Karne stresine karşı önemli öneriler

Yaz tatili yaklaşırken öğrenciler ve veliler karne heyecanı yaşıyor. Notları iyi olmayan öğrencilerde ise karne heyecanı, karne stresine dönüşebiliyor.

Haberler 14.06.2019 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Gizem Mine çölümlü, ailelerin karne notlar karsnda çocuklara nasl davranlmas gerektii ve yaz tatilini verimli geçirmenin yollar hakknda bilgi verdi.

Karne; okul tarafndan velilere verilen, örencinin derslerine ne kadar çaltn gösteren bir rehberdir. Bu genel bir baar belgesi ya da zeka puan deildir. Her ne kadar üzerinde anne babann ismi yazmasa da karne; okulun verdii eitimin yannda, anne babann verdii eitimin de karnesidir. Bu noktada karneyi yorumlarken ailenin, çocuun ihtiyaçlar yetenekleri dorultusunda m bir okul tercihi yaptklarn, yoksa kendi hrs ve isteklerine yenik düerek mi okul tercihi yaptklarn sorgulamalar gerekmektedir. Anne babalarn çocuun deil de kendi ihtiyaçlar çerçevesinde tercihler yapmas beraberinde baarszl getirebilmektedir. Birinci olarak ebeveynlerin sormas gereken soru okul tercihinin doru yaplp yaplmad olmaldr.

AAILAYICI TEPKLER çOCUU OLUMSUZ ETKLYOR

Kötü karne karsndaki aalayc, sözel iddetle sergilenen tepkiler ve tutumlar çocuu olumsuz olarak etkilemektedir. Bu noktada aileler kötü notlara sebep olan sorunu tespit ederek, hangi derslerin üzerine daha fazla gidilmesi gerektiine karar vermelidir. çocukla duygular, ne hissettikleri hakknda konuarak yeni döneme uygun bir planlama yapmaya balanmaldr. çocuun çalma stili yönlendirilebilir, ek ders veya uzman bir rehber öretmenden destek alnabilir. çocuun dikkat problemi varsa öretmenler eliinde tespit edilip, tedavi edilmelidir. çocuun okul dnda kayg problemi, uyum sorunu var m tespit edilmelidir. çünkü bunlar da çocuun okula kar tutumunu, baarsn, arkada ilikilerini direk olarak etkileyen noktalardr. Öretmen, ebeveyn ilikisi ve ibirlii çok önemlidir.

AIRI ÖVGÜ DE çOCUA ZARAR VERYOR

yi notlar karsnda ailelerin ar övgüleri ve pahal hediyeler almalar da çocuun baar ve sorumluluk bilincini olumsuz etkilemektedir. çocuk bu çalma sistemini hayatna genellemeye balayarak dardan ilgi bekleyen bir profil haline gelmektedir. hayatna girdiinde sürekli bu tavr bekler ve bu beklenti karlanmad zaman da mutsuz bir birey olmaktadr. Hediye tabi ki alnabilir ancak bir süreklilik haline gelmemelidir.Bu dengenin salanabilmesi çok önemlidir.

CEZALANDIRICI TUTUM çOCUKTA KAYGIYI BÜYÜTÜYOR

Cezalandrc tutum içinde olmak, sözel olarak iddet uygulamak, çocuun yetersizlik duygusunu besleyen, özgüvenini ve bununla birlikte özdenetimini olumsuz etkileyen davran ekilleridir. Cezalandrc tutum çocua bir eyler baard için sevildiini düündürür ve çocuk sürekli kayg içinde büyür. Ben, ben olduum için deerliyim mesajn çocua vermek gerekmektedir. çocukla birlikte öncelikle ne hissettii üzerine, neler yaplabilir üzerine konuulup,ona göreyönlendirilmelidir. Verilen cezann çocua hiçbir faydas olmayacaktr ve ruhsal geliimi açsndan olumsuz yaralar açacaktr.

BAARISIZLIIN ALTINDA YATAN BRçOK SEBEP OLABLYOR

* çocuun aile ve okul hayatnda yaad, baarsn etkileyen bir faktör var m?

* Kendini ifade edebiliyor mu?

* Huzurlu bir aile ortam var m?

Anne babann sürekli çatmas, gergin olmas çocuun derslerine ve okul baarsna yansyabilir. Her çocuun özel ilgi alanlar ve yetenekleri bulunmaktadr. çocuk çalmasna ramen anne ve babann bekledii baary yakalayamayabilir. Anne baba çok fazla baar odakl olduunda, evde sürekli puanlar konuulduunda çocuun ruhunda, tercihlerinde olumsuz etki oluturmaktadr. Baz anne babalar kendi beklentilerini çocua yanstr ve bu da çocukta snav kaygsna dönümektedir. Bu noktada çocuu iyi tanmak ve gözlemlemek gerekir. Ergenlik döneminde çocuklarn daha fazla destee ihtiyac olmaktadr. Anne baba ar koruyucu bir tutum içerisinde olduu zaman ergenlik dönemindeki genç daha fazla tepki verebilmektedir. Okul öncesi dönemden itibaren anne ve babayla kurulan iletiim çok önemlidir. Anne baba sürekli yarglayc, eletirel bir tutum içerisindeyse ergenlik döneminde bunu krabilmek zor olmaktadr. Okul öncesi dönemden itibaren çocua gününün nasl geçtiini sormak, çocuu anlayan ve önemseyen bir tutum sergilemek ilerleyen dönemlerde salkl bir iletiimin temelini atmaktadr.

EN GÜZEL HEDYE BRLKTE VAKT GEçRMEK

çocua verilebilecek en güzel hediye birlikte vakit geçirmektir. En azndan hafta sonlar birlikte kaliteli vakit geçirilebilecek ortamlar oluturmak, çocuu iyi tanmak ve gözlemlemek çok önemlidir. Okul öncesi dönemde çocua sorumluluk bilincinin mutlaka alanmas gerekir. çocuk okul hayatna balad zaman, sorumluluklarla karlatnda ciddi uyum problemleri yaayabilmektedir. Ailenin çocukla okul ve notlar dndaki konularla ilgili konumas ve destekleyici olmas gerekmektedir. Yine ailenin, öretmenlerle kuraca iletiim çocuun baarsn olumlu etkilemektedir.

Ana Sayfaya Git