm ebeveynler bu günlerde çocuklar ile birlikte karne heyecan yayor. Birçok ebeveyn krk karne getiren çocuklarna nasl davranmas gerektiine karar veremiyor. çocua sakince karnenin kötü olabileceinin, yeterli çalmad için notunun düük olduunun söylenebileceini belirten Uzman Psikolog Selin Karabulut yi karne getiren çocuu ise takdir edin. Pahal hediyeler almak, çocuun ödüle kavumak için iyi not getirmesine, ödülün olamayaca ortamlarda çalmamasna neden olacaktr. çocuun zaten yapmas gereken ey derslerine iyi çalmak ve hak ettii notu getirmektir, yani iyi karne zaten beklenen bir ey olmal. Bu nedenle iyi gelmi karneleri takdir etmek, övmek ve iyi dileklerde bulunmak, manevi olarak deerli baz armaanlar vermek uygun olabilir. Tatili verimli geçirmek için anne babalarn dikkat etmeleri gereken en önemli ey tatilde çocuklaryla kaliteli zaman geçirmek dedi.

D dünya ile iletiimi kesiyorsa teknoloji kullanmn snrlandrn

çocuklarn tablet, bilgisayar ve cep telefonu kullanmlar ile ilgili önerilerde bulunan Psk. Karabulut, Teknolojinin en büyük faydas bize zaman kazandrmasdr. Birçok bilgiye çok ksa sürede ulamamz salar. çocuun bilgi sahibi olmas, daha çok aratrmasna, okumasna katk salayabilir. Sosyal medya araçlar sayesinde çocuun arkadalarndan sürekli haber aldn görüyoruz ama kullanm zaman çok önemli dedi.çocuklar, arkadalar ile vakit geçirmek yerine saatlerce tablet ya da bilgisayar banda oturuyorsa önlem alnmas gerektiini söyleyen Psk. Karabulut, 6-12 ya aralndaki çocuklarn, velilerinin belirleyecei uygun zamanlarda, ksa süreli kullanmlarn tercih etmeliyiz dedi. çocuklarn genellikle teknolojiyi oyun oynamak, sosyal medya araçlarn kullanmak, aratrma yapmak gibi amaçlarla kullandn belirten Psk. Karabulut, asl sorunun kullanm saatleri ile ilgili olduunu hatrlatt. Psk. Karabulut bunu engellemek için ebeveynlerin örencilere belirli hedefler vermesi gerektiini söyledi ve imdi yarm saat en sevdiin oyunu oynayabilirsin veya Ödevlerin bittii zaman bir saatliine facebooku açman güzel olabilir gibi yaklamlarn ie yarayacan dile getirdi.

Ana Sayfaya Git