"Karne sonrası kıyaslama özgüveni düşürüyor"

HER çocuğun kendi performansı içinde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Psikolog Gizem Mine Çölümlü, karne günü yaklaşırken ailelere önemli tavsiyelerde bulundu. 'Kıyaslama yapmayın' uyarsında bulunan Çölümlü, "Başkalarıyla kıyaslama, çocukta stresin, kaygının, hayal kırıklığının artmasına özgüvenin ise düşmesine neden oluyor" dedi.

Haberler 07.06.2018 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2017-2018 eitim öretim ylnn sona ermesine iki gün kala örencileri karne heyecan sard. Hem notlarn hem de öretmenlerin yazd karne görülerini merak eden örenciler karnelerini almak için sabrszlanyor. Karde ya da arkadalar arasnda yaplan kyaslamalarn çocuk üzerinde olumsuz etkiler yarattna dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Gizem Mine çölümlü, her çocuun kendi performans içinde deerlendirilmesi gerektiini vurgulad.

ANNE BABANIN TUTUMU AKADEMK BAARISINI ETKLYOR

Anne babann tutumunun çocuk üzerindeki etkisine deinen Gizem Mine çölümlü, Karne dönemi bazlar için sevinç, bazlar için de hayal krkl yaratabiliyor. Burada yine çocuun bir sonraki aamada baarsn ini ve çklarn etkileyen önemli faktörlerden bir tanesi anne ve babann tutumu oluyor. Anne ve babann beklentilerini çocuk üzerine aktarm ve bunun çocuk tarafndan karlanmamas sonucu çocua yöneltilen öfke suçlayc bir tavr etiket ve yarglayc bir konuma çocuun bundan sonraki akademik baarsn da etkileyen deerde olabiliyor diye konutu.

BAARISIZ NOKTALARINI TESPT EDN

çocuu bakalaryla kyaslama ve suçlamann baz psikolojik problemlere yol açabileceini belirten Gizem Mine çölümlü, Kyaslama sonucu stresin, kaygnn, benlik algsnn ve hayal krklnn arttn, özgüvenin dütüünü görüyoruz. Bu noktada çocuun skça darya yöneldiini gözlemliyoruz. Aile ile kopuk iliki çocuu daha fazla darya yöneltebiliyor. çocuun baarsz olduu noktalar aile ile birlikte tespit etmek, baarl olduu alanlarn desteklenmesi zayf noktalarnn saptanmas, çocuun bunlarn farkna varmasna yönelik bir destek kanal salanmas önemlidir. çocuun gerçek baars yeteneklerinin kendisiyle olan salkl ilikisinin ve özgüvenin bütüncül bir yaklamyla olaca için önemli olan çocuu bu yönde kazanabilmektir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git