Karnenizi paylaşmayın

Okulların yarıyıl tatiline girmesiyle beraber milyonlarca öğrenci karne alırken, mutluluklarını yakınlarıyla paylaşmak için karnelerin fotoğraflarını sosyal medya hesaplarına yükledi. DPC Kişisel Veri Koruma Danışmanlığı Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Karcıoğlu, çocukların karnelerde yer alan TC kimlik numaraları, sınıfları gibi kişisel verilerini paylaşmamaları konusunda velileri uyardı.

Haberler 20.01.2020 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Velilerin sosyal medyada çocuklarnn karnelerini paylamasn ilikin konuan Karcolu, Aslnda öyle, kimse bunun farknda deil ama çocuklarmzn da bir kiisel verisi var. çocuklarmzn ad soyad, fotoraf, TC kimlik numaras, okul bilgisi, snf bilgisi, notlar aslnda her biri kiisel veri.

çocuklar bizim çocuklarmz ama veriler çocuklarn kiisel verisi. Dolaysyla biz bunlar herkese açk sosyal platformlarda herkese açk bir ekilde paylam yapmamalyz. çocuklarmzn kiisel verilerine sayg duymalyz ve onlar korumakla yükümlüyüz ifadelerini kulland.

çOCUUNUZUN VERSN KORUYUN

Velileri dikkatli olmalar konusunda uyaran bakan Karcolu, Veliler bu konuda çok dikkatli olmal. çünkü, bugün hiç düünmeden paylatnz, yahu ne olacak e dost görsün, benim zaten sosyal medyada takipçilerimde kim var diyerek gönderdiinizde aslnda siz çocuunuzun kiisel verisini sisteme yüklemi oluyorsunuz.

Dolaysyla yarn bir gün çocuunuzun bana bu kiisel verilerin paylalmas ne tür ihlallere yol açar imdiden kestirmek çok güç. O yüzden biz velilere diyoruz ki mutlak suretle çocuklarn kiisel verisini, fotorafn dahi sosyal medyada herkese açk ortamda paylamayn. çocuunuzun verisini koruyun diye konutu.

çOCUUN ÖZEL HAYATINA SAYGI DUYSUNLAR

Velileri, çocuklarnn fotoraflarn da sosyal medyada paylamalar konusunda uyaran Karcolu, Aslnda herkes mutlu ann, sevdiklerini paylamak istiyor ama buradaki kavram sevdikleri ve güvendikleri insanlar olmas. Sosyal medyada birçok hesap herkese açk, kamuya açk. Dolaysyla hem kötü niyetli kiiler hem de bunlar depolamak isteyenler, bunlar biriktirmek isteyen kurum ve kurulular eriiyorlar.

Biz velilere u uyary yapyoruz, diyoruz ki kiisel veri içeren fotoraflar hele hele özel hayatn yani ite banyo fotoraflarn, küvetteki fotoraflarn, ite sahildeki fotoraflarn, mayosuz fotoraflarn yani bunlarla mahrem diyebileceimiz fotoraflar hiçbir ekilde sosyal medyaya yüklemesinler. Paylarken çok dikkatli olsunlar. çocuun özel hayatna sayg duysunlar. Kiisel verilerini de mutlaka korusunlar dedi.

PARMAK ZNDE AçIK RIZA ALINMASI LAZIM

Öte yandan, birçok yerde parmak izinin alnmas hususuna da deinen Karcolu, Parmak izi aslnda biyometriktir. Biyometrik veriler, Kiisel Verilerin Korunmas Kanunu kapsamnda özel nitelikli veri. Dolaysyla mutlaka açk rza olmas lazm. Mutlaka kiiden açk bir ekilde kiisel verileri verdiini, özel bir ekilde kiisel verileri verdiine ilikin açk rza alnmas lazm.

Burada dikkat edilmesi gerek konu u, kurul vermi olduu kararnda ölçülük ilkesinden ve snrl olmaktan bahsediyor. Örnein, kurul verdii bir kararda spor merkezlerinde her ne kadar spor merkezinden faydalanmak isteyen üye, müteri açk rzasn vermi olsa dahi spor merkeziyle biyometrik veri arasnda dorudan bir iliki olmad için ölçülük ilkesine aykr olduu için parmak izinin rzaya dayal olsa bile parmak izinin alnmasn, biyometrik verinin alnmasn hukuka aykr buldu eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git